Reklama

Reklama

Svatební košile

  • USA The Spectre's Bride
Animovaný / Krátkometrážní / Horor / Poetický
Československo, 1978, 11 min

Obsahy(1)

Poetický horor podle stejnojmenné básně z Erbenovy Kytice. (oficiální text distributora)

Recenze (65)

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* k 125. výročí vydání první sbírky Kytice se natočila jedna z nejznámějších povídek. Zpracování je velmi působivé s nervydrásající atmosférou a i když je animace jen sled několika trošku rozpohybovaným obrázků, tak stojí rozhodně za to. Připomenout si ji můžete skoro po 40 letech třeba tady. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem netušil, že takovéto zpracování klasiky existuje. Včera jsem ho náhodou shlédl na CS filmu a musel jsem si ho hned zopakovat na You Tube. Pustit to v dobách vzniku školnímu dítku, o rodičovskou bezesnou noc je asi postaráno. Dnes už je mládež školou povinná patrně podstatně otrlejší, takže hodnocení "horor" by se mohla cynicky vysmát - nevím. V každém případě skvělé připomenutí klasika české literatury a dob, kdy rouhání Bohu či Panně Marii bylo těžkým hříchem, jenž bylo záhodno odčinit těžkou životní zkouškou a soubojem se záhrobními bytostmi. Docela by mě zajímalo, o jakých lidských proviněních by Erben psal dnes.O rouhání těžko, to je jisté..... ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že zrovna tato báseň nikdy nebyla mou nejoblíbenější a měl jsem tak trochu strach, že to dopadne špatně. To jsem však tvůrce hodně podcenil, protože mi připravili opravdu zajímavou podívanou. Nádherná animace lahodila mému oku a nemám sebemenší připomínky k jejímu ztvárnění. Podobně na tom byl i hudební doprovod, který skvěle dopomohl vytvořit opravdu nezapomenutelnou atmosféru. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jelikož je slovo "košile" v kategorii mezi pomnožnými, leckoho to může zmást. Tudíž zkraje bych chtěl podotknout, že v tomto případě Svatební košile nejsou singulár, nýbrž plurál, takže jste nekoukali na Svatební košili, ale na Svatební košile. Málo se to ví, ještě míň používá, a je skutečně tristní to všude číst blbě. -- Jako filmové zpracování je tento delší Večerníček skvělý. Sice mi trochu chybí další skvělé verše, které tvůrci asi předpokládali, že každý zná (když dvojice putuje krajinou a vystřídá je záběr na psa, každému by měly docvaknout verše "A psi houfem zavyli / když ty pocestné zvětřili. / A vyli, vyli divnou věc / že na blízku je umrlec." Ale o úrovni vzdělanosti si iluze nedělám), nicméně ostatnímu není co vytknout. Animace, přednes atd., vše výborné, ale atmosféra, ta na mě padla jak rána pěstí. Paráda. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama