Reklama

Reklama

Sjezdař

  • USA Downhill Racer
Trailer

Sláva může být pomíjivá, cíl na dosah iluzí, zlámané kosti skutečností... Když přijde americký lyžařský tým o jednoho ze závodníků kvůli zranění, je pro světový pohár v Alpách vybrán jako náhradník David Chappellet (R. Redford) – slibný, ale samolibý a solitérní mladík z malého města v Coloradu. Ten se brzy po svém příjezdu dostává do konfliktu s rázným trenérem mužstva Eugenem Clairem (G. Hackman), který arogantnímu nováčkovi nehodlá nijak vycházet vstříc. I přes nepřízeň okolností ale Chappellet dosahuje nečekaně dobrých výsledků a jedině pád v závodě v Kitzbühelu zkazí senzaci, kterou mohl vytvořit. Nezbyde mu než přehodnotit svůj dosavadní přístup a začít hledat chyby jinde než u ostatních. Poté jeho hvězda pomalu stoupá a má před sebou olympijské hry, na nichž hodlá vydobýt absolutní triumf... V režijním debutu Michaela Ritchieho natočeném podle předlohy Oakleye Halla se na jedné straně prolíná intenzivní atmosféra závodů sjezdového lyžování s intimním životním dramatem arogantního a osamělého sportovce toužícího po vítězství a uznání na straně druhé. Film se ve své době dočkal pozitivního přijetí – kritika o něm mluvila jako o výtečném sportovním snímku a vyzdvihovala výkony Gena Hackmana a Roberta Redforda. Ten v roce 1971 získal Cenu britské akademie BAFTA za trojici snímků Butch Cassidy a Sundance Kid, Willie Boy a také právě Sjezdař. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Přes všechny připomínky, které mám (a lehce bublám), zejména k poměrně dost nešťastnému střihu, budiž omluvou tvůrcům, že se jednalo o jejich startovní čáru, hodnotím tento snímek kladně a shovívavě. Jde tu totiž o mé slabosti, předně hory-sníh-lyže a pak Robert Redford a Gene Hackman v hlavních rolích.. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

´Bosé nohy v parku´ lehce naťukly jeho hvězdný rozjezd, Sundance Kid ho katapultoval na herecký Olymp a mezitím si můj oblíbenec Redford střihl tuhle ničím zajímavou, nevzrušivě natočenou storku o arogantovi, který ke štěstí přišel. K jeho postavě nemáme šanci si vybudovat nějaký kladný vztah, protože svůj příběh začíná jako namyšlený cápek a končí stejně, po nějakém prozření ani známky. Navíc to není ani moc dobře zrežírováno, o zkratkovitém vyprávění ani nemluvě. V závěru se přitom nabízela nechtěná paralela na nedávný nečekaný olympijský triumf Ledecké ve sjezdu (tady v postavě německého sjedaře), ale ani tady tvůrci srabácky nevyjeli za zajetých očekávatelných kolejí. Zajímavé to bylo snad jen kvůli srovnání a ujištění, jak obrovský technologický a kvalitativní skok od té doby zimní sport, potažmo sjezdování, udělalo. ()

Reklama

Thewho18 

všechny recenze uživatele

Klasická, poctivá redfordovina, s kvalitním, realistickým zpracováním světa sjezdového lyžování ( nechybí Wengen ani Hahnenkamm), v dobách kdy byly lyže z dubu a vyhrávalo se především pro slávu a přízeň sličných, vypočítavých slečinek, které jezdí v žlutém sportáčku:) Povedených filmů ze světa sportu je jako šafránu a proto musím dát za 5. Zdejší neznalost sjezdaře pravděpodobně vysvětluje fakt, že v dobách vzniku tohoto snímku, neshledali naši cenzoři TV zábavy příliš výchovným pouštět do vysílání namachrované američany, kteří vyhrávají olympiádu levou zadní a přitom mají styl, který by jim mohl závidět i samotný Kája Gott:) ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl zajímavý hlavně tím, jak zajímavě a dynamicky byly nasnímány scény ze závodů (hlavně s přihlédnutím k době vzniku filmu). Robert Redford hrál jenom typického amerického náfuku z amerického zapadákova a jednotliví herci mu jen tak sekundovali. Divím se, že takový G. Hackman šel do filmu, kde skoro jenom mluvil do vysílačky. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý snímek z ne zcela obvyklého sportovního odvětví. Hlavní postavou je David, závodní lyžař z malého města, který spoléhá na budoucnost slavného sjezdového lyžaře. Je ovšem velmi nevyrovnaný, především ve vztahu ke svým blízkým, trenérovy, kolegům s týmu, ženám obecně. Film se pohybuje od vyloženě sportovních pasáží a po psychologicky napjaté scény. Filmu by se dalo vytknout opravdu nevyvážené ztvárnění ženských postav, naivní a promiskuitní kamarádka z rodného městečka, chladná přítelkyně z Evropy, úplně pitomá reportérka. Až mi přišlo že si režisér nebo scenáristi řeší nějaké komplexy vůči ženám. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (4)

  • Film je inspirován dvěma postavama amerického lyžování, a to Spiderem Sabichem z Kalifornie a Billym Kiddem z Vermontu. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Alpách, ve švýcarském Wengenu, francouzském Megéve nebo rakouském Kitzbühelu. Část natáčení proběhla také v Coloradu. (Terva)

Související novinky

Hugh Jackman a skoky na lyžích

Hugh Jackman a skoky na lyžích

21.01.2015

Sportovních filmů nikdy nebyl nedostatek, jen málo z nich se ale věnuje zimním sportům. Hokejový zázrak, Kokosy na sněhu nebo Sjezdař s Robertem Redfordem teď ale nafasují dalšího celovečerního… (více)

Reklama

Reklama