Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1971 vznikl slavný snímek Francouzská spojka s podtitulem Štvanice a při svém uvedení se setkal s nadšeným kritickým i diváckým úspěchem. Kriminální drama bylo oceněno hned pěti Oscary a snímek lze řadit mezi klasická díla americké kinematografie. Otevřený konec vyloženě vybízel k natočení pokračování, které vzniklo o čtyři roky později v režii Johna Frankenheimera. V hlavní roli se vrací Gene Hackman, který za ztvárnění newyorského detektiva Jimmyho Doylea obdržel Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Detektiv Doyle přijíždí do francouzského města Marseille, aby konečně dopadl unikajícího překupníka drog Alaina Charniera (Fernando Rey).  Na jeho dopadení má spolupracovat s marseillským komisařem Henrym Bárthélémyim (Bernard Fresson). Během vyšetřování pozadí drogových kšeftů je ovšem Doyle unesen a držen ve starém hotelu, kde mu únosci systematicky píchají drogy. Po třech týdnech intenzivní drogové kúry ho Charnier nechává propustit na pokraji života a smrti. Doyle musí překonat příznaky silné drogové závislosti a uvědomí si, že měl představovat pouhou policejní návnadu. S celou situací je ovšem odhodlaný se vypořádat po svém a Charniera konečně jednou provždy dostat. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Sice je fajn, ze vzniknul druhej dil, precejen prvni neni uplne zakoncenej a taky je fajn, ze tu prakticky neni poznat, ze se zmenil reziser a Hackman misty hraje jeste lip nez v prvnim dile (hlavne v casti s drogama). Co uz tak fajn neni, je, ze film misty nudi. Nejdriv se 40 minut prakticky nic nedeje, Hackman se poflakuje po Francii, sem tam se s nekym pohada nebo nekomu nerozumi a vlastne vubec nevysetruje. Pak je asi nejzajimavejsi 40 minutova cast s Hackmanem na drogach, ktera je sice pusobiva, ale dej taky nijak dopredu neposune. No a poradny vysetrovani zacne az po naky ty hodine a pul, coz je dost pozde. Fakt to chtelo na pribehu vic zapracovat nebo ho zkratit. Lepsi 3*. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Dávám na roveň s jedničkou. Pokračování je sice o poznání méně dynamické a milovnící akce si moc pomlaskávat nebudou, ale všechna akčnost je tady nahrazena pasáží, kdy se Pepek dostane pod ruku Charnierovi a jeho následné odvykací kúře. Scéna, kdy je policajt chycen lumpem a stane se z něj feťák,dodneška nemá obdoby a Gene Hackman tady ukazuje až netušené herecké mistrovství. Od té doby si o to víc přejete, aby toho drogovýho dědka konečně dostal. Závěr nebudu prozrazovat, ale musím říct, že se mi snad ještě nikde nelíbil tak bleskově utnutý konec - bez nějakých teatrálních výrazů a emocí - prostě šup a o to víc to ve vás pak zůstane. Čím mě film taky dostal, byly v závěrečné části pohledy kamery ala první osoba, což připomínalo staré hry Wolfenstein nebo Doom - opět nadčasové. I přes pomalý průběh jsem se vůbec nenudil a vychutnal si tuto klasa kriminálku. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Táto SPOJKA sa pridala v 70. rokoch práve k tým sequelom slávnych filmov, o ktoré nikto nestál ( EXORCIST II : THE HERETIC, MORE AMERICAN GRAFFITI, alebo sága o PLANÉTE OPÍC ). Či už išlo o komerčný efekt, alebo len o čisté ( nepravdepodobné ) pobláznenie sa štúdia opäť natočiť majstrštyk, je v tejto chvíli jedno. Nevyšlo to, bol to finančný prepadák a Pepek následne o desať rokov doplachtil až do televízie. A toto stretnutie, možno časom. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vrať se zase do New Yorku a zabíjej si poldy tam. To ti jde." Marseille totiž není New York a Pepek Doyle není polda, ale návnada. Fajn. Naštěstí neztratil nic ze své brutality a jeho řešení případů se vždy nachází daleko za hranou zákona, takže mě to bavilo. Horší to bylo s heroinem a odvykačkou. Na můj vkus to bylo moc dlouhé, rozvláčné a děj nikam neposouvající. Jenže když jsem to viděl jako dítě, tak se mi to natolik vrylo pod kůži, že se ve svém životě drogy ani nedotknu. No dobře, asi bych dokázal pytlík s fetem spláchnout do záchodu, ale moje žíly, nos ani ústa tento druh úniku z reality nikdy nepoznají. Natolik mě tehdy vyděsil Pepek žebrající o dávku a svíjející se v křečích na zemi. ()

cineman 

všechny recenze uživatele

Jedna z vyjímek v krátké řadě podařených pokračovaní úspěšných prvních dílů. Tuhle "dvojku" zdobí především úžasný herecký výkon Gena Hackmana, který na sebe strhává pozornost ve stísněných prostorách nezvyklým a obdivuhodným způsobem. Z filmu si člověk odnese vzpomínku právě na jeho představení. Lépe nikdy nehrál. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (3)

  • Kvůli větě "Mickey Mantle je hovno" musel producent Robert L. Rosen bývalou hvězdu vyhledat a požádat o svolení. Mantle jakmile záběr uviděl, rozesmál se a dal souhlas k užití jeho jména. (Terva)
  • Vila u moře, kde bydlí záporák Charnier (Fernando Rey), je ve městě Cassis u Marseille. (ČSFD)
  • Zatímco první příběh byl natočen podle skutečných událostí, pokračování Francouzská spojka 2 je čistou fikcí. (Terva)

Reklama

Reklama