Reklama

Reklama

Ve službách papeže

  • USA The Agony and the Ecstasy (více)

Obsahy(1)

Zlaté období italské renesance zachycené ve střetu titánů své doby – umělce Michelangela Buonarrotiho a papeže Julia II... Počátkem 16. století proslul během svého pontifikátu „papež válečník“ Julius II. (R. Harrison) zejména svou výbojnou politikou za účelem posílení pozice Papežského státu. Také však i jako mecenáš umění, který po sobě hodlal zanechat dílo velebící slávu Boha. K tomu mu měl posloužit geniální, ale vzpurný sochař Michelangelo Buonarroti, jemuž papež nařídil, aby se postaral o výmalbu stropu Sixtinské kaple. Umělec excelující zejména jako sochař sice zakázku přijal a na freskách začal pracovat roku 1508, ale často se vůli papeže vzpouzel. To vyústilo v několikaletý spor dvou neústupných osobností… Historický snímek Carola Reeda nominovaný na pět Oscarů a natočený podle předlohy Irvinga Stonea "Agónie a extáze" nabídl vedle impozantní výpravy hlavně herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona v úlohách zcela rozdílných individualit, jejichž náhled na svět se často různil. Jako poctu velkému sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelovi také tvůrci natočili krátký prolog o jeho díle, který předchází vlastnímu filmovému příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný historický velkofilm, který se dostal přes komunistickou blokádu, proto má starý vynikající dabing (kde jsou ty časy). Herci podávají skvělé výkony (nominace na glóba pro Harrisna a cena NBR pro Andrewse-hrál Hektora ve filmu Paris a Helena), hudba Alexe Northa je skvostná (nominace na oskara), bojové sekvence rozhodně nejsou špatné a navíc překrásné italské exteriéry. Golfista se mýlí, David byl již vytesán (pět let byl tesán), šlo o náhrobek papeže (původně mělo jít o 40 soch, což bylo ve filmu zdůrazněno, že to maestro asi nestihne), na kterém pracoval Michelangelo. Film u nás běžel jako Ve službách papeže. ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Nádherné histoické drama o jednom z největších sochařů na světě( Buonarotim). Filmy jako je ve službách papeže, nám ukazují skutečné muka umělce a jeho vlastní boj( nikoli s papežem, ale se svými díly). A Agamenon se mýlil, plánovaný pomník papeže Julia II. měl mít 21 soch a z toho byla vytvořena pouze jedna a to socha Mojžíše. Jedna socha na pomníku by trvala čtyři roky . David byl vytesán do mramoru, který byl již rozpracován a nedokončen a tak se toho Michelangelo chopil a z mramoru vytvořil sochu Davida( inspoiraci viděl v chlapci co mu zahříval pelíšek). David neměl být jednou ze soch na papežovým pomníku. ()

Reklama

pm 

všechny recenze uživatele

"Proto braň, můj milý, mé němé dílo a mou pověst s ním: já nejem malíř a sem nepatřím..." napsal s odstupem let autor fresek na adresu díla, které žádnou obranu nepotřebuje, a ze kterého se v reálu obyčejnému smrtelníkovi zamotá hlava a podlomí kolena. Občas si říkám, jestli ten film není příliš krátký. A jinak: přestože velmi dobře vím, že herec není role, podobu Michelangela mám už přes dvacet let neodmyslitelně spjatou s Charltonem Hestonem. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pozrieť si významný film takmer 60 rokov po jeho vzniku svedčí, že nepoznaných miest na mojom filmovom nebi je stále ešte dosť.  Knihu Irvinga Stonea som kedysi dávno prečítal, fresky v Sixtínskej kaplnke poznám a napriek tomu bol film pre mňa veľkým zážitkom. Stret tých dvoch silných osobností aj v situácii keď pápež bol viac vojvodcom, než pápežom a Michelangelo bol z donútenia viac maliarom ako sochárom odôvodnil aj zdanlivú dejovú jednotvárnosť diela. Ono to ani nebolo veľmi o freske, ale skôr o ľuďoch, o živote, o viere, o predstavách a nádejach. Hľadal som v pamäti, kedy v minulosti som videl tak presvedčivo zahraný stret dvoch osobností a našiel som ho v Glenvillovom Becketovi s Burtonom a O'Toolom. Ale to neuberá ani jednému z filmov na jedinečnosti. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nádherný historický film, plný zářivých, rozpoluplných, oponovačných a někdy tak trochu i nevyvážených dialogů mezi dvěma hlavními hereckými hvězdami papežem Juliem II. a malířem, sochařem a architektem Michelangelem Buonarrotim. Ve filmu se nám dále představí (sice jen na okamžik) krom tedy Michelangela i Rafael Santi, další z řady vrcholné renesance italských malířů, zde ovšem ještě jako mladík, ale už tenkrát velmi talentovaný a ctižádostivý. Jak už napsal monolog, je až s údivem na rtech zvláštní jak v tomto filmu dovedl Michelangelo svému pánovi odporovat a to kolikrát dosti hrozivě. Jediné vysvětlení by snad bylo to, že se znali a vyrůstali spolu už od malička. Film jsem viděl s českým dab. a to skutečně se skvělým nevím jestli s pův. ale byl z ČT a skutečně se povedl. Luděk Munzar (Ch. Heston) a Jiří Adamíra (Rex Harrison). Zhotovování krásných ale někdy i životu náročných kreseb-fresek v Sixtinské kapli, několik bitevních scén a jinak děj většinou se točící kolem dvou hlavních herců v jejich rozepřích a vzápětí zas s určitou benevolencí. Co bych krom dvou hlavních rolí vyzdvihl tak snad velice dobrou kameru, a výprava také nebyla vůbec špatná. Kdo se tedy zajímá o umění a nejen o to vrcholné italské renesanční, tak je tento film pro něj jak stvořený. Je až s podivem, že tento film nezískal tenkrát snad žádnou cenu... U mě jasně za 5*. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (18)

  • Rex Harrison si odmítl nechat narůst plnovous, přestože ho skutečný papež Julius II. nosil. (liquido26)

Reklama

Reklama