Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o mladém zámečníkovi, který předstírá, že je pilotem v aeroliniích... (oficiální text distributora)

Recenze (12)

Fajt 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdy pouze za velice pěkné záběry z Pražských ulic v šedesátých létech. Jinak film je naivní slabota a zvláště role P. Kostky je zoufalá, jen na okraj v té době mi bylo 13 let (nekuřák), ale abych si myslel, že "Partagas" je víno, tak to už je síla. Myslím, že očekáváné salvy smíchu v kinosále, bylo pouze režisérovo zbožné přání, nic víc ! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Petr Kostka coby mladý seladón. Cvičně balí každou sukni, zjišťuje, že když má zajímavé povolání a oblečení, úspěch je zajištěn. Tak se začne vydávat za letce-kapitána, a trošku se mu to zamotá. Atmosféra radosti ze života a mládí vůbec, nehledě k mírnému budovatelskému nadšení. Docela příjemná komedie plná zajímavých žen...70% ()

Reklama

GIK 

všechny recenze uživatele

Vydávání se za kapitána tůčka přinese spoustu komických situací, které kulminují ke konci, kdy se „pilot“ ke své lži přiznává, ale nikdo mu nevěří a naopak ho všichni utvrzují v tom, že je opravdu pilot. V rolích pilotových dívek dvě krásky 60. let Stivínová a Chadimová. Hlavně Stivínová ve své úloze sestřičky na dětském oddělení neobyčejně sympatická a půvabná. I obsazení dalších i drobných rolí vynikající. Potěší Miroslav Homola v tradiční komické miniroličce. Hezký dvojsmysl v názvu filmu. 17.11.2022: Soudruzi pouští pravdu: „Svět chce být klamán.“ „Pamatuj si, bratře, svět chce bejt klamanej. Všecko na světě jsou nálepky, efekt, kapota.“ „S pravdou se musí opatrně, a když se to hodí.“ „Jo svět chce bejt klamanej.“ „Svět chce bejt kalmanej a s pravdou se musí takticky.“ Další hlášky: „Jedinej bod ve vesmíru seš ty.“ / „Co je todle?“ „Globus“ Zednářská symbolika: 31:00 – globus; 42:56 – zase globus; 59:32 – zase globus, zblízka; 1:04:20, 30; 1:05:50 – znova; ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nad průměr pozvedá tuto anekdotu jen herecké obsazení. Ovšem při vší úctě k Petrovi Kostkovi dlužno dodat, že jeho postava magnetizuje (a to nejen ostatní protagonisty) natolik, že to až vyprazdňuje všechny vztahy, do nichž vstupuje – včetně těch nejintimnějších. Svým vlastním příběhem prochází vlastně cize, jako host (což lze přisoudit té nahodile nasazené masce) a se všemi ostatními nakládá právě jen jako s nástroji svého vlastního obrábění se. Jakkoliv se mu nakonec podaří obnovit svou pravou identitu, ti ostatní jej do poslední vteřiny nepřestávají obíhat. Zvlášť jsem toho litoval u Zuzany Stivínové. Těch několik málo záběrů soustředěných na její tvář mne poznovu utvrdilo o jejích mimořádných schopnostech vyjádřit mnoho z vnitřního dění role pouhou mimikou a kdyby byl režisér věnoval prostor i její postavě (a její vlastní cestě – za smyslem života, za láskou…), mohlo konečně z jeho snímku vzniknout něco více než jen loutkohra. Moralita. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Lehce úsměvná komedie pro nenáročného diváka oplývá dobovými pražskými reáliemi. 1) Fešácký zámečník Petr Kostka s neméně fešáckým Josefem Vinklářem jsou, bohužel, pro mě oba nepřitažliví a tak další zdroje pro hvězdičky za sexy kluky nemám. 2) Za dobovou Prahu přidávám hvězdičku. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Režijní debut Stanislava Strnada. (M.B)

Reklama

Reklama