Reklama

Reklama

Recenze (6)

zette 

všechny recenze uživatele

Hezke zabery, zajimava atmosfera a prijemne prostredi dela z tohoto filmu "akcnejsi" Bartasuv snimek:-). Ja uz ale jeho fanouskem asi nikdy nebudu... ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Naozaj ma mrzí, že niekto stále spája pojem "vyprázdnená narácia" so skvelými filmami Bartasa, Weerasethakula a s nimi spriaznenými... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pokud bychom chtěli zařadit Freedom mezi "nemluvné" filmy Rona Frickeho nebo Godfreyho Reggia, asi bychom prokázali Šarunasovi Bartasovi medvědí službu a sebe kvalifikovali na filmové barbary. Krásné obrázky a působivý hudební podkres (film není beze slov ani bez hudby) se sice najdou i zde, ale záměr a cíl je někde úplně jinde. Především se film neskládá jen z odtržitých epizod, ale je navíc plný napětí, nečekaných zvratů a proměnlivých symbolů. Dva poutníci (s vyloučením třetího) putují odněkud nikam (mají svobodu pohybu) a mezitím odpočívají (mají svobodu představ a fantazie). Pozn. 1: Velice působivé jsou staticky snímané obrazy krajiny, jíž poutníci opouštějí. Pozn. 2: Konsens vysokého hodnocení na čsfd je opravdu nečekaný - Šarunas Bartas si dovolil dost, takže bych nějaký "odpad" snesl. Pozn. 3: Pojem "vyprázdněná narace" mi moc nesedí. Každý akt, artefakt, potažmo film, mají nějakou narační hodnotu. Ta sice může být minimální, ale sotva můžeme říct, že příběh o osobách, o kterých máme nedostatek nebo téměř žádné informace je "vyprázdněný". ()

Reklama

Ninkaa 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv nejsem žádný filmový vědec, zařadila bych tento snímek do kategorie tzv. omezené nebo "vyprázdněné narace" - jak ji definuje Zdeněk Holý v článku VYPRÁZDNĚNÁ NARACE ANEB VZRUŠUJÍCÍ NEJISTOTA FILMOVÉHO POHYBU - nevíme téměř nic o motivaci jednání hlavních postav, jak se dostaly do situace, v níž se nacházejí. Divák stojí na samém okraji a sleduje bezcílné putování trojice hlavních postav pouští. Sama pustá krajina pak pocity odcizení a beznaděje ještě umocňuje... ()

Germanicvs 

všechny recenze uživatele

Vodní živel, lidský jedinec a jeho konfrontace se svobodnou přírodou (a vybranými zástupci fauny) - další Bartasova obrazová imprese takřka beze slov, děje a významu, který si musí divák vlastnoručně dotvořit. ()

Reklama

Reklama