Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

mortak 

všechny recenze uživatele

Jedna stará scénáristická moudrost praví, že když vypravujete historku o muži, kterému useknou hlavu, nemůžete skončit na cestě k popravišti. Hillovi se podařilo odstranit z knihy veškeré koření a šťávu a výsledný pokrm je bez chuti, zápachu, prostě rozteklá kašovitá hmota. Z Irvingova nekompromisního odhalování všeho z Garpovy životní cesty udělal večerní selánku pro moderní babičky, které sice nejsou tak úzkoprsé jako za starých časů, ale vše se jim musí servírovat předžvýkané s certifikátem nezávadnosti. ()

Chasm 

všechny recenze uživatele

Já tu knihu tak miloval..:( Neměl jsem se na ten film dívat... George Roy Hill neměl tolik štěstí ani odvahy jako Hallstrom a jeho nápad - zfilmovat Irvingovo veledílo - dopadl zoufale... jediné co mohu vyzdvihnout byl výkon Glenn Close... Williams se sice snažil, ale nemnoho současných herců by zvládlo zahrát tak komplikovanou postavu jakou je Garp, a tak mu nebudu ani nic vytýkat... ()

Reklama

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Svět podle Garpa? Nechápu. Spíš by se ten film měl jmenovat "Svět podle Jenny Fieldsové", Garpovy mámy. Skoro bych chtěl napsat: "Kdo nečetl knihu, nepochopí.", ale nebyla by to tak úplně pravda. Román, který ve své době znamenal revoluci a byl něčím podobným (podobným fenoménem), jako je dnes třeba Harry Potter. Otevřeně se v něm hovoří o sexu (to však ale i v jiných knihách, vzpomeňme např. Milence Lady Chatterley(ové) od D.H. Lawrence, 1928), ale hlavně zde jde o práva žen a doslova feministickou revoluci. Knižní předloha poměrně náročná na zpracování se dočkala své filmové podoby a řekl bych, že výsledek není sice nějak extra skvostný, ale není ani špatný a zaslouží si pozornost. Dobrý scénář a režie byli prostorem pro takové hvězdy jako je přesvědčivý Robin Williams, výborná Glenn Close a v roli Roberty uvěřitelný John Lithgow. Námět filmu neřekne mojí generaci a těm následným vůbec nic a je to již poměrně dlouhou dobu, co přestal být ve většině zemí světa aktuální, přesto... Vidět dobré filmové zpracování kdysi velmi slavné knižní předlohy není vůbec na škodu a nebude to ztracený čas. Verdikt: 3 1/2* a 75 %. PS. Zajímá-li Vás, jaké to je žít značnou část svého života pod vlivem a dozorem vlastní mámy, první polovina filmu Vám to zodpoví. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Knihu neznám, ale film na mě docela zapůsobil. Herci byli skvěle vybraní a natočeno to bylo taky obstojně. Nejsilnějším momentem byla asi nehoda a to, co jí předcházelo i co po ní následovalo. Akorát mám takový pocit, že ta část po narození dcerky (asi posledních 20 minut) už byla jaksi navíc. Samozřejmě jde o přepis knihy na filmová plátna, ale mě už to ke konci nebavilo a celý vrchol filmu se odehrál podle mě ihned po nehodě. Přesto mám pocit, že jsem zrovna dokoukal něco víc než jen průměrného a proto hodnotím tak, jak hodnotím. 75% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl a ani jsem netušil že existuje, o filmu jsem věděl jen že je slavný a vůbec o čem je. Takže jsem poměrně spokojený. Svět podle Garpa je takový milý příjemný filmík, někde mezi komedií a dramatem se skvělým Robinem Williamsem, kterému role padne přímo na tělo a v takových věcech ho mám nejradši. Skvělý je i Lightgow v netradiční roli a Closeová. Osobně se mi více líbil začátek a první půlka z dospívání, historka o stvoření Garpa je nezapomenutelná, stejně jako balení pozdější ženy, potyčky se psem. Později to začne být takový moc vážný a ve finále se odehrává jedna tragédie za druhou, přišlo mi to až trochu moc a docela se mi to do takovýho filmu nehodilo. EDIT 2024: Poetická filmařina s výborními herci (Lightgow hrající ženu, debutující Closeová od mládí po starší paní, ale i Hurtová a samozřejmě Williams). Na víceméně rodinnou komediálně-dramatickou ságu neskutečně tragické. A hlavně bizarní - kde jinde uvidíte ukousnutý penis či psí ucho, piano padající na člověka či letadlo zaparkované v nově koupeném domě. Zkrátka "jiný" ale výborný film. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Cameo si zde střihl autor knihy John Irving jako rozhodčí wrestlingu. Cameo zde měl i režisér George Roy Hill, a to jako pilot letadla, které se zřítí do domu. (CliffLee)
  • John Irving komentoval první pokus převést jeho knihu "Svět podle Garpa" na filmové plátno slovy: „Nevadí mi, co tam dali, ale to, co vynechali. Je to jako by hodili rodinu do pračky, ale čekal jsem neco horšího.“ (Zuzanka.R)
  • Glenn Close hrála matku Robina Williamse, přestože je jen o 4 roky starší než on. (CliffLee)

Reklama

Reklama