Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Takový příjemně starosvětský film do dob, kdy zločinci nepotřebovali high-tech výbavičku nebo celý arzenál těžkých zbraní k uskutečnění loupeže a filmaři nepotřebovali bombastický rozpočet a smršť digitálních triků k vytvoření zajímavého bijáku. Zlaté věže představují chytrou a milou komedii na téma jak dva britští gentlemani naplánují a uskuteční loupež století, aby se zabezpečili na stará kolena. Už jen způsob, jakým dají dohromady svůj gang, je originální a velmi vtipný. Vůbec celá ta atmosféra Crichtonova filmu připomíná Sekvencovy Hříšné lidi města pražského s tím rozdílem, že tady jde o komedii, která v několika momentech, jako je pronásledování obou hrdinů policejním sborem, přechází do grotesky. Navíc potěší slušný dabing v čele s Oldřichem Novým. Příjemně krátká stopáž a nečekaná pointa. Celkový dojem (nebudu škudlit): 90 %. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Výborný film o největší krádeži zlatých cihel v historii britského království aneb krást se dá i s noblesou a šarmem. Filmu, jenž je naplněn klasických anglickým humorem, vládne v hlavní roli skvělý Alec Guiness, jehož českého hlasu se skvěle ujal Oldřich Nový! Za zmínku stojí debut mladičké a krásné Andrey Hepburn, která se ve filmu asi na minutku mihla. Jestli máte, stejně jako já, rádi loupeže a britský humor, není nad čím váhat! ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi dobra krimikomedie, ktera ma svizne tempo, vyborne herce a jednoduchou fintu, jak ukrast zlato v hodnote milionu liber. V zapletce prosim nehledat logiku (uz jen to, ze celnici v Britanii ani Francii, ci prodavacka neciti vahovy rozdil mezi zlatou a olovenou soskou) a necekat, ze se budete smichy za bricho popadat, i tak si tento film kazdy uzije a nudit se nebude. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Nemýlím-li se, vůbec první heist komedie, předobraz všech Dannyho i jiných parťáků, Podrazů, ryb Wand atd. atp. S tempem sice středním, ale zato nekolísajícím (Crichton je původem střihač), s anglickým ne-vždy-úplně-suchým humorem, bezchybnou dvojkou distinguovaných uličníků Obi-wanem Guinnessem a Alfiem Doolittlem Hollowayem, závratnou sekvencí běhu z Eiffelovky, jednou z prvních pidiroliček sladké Audrey H. a mnoha dalšími pozitivy. 90 % ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když to bude sypat, jdem třeba s Armádou spásy." Zbohatnout je jednoduché. Stačí se dvacet let tvářit jako poctivý idiot, pak sehnat gang a pak už jen tavit, lít a prodávat. Já bych to tedy asi po osmnácti letech přetvařování vzdal, ale dva solidní gentlemani a dva zblblí kasaři do toho šli. Mě přitom svým krátkým štěkem potěšila Audrey Hepburn, rozesmál mě konkurs na kasaře, zatočila se mi hlava z kroužení po schodišti Eiffelovky a pobavilo mě oblbování školaček i závěrečná policejní taškařice. On to vlastně nakonec žádný zázrak nebyl, ale mělo to styl a jako černobílého nostalgika mě to naprosto uspokojilo. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Film vznikl v ateliérech Ealing Studios v západním Londýně.. (M.B)
  • Původní kopie byla digitálně restaurována a znovu promítána v britských kinech v roce 2011 na oslavu 60. výročí filmu. (sator)
  • Film je zařazen na seznamu "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Nachází se v kategorii filmů, které jsou významné svou uměleckou hodnotou. (gjjm)

Reklama

Reklama