Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zlaté období italské renesance zachycené ve střetu titánů své doby – umělce Michelangela Buonarrotiho a papeže Julia II... Počátkem 16. století proslul během svého pontifikátu „papež válečník“ Julius II. (R. Harrison) zejména svou výbojnou politikou za účelem posílení pozice Papežského státu. Také však i jako mecenáš umění, který po sobě hodlal zanechat dílo velebící slávu Boha. K tomu mu měl posloužit geniální, ale vzpurný sochař Michelangelo Buonarroti, jemuž papež nařídil, aby se postaral o výmalbu stropu Sixtinské kaple. Umělec excelující zejména jako sochař sice zakázku přijal a na freskách začal pracovat roku 1508, ale často se vůli papeže vzpouzel. To vyústilo v několikaletý spor dvou neústupných osobností… Historický snímek Carola Reeda nominovaný na pět Oscarů a natočený podle předlohy Irvinga Stonea "Agónie a extáze" nabídl vedle impozantní výpravy hlavně herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona v úlohách zcela rozdílných individualit, jejichž náhled na svět se často různil. Jako poctu velkému sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelovi také tvůrci natočili krátký prolog o jeho díle, který předchází vlastnímu filmovému příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (127)

Marci 

všechny recenze uživatele

Hrdost, pokora, úcta. Tahle tři slova mě napadla po shlédnutí tohoto skvostného filmu. Dvě silné osobnosti, dva světy, dva odlišné názory, které se respektují, ale i doplňují. Herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona. Film jsem viděla jen v českém znění, kde je ale neméně excelentní dabing v podání pánů Munzara a Adamíry. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Krásný historický film z dob italské renesance, dýchlo na mne kouzlo starých filmů, obdiv a láska k umění, touha po tvořivé práci a snaha být lepší či možná spíše nejlepší.. Charlton Heston a Rex Harrison jako Michelangelo a Julius II. jsou jedním slovem strhující a k tomu fantastický dabing Luďka Munzara a Jiřího Adamíry, klobouček.. Příběh o zhotovení stropních maleb Sixtinské kaple je odvyprávěn poutavě i zajímavě, no a střety dvou silných osobností jsou skvěle napsané i zahrané, takže ode mne dnes večer bez připomínek.. Přijala jsem tento kousek Carola Reeda jako hold výjimečným osobnostem, zejména tedy Michelangelovi.. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Po 10 minútach dokumentárnej časti sa dostávame k typickému výpravnému historickému filmu zo šesťdesiatych rokov. Miestami až príliš výpravný s množstvom prehnanej hudby a oslavného spevu a miestami až príliš romantický. Zidealizovanie tohto azda najlepšieho sochára všetkých čias je najviac badateľná v ľúbostnej sfére, kde sa pozabúda na jeho homosexualitu, mimochodom Michelangelo bol aj autorom prvých sonetov venovaných mužom mužovi...Rex Harrison v role pápeža Júlia II. je famózny. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

WHEN WILL YOU MAKE AN END? WHEN I AM FINISHED! Dobře se na to koukalo a jak nemám rád ty svátosti a tak, tak zde byl papež Julie II. vyobrazen jako docela rozumný panovník s kouskem citu pro spravedlnost v těle. Je fajn, že film odlehčují komediální prvky. Nepůsobí díky tomu tak stroze. Heston byl stvořen pro role v těchto historických velkofilmech a jeho Michelangelo je teda maník.. promiňte, sochař. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Český čtenář má k dispozici hned dvě románová díla věnovaná uměleckému životu Michelangela Buonarrotiho - Kámen a bolest od Karla Schulze a Agónie a extáze od Irvinga Stonea. Právě druhý jmenovaný román se stal předlohou pro velkolepý snímek Carola Reeda Ve službách papeže, natáčený v období II. vatikánského koncilu, který otevíral katolickou církev modernímu světu a člověku. Snímek Ve službách papeže sice naťukne složitou problematiku doby děje (papežovy války s evropskými vládci), především je však oslavou obrovské lidskosti, touhy zanechat dílo budoucímu pokolení a navzdory prudérii sboru kardinálů zobrazit člověka ve vší kráse - tak, jak ho Pán Bůh stvořil. Protože nahé tělo je krásné. K této kráse napomáhá fantastická hudba legendárního skladatele Alexe Northa, pečlivá výprava a monumentální kulisy, díky nimž se divák rázem octne uprostřed veškerého dění, a kamera, která všechnu tu krásu i ošklivost kolem znamenitým způsobem zaznamenává. Michelangelo i papež Julius II. se přese všechny rozepře vzájemně uznávají a oba jejich představitelé Charlton Heston a Rex Harrison jim dodali lidství se vším dobrým i špatným. Ve službách papeže je velkofilm v tom nejlepším slova smyslu a oběma jeho hlavním hrdinům prokazuje obrovskou čest. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (18)

  • Na východní zdi Sixtinské kaple vidíme dvě fresky namalované v 70. letech 16. století Matteem de Lecce a Arrigem Paludanem. Vzhledem k tomu, že film se odehrává v letech 1508-1512, tyto fresky v té době na zdi být nemohly. (liquido26)
  • Rex Harrison si odmítl nechat narůst plnovous, přestože ho skutečný papež Julius II. nosil. (liquido26)

Reklama

Reklama