Reklama

Reklama

Sean Penn, Jude Law, Kate Winslet a Anthony Hopkins se společně představují ve strhujícím příběhu prostého muže, jemuž politická kariéra, ničivá síla korupce a zrada nakonec zcela pokřiví charakter. Film byl natočen podle dnes již klasického románu Roberta Penna Warrena z roku 1946, za který získal Pulitzerovu cenu. V dalších rolích se představí James Gandolfini, Mark Ruffalo a Patricia Clarkson. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Druhý Brownův zákon politického vedení: Nejlepší cesta k politickému úspěchu spočívá v tom, najít zástup, který někam směřuje, a postavit se do jeho čela.. Projevy tak plamennými, že by záviděl i Adolf v Reichstagu, osloví jižanský buran jižanské křupany. Stejnými smetáky, kterými se zametala cesta nahoru, se pak musí zamést i špína, která by znamenala cestu dolů.. Politické drama zaměřené na těžký boj svědomí s opojnou mocí. Nejintenzivněji ho svádí řadový člen guvernérova týmu (Jude Law), sám pan král se řídí prvním Brownovým zákonem politického vedení: Kdo chce mít úspěch v politice, musí se dokázat povznést nad své zásady.. Víc hvězd než v souhvězdí Velké medvědice, kamera Pawla Edelmana poskytuje skrz své ocelové filtry a světlo se stínem nebývalý estetický zážitek, nešetří se symbolikou (tři kříže u cesty) a kouzlem náznaků (brusle u výtahu). Konec přináší beznaděj, samotný film pak několik námětů k zamyšlení, ale nač si kazit večer.. Guvernére Starku, máte se ještě co učit. Stačilo říct, že všeci kradnú a uklízečka teď nemusela drhnout rejžákem pečeť státu Louisiana.. ()

Lookass 

všechny recenze uživatele

All the king´s men je voľným spracovaním rovnomennej knihy R.P. Warrena z polovice 40tych rokov minulého storočia. Prvé filmové spracovanie na seba nenechalo dlho čakať. Po tom, ako získal Warren za svoj román Pulitzerovu cenu natočil v roku 1949 Robert Rossen nečakaný oscarový hit. Na úspech predchodcu sa asi snažil nadviazať aj Steven Zaillian v roku 2006. Márne. Výsledkom je dvojhodinová nuda. Akoby sa režisér nedokázal rozhodnúť, či sa zamerať skôr na politickú kariéru populistického guvernéra Willieho Starka (Seann Penn) alebo na jeho spolupracovníka, Jacka Burdena (Jude Law). Obe dejové línie spolu súvisia len okrajovo. Penn dostáva viac priestoru na začiatku, Law v druhej polovici. Pomalé tempo filmu by mi nevadilo, keby nie je vyplnené obsahovou prázdnotou. Fakt, že politika korumpuje a ničí charakter všetci vieme prinajmenšom od Machiavelliho. V tomto smere Kráľovi muži neprinášajú nič prevratné. A vlastne ani v rámci žánru. Menej je niekedy viac a to v prípade tohto filmu platí dvojnásobne. Pri tom mal Zaillian v rukách celkom sľubný námet. Škoda, pri troche originality to mohol byť nadpriemerný film. 6/10 hlavne za ako vždy vynikajúceho (ale možno málo využitého) Penna. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Je podmienkou povšimnutia si hercov akademikmi úspech filmu? Pretože nech bolo úspech tohoto akýkoľvek, Law a hlavne Penn trhali herectvo tigrími pazúrmi a na scéne pôsobili ako ozajstné šelmy, snažiace sa o záchranu filmu pred divákmi. K veleúspechu to možno nepomohlo, ale človek si aspoň vychutná toto skvostné divadlo podporené len slabším scenárom o politike. Ktorý nie, že by nebol strhujúci, ale tu už bol a ničím neprekvapil. Po celej plejáde hercov však ešte pomohla hudba a ultimátna kamera. Šéfko kameraman sa so svojim nástrojom naozaj vyhral. A ešte stále nemám jasno ako je to so stopážou, keď na HBO dávali 121minútovú verziu, na IMDb je uvádzané 128minút a tu dokonca 141? A pritom nie je uvádzaný žiadny director's cut. 75%. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda do proměny charakteru jednoho politického kandidáta. kterého zcela libově ztvárnil "pan herec" Sean Penn.. Skvělé herecké obsazení v podobě hvězd jako jsou Jude Law, Kate Winslet, Mark Ruffalo, Anthony Hopkins, Patricia Clarkson, James Gandolfini atd. Příběh je však průměrný a ty nejzajímavější a nejhlubší okamžiky mi přijdou režijně dostatečně nezdůrazněny, takže celý film na mě působí velmi mělce. Ps: bodyguard Miláček baští cukr a originále má přezdívku Sugarman, což by daleko vtipněji vyznělo do češtiny přeloženo jako Cukrouš.. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Z pocitu trojhviezdičkovej krivdy som si to po rokoch zopakoval a názor nemením. Celá dejová línia (resp všetky línie) s Hopkinsom, Winsletkou a Ruffalom, ešte dorazené toľkokrát videným záverom, spravili zo Zaillianovho - aj keď pekne natočeného - filmu, čistú tuctovku. A na konci vám nie je ľúto nikoho. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

Reklama

Reklama