Reklama

Reklama

Horská hlídka

  • Čína Kekexili (více)
Trailer
Čína / Hongkong, 2004, 85 min

Obsahy(1)

Kekexili je rozsáhlá oblast na Čchingchajsko-tibetské náhorní plošině a v současnosti i největší čínská přírodní rezervace. V posledním dvacetiletí minulého století tu však řádili pytláci, kteří snížili stavy antilopy tibetské (čiru) ze dvou milionů kusů pod deset tisíc. Proti nim se postavili dobrovolní horští strážci. V roce 1996 se pekingský novinář Ga Yu zúčastnil sedmnáctidenní výpravy proti pytlákům a jeho článek měl později zásadní vliv na změnu v přístupu státních orgánů. Film v paradokumentární formě zachycuje novinářovo putování s tibetskými strážci, vedenými zkušeným vůdcem Ri Taiem. Vychází ze skutečných událostí, jež se odehrály v letech 1993 až 96. Strohý záznam nebezpečné a náročné cesty v tvrdých klimatických podmínkách ve výšce okolo 5000 metrů kombinuje tvůrce s prvky westernu. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

JFL 

všechny recenze uživatele

Nejevidentněji podstatu Horské hlídky vyjadřuje fakt, že ji produkčně a distribučně podpořil National Geographic. Stejně jako fotky a články ve stejnojmenném časopise i tento film záměrně vyvolává obdiv, okouzlení a bojácnou úctu, přičemž spojuje bezprostřední sílu zobrazovaného s vypjatým popularizačním popisem. Po vzoru časopisu i Lu Čchuan prodává své poselství jako divácky vrcholně atraktivní produkt, který sází na osvědčenou líbivost řemeslně precizní formy a účinnost vykalkulovaně dramatického vyprávění. Více v recenzi na Rejže.cz. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh, který otřásl čínskou veřejností a pomohl zachránit jeden živočišný druh, založený na osudech neoficiální Horské hlídky z let 1993 až 1996 převedený v syrové a ohromně působivé podobě na filmový formát. Výsledek je taková hraná rekonstrukce s místy skoro až pseudodokumentární formou. Dechberoucí exteriéry do nekonečna se táhnoucí náhorní oblasti Kekexili jsou drsné a přitom zůstávají nevýslovně nádherné. Přesto tohle je snímek především o lidech a jejich krutém souboji s nehostinou krajinou, které však klidně obětují nejen vztahy, ale někdy i samotný život. Ač je snímek silný jako celek, tak přecijen v paměti utkví především scéna s pohyblivým pískem, která nedovolí divákovi dýchat a do paměti se zahryzne na hodně dlouho. Kekexili aka Horská hlídka je jedním z nejlepším čínským snímků (nejen) posledních let. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Ešte som takýto film nevidel a obávam sa, že ani dlho neuvidím. Toto je snáď úplne nový žáner. O autenticitu sa vo filme pokúsil už kadekto (často nie hocikto), ale Chuan Lu žiari v tomto smere stokrát väčším jasom! Doteraz mi nie je jasné, akými prostriedkami čosi také mohol dosiahnuť, každopádne ste pri sledovaní Horskej hliadky nie v centre deja, ale priamo v centre udalostí. To nie je rekonštrukcia, ale záznam skrytej kamery. Bez zbytočných hračičiek či fintičiek, pritom vzrušujúcejší než intergalaktický konflikt myriád civilizácií. ...A áach, aké ľudské. Príliš ľudské. [100%] ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Kekexili ... drsná príroda, ktorá bez varovania berie životy. A to isté platí aj pri ľuďoch. Na jednej strane pešiaci, ktorí lovia antilopy kvôli kožušine, pretože nemajú z čoho žiť. Na strane druhej horská hliadka, ktorá bojuje za ich záchranu. Navzdory všetkému. Tváre a ruky špinavé, ale srdcia čisté ... tak trochu blázni. Páčilo sa mi ako prirodzene film pôsobil a všetky tie tibetské zvyky, piesne, tanec. Videné v rámci Season Challenge Tour vol. 3 ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Polodokumentární záležitost, která ale nevyužívá toho, že je a není dokumentem, tak, jak by mohla. Pár úchvatných záběrů přírody (ale ty bych v Tibetu určitě očekával), jednoduchý scénář využívající v široké míře neherců (hrajících opět dobře, tak jak bych očekával), kamera, střih, občas silný dialog - ať už slovní nebo jen tak, řečí těla a tváře, zápletka nalinkovaná jak podle pravítka - všechno je to dost dobré, ale ne o moc lepší, nezlobte se na mne. Ale jedna silná hvězda navíc za něco zcela originální a v našich zeměpisných šířkách neviděné - za prostou vitální radost z těch krásných, zde tak řídkých, okamžiků v životě, které stojí za to. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Kekexili, název oblasti, kde se události odehrávaly, v překladu znamená „krásné hory, krásné dívky“. (Piercee)
  • Členové horské hlídky se přepravují vozidly BAW BJ2023 Zhanqi nebo BJ2032, což jsou terénní auta vyvinutá z ruského GAZ69. (tulakfelix)
  • Gaova zpráva o zvěrstvech v Kekexili otřásla zemí. Poté, co úřady původně zatkly čtyři členy hlídky za prodej kožešin, na protest veřejnosti je nechaly propustit, ale hlídka je přesto rozpuštěna. O rok později čínská vláda vyhlásila Kekexili za „národní přírodní rezervaci“ a založila lesní úřad, který ji chránil. Počet antilop v době vydání filmu vzrostl na 30 000. (Piercee)

Reklama

Reklama