Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém britští zloději gentlemani okrádají školačky, snad ani nemůže být špatný. Navíc když jednoho z těch lumpů zcela kouzelně hraje Alec Guinnes. Od začátku do konce se ve Zlatých věží něco děje, mnohdy je to dění vyloženě skvělé (útěk z eiffelovky, závěrečný zmatek) a divák nemá na výběr, palce prostě držet musí. Kdyby tak na DVD vyšla ještě Titfieldská raketa... ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Výborný film o největší krádeži zlatých cihel v historii britského království aneb krást se dá i s noblesou a šarmem. Filmu, jenž je naplněn klasických anglickým humorem, vládne v hlavní roli skvělý Alec Guiness, jehož českého hlasu se skvěle ujal Oldřich Nový! Za zmínku stojí debut mladičké a krásné Andrey Hepburn, která se ve filmu asi na minutku mihla. Jestli máte, stejně jako já, rádi loupeže a britský humor, není nad čím váhat! ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Zločin se nevyplácí. Začne to zlatými cihlami, a končí pokusem okrást školačku. Objektivně za čtyři hvězdy, protože rozjezd filmu je docela pomalý, ale kvůli scéně, ve které Guinness uteče policistům tak, že se prostě zařadí mezi úředníky jdoucí do metra a splyne s nimi, musím dát pět. A vlastně taky kvůli Guinessovi samotnému, který si svoji roli dokonale průměrného úředníka "bez představivosti", vychutnal do poslední kapky. A film sám po půl století hořkne v ústech, neboť kam se Holland hrabe na dnešní bankovní žraloky ze City. Miliardové manipulace se sazbami, podvody, a policisté nikoho nepronásledují. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc. Plánování a loupež ok, ale vše, co by mělo působit vtipně, nefunguje. Možná jsem čekal, že to bude promyšlenější, možná jsem čekal víc Audrey, než jen několikasekundovou miniroličku, možná mi jen zkazily zážitek velice mizerné titulky. Snad jindy. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 6 | hudba 6 | humor 2 | akce 4 | napětí 2 | pustil bych si znovu 5 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když to bude sypat, jdem třeba s Armádou spásy." Zbohatnout je jednoduché. Stačí se dvacet let tvářit jako poctivý idiot, pak sehnat gang a pak už jen tavit, lít a prodávat. Já bych to tedy asi po osmnácti letech přetvařování vzdal, ale dva solidní gentlemani a dva zblblí kasaři do toho šli. Mě přitom svým krátkým štěkem potěšila Audrey Hepburn, rozesmál mě konkurs na kasaře, zatočila se mi hlava z kroužení po schodišti Eiffelovky a pobavilo mě oblbování školaček i závěrečná policejní taškařice. On to vlastně nakonec žádný zázrak nebyl, ale mělo to styl a jako černobílého nostalgika mě to naprosto uspokojilo. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu si svůj debut odbyla Audrey Hepburn. (Krissty)
  • Ealing Studios požiadalo samotnú Bank of England, aby prišla na spôsob, ako ukradnúť milión libier. Bola vytvorená špeciálna komisia na vytvorenie plánu prepadu, ktorý bol nakoniec použitý vo filme. (TheRoller)

Reklama

Reklama