Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Nemýlím-li se, vůbec první heist komedie, předobraz všech Dannyho i jiných parťáků, Podrazů, ryb Wand atd. atp. S tempem sice středním, ale zato nekolísajícím (Crichton je původem střihač), s anglickým ne-vždy-úplně-suchým humorem, bezchybnou dvojkou distinguovaných uličníků Obi-wanem Guinnessem a Alfiem Doolittlem Hollowayem, závratnou sekvencí běhu z Eiffelovky, jednou z prvních pidiroliček sladké Audrey H. a mnoha dalšími pozitivy. 90 % ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Tak moc zábavné a roztomilé. O to víc, že roztomilost filmu zvyšuje Oldřich Nový, jehož hlas jsem v dabingu nikdy neslyšela a bylo to moc zvláštní, protože jeho dikce je tak nezaměnitelná, že jsem měla chvílemi pocit, že tam hraje. Celý film byl pro mě oddychem a potěšením, jeho humor byl mému srdci blízký a konec mě zamrzel. "Ještě že jsme poctiví braši..." ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Takový příjemně starosvětský film do dob, kdy zločinci nepotřebovali high-tech výbavičku nebo celý arzenál těžkých zbraní k uskutečnění loupeže a filmaři nepotřebovali bombastický rozpočet a smršť digitálních triků k vytvoření zajímavého bijáku. Zlaté věže představují chytrou a milou komedii na téma jak dva britští gentlemani naplánují a uskuteční loupež století, aby se zabezpečili na stará kolena. Už jen způsob, jakým dají dohromady svůj gang, je originální a velmi vtipný. Vůbec celá ta atmosféra Crichtonova filmu připomíná Sekvencovy Hříšné lidi města pražského s tím rozdílem, že tady jde o komedii, která v několika momentech, jako je pronásledování obou hrdinů policejním sborem, přechází do grotesky. Navíc potěší slušný dabing v čele s Oldřichem Novým. Příjemně krátká stopáž a nečekaná pointa. Celkový dojem (nebudu škudlit): 90 %. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela jsem byl na tenhle snímek zvědavý, na to, jak je tenhle film s chytrým a oceňovaným scénářem vtipný, ale nemůžu si pomoct, já jsem se u něj prostě nebavil. Nenacházel jsem zde humor, který bych dokázal ocenit, spíše honičky mi přišly zajímavější a z hlediska akčního mě snímek bavil o něco více. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Úsměvná britská krimikomedie, která mě mile překvapila. Hlavní part zde hrají přesní Alec Guiness a Stanley Holloway v rolích zlodějů-sympaťáků, kterým nelze nefandit. Zlaté věže jsou pohodovou jednohubkou, která sice zezačátku ubíhá pomaleji, ale od okamžiku, kdy se dá dohromady "zločinecký gang", chytne slušné tempo, a přestože je to spíš detektivka než komedie, divák se baví. Příjemná je také účast Audrey Hepburn v pidiroličce Chiquity. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Ealing Studios požiadalo samotnú Bank of England, aby prišla na spôsob, ako ukradnúť milión libier. Bola vytvorená špeciálna komisia na vytvorenie plánu prepadu, ktorý bol nakoniec použitý vo filme. (TheRoller)
  • Film je zařazen na seznamu "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Nachází se v kategorii filmů, které jsou významné svou uměleckou hodnotou. (gjjm)
  • Původní délka činila 110 minut. (M.B)

Reklama

Reklama