Reklama

Reklama

Avatar: Legenda o Aangovi

(seriál)
  • USA Avatar: The Last Airbender (více)
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy / Akční / Mysteriózní
USA, (2005–2008), 26 h 4 min (Minutáž: 23–48 min)

Hrají:

Zach Tyler, Mae Whitman, Jack De Sena, Dante Basco, Michaela Jill Murphy, Dee Bradley Baker, Mako, Grey Griffin, Mark Hamill, Jim Meskimen, Jason Isaacs (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(61)

Bezstarostný 12letý Aang musí ovládnout své živelné schopnosti a čelit svému osudu, aby navrátil rovnováhu do světa rozděleného násilným konfliktem. (SkyShowtime)

Recenze (188)

sirien 

všechny recenze uživatele

Já sem nedal komentář? Tohle je jedna z nejepičtějších seriálových ság ever. Nenechte se zmást tím, že (a jak) to je kreslené. Postavy mají ohromnou hloubku a naprosto excelentní dynamiku vzájemných vztahů, napříč příběhem všechny rostou a mění se (mnohé více, než jen jednou nebo v jednom směru), záporáci tu jsou tak epičtí a hustí, že je musíte milovat i když je nesnášite a celý příběh má jasné směřování, které jde od úvodu přes krásně rostoucí gradaci až k úžasnému závěru. Plus to je jeden z mála seriálů, kde vedlejší zápletky a fillerové epizody nejsou opruz, ale stojí za to je vidět. Teda, na konci je trochu cítit, že tam došlo k pár ústupkům dětskému publiku (neumře tolik postav, kolik by mohlo), ale i tak to vyzní velmi silně. ()

loki5 

všechny recenze uživatele

Je to tak trochu pro děti, ale to je mi úplně fuk. Ve spoustě věcí to není pro děti ani trochu a já se bavil královsky od začátku do konce. Je tu několik podstatných věcí které mě přesvědčili k plnému hodnocení. Prvním jsou postavy. Vlastně každá postava v tomhle seriálu má svoje místo a hlavně charakter a pochopitelné motivace. A stejně tak vývoj během celého seriálu. Třeba Toph mi přišla naprosto skvělá a to je v podstatě vedlejší postava (ostatně je možné nemít rád slepou holku která vidí nohama je hrozný badass a vše má na háku - geniální) a. A to samé platí i o všech ostatních postavách včetně těch záporných (není jich až tak moc). Druhou věcí je úžasný svět ve kterém se celý seriál odehrává. První 2 série putování po něm a jeho poznávání a funguje to. Po 60 dílech mě vlastně hrozně mrzí že jich není víc. 90% P.S. jindy otravné fillerové díly jsou stejně zajímavé jako všechny ostatní. P.P.S. Přečtěte si i komiksy protože i ty jsou velmi dobré. ()

Reklama

Mikita 

všechny recenze uživatele

Book One: 90% - Po první sérii musím přiznat, že jsem naprosto nadšená. Jednotlivé epizody jsou sice krátké, přesto jsou velmi působivé, každá má svůj příběh, svou pointu a své kouzlo. Všechny spějou ke stejnému cíli, přesto je každá zvlášť zajímavá. Nejvíc jsem si zatím oblíbila epizodu Blue Spirit, ale stále se to mění. Seriál je napínavý, poučný a velmi HRAVÝ a VTIPNÝ. Animace jsou příjemné, hlasy jsou vybrané výborně, angličtina je jednodušší a tak je snadno rozumět i bez titulků. Ani se mi nechce věřit, že to vzniklo v USA. Shrnutí: Už první série se dostane hluboko pod kůži, jsem zvědavá, co můžou přinést další série, které jsou tu hodnoceny ještě výše. Body dolů ubírá právě krátká stopáž, která nedovolí více proklesit mnoho zajímavých charakterů a vztahů. Př. Soka+Yue. Přesto Yip-Yip na další sérii. ;) Book Two: 90% - Nebyla horší ani lepší než první série. Byla pojatá trochu jinak, už nebyla tak poučná a jednotlivé příběhy nebyly vždy tak napínavé. Se všemi hráči jsme byli seznámeni v první sérii a tak přibyde už jen pár nových hrdinů. I proto je čas nakouknout do psychologie jednotlivých postav. Avatar tu není už jen malý kluk, co vše stále zlehčuje. Ono celkový nádech této série je místy v temnějším duchu, a to ani nemluvím o závěru. U této série mi vadil trochu pomalý rozjezd. Book Three: 100% - Je potřeba se vzpamatovat z předešlých událostí a pokračovat dál v cestě za ovládnutím dalšího elementu. Každý hrdina najde své místo a svůj osud, aby se všichni mohli postavit společnému nepříteli. Seriál neztrácí na vtipu či hravosti a přesto je stále temnější. Bojové umění je vytříbenější. A celkově je děj napínavější. Různé zápletky spolehlivě gradují a výsledek je okouzlující. Velmi mě pobavil díl The Ember Island Players, který vše příjemně odlehčil. Výsledný dojem: Klidně si to celé dám znovu. Je to vážně vtipné, hravé a velmi dobře promyšlené. Celkově 95%. Ocenila bych, kdyby bylo patrnější, jak Avatar dospěl a klidně bych občas ubrala ze Sokova komedianství. Naprostý souhlas s uživatelem Magneto. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hodnocení první série: To, co se ze zeačátku jevilo jako nevázaná sranda pro děti 10 a níž se s postupem času stále více a více měnilo na velmi vyzrálé, promyšlené a strhující fantasy, jehož výborně pointovaná komika je spíše takový bonus, byť naprosto neoddělitelný od skvěle funkčního celku. Od 12. retrospektivního dílu pak nastupuje vyloženě nedětský feeling, který po posledních dvou dílech nenechá na pochybách už vůbec nikoho: I navzdory americkým penězům a občas přeci jen poněkud evropštějšímu looku je Avatar čistokrevným Anime. Zjevná inspirace východní kulturou, nenásilné moralizování skrze neochvějnou moudrost starších, svět duchů, ustící v nečekané hororové finále s duchem, který krade tváře, a spektakulární monster momenty přírodních duchů a totální destrukce, které si v ničem nezadají s Neon Genesis Evangelion... Po první sérii jednoznačně za 5 a zvědavost do další kapitoly ohromná!!! Hodnocení druhé série: Po druhé sérii už to slavné není. Výrazný pokles tempa, občas až přílišná překombinovanost, psychologické otočky některých postav, výraznější nevyrovnanost mezi humornou a vážnou složkou (díl v jeskyni dvou milenců s věčně zhulenými nomády je ovšem super) a v posledních dílech také slabá gradace a značně nešťastné prolínání mezi dějovými liniemi. Druhá série za nic moc 3 hvězdy... Hodnocení třetí série: A bohužel, pokořit první sérii se nepodařilo. Třetí je přesně na pomezí mezí první a druhou, rozkouskovanost Země se naštěstí v druhé části série vytratila, když se linie spojí a seriál nabere opět jednotné směřování. Velikosti "Vody" se ale jen málokdy přiblíží (tanec s draky, nebo obří ostrov - želva jest čestnou výjimkou). No a pak samozřejmě ohromné čtyřdílné finále. Výsledek tedy, stejně jako poslední řada, za ****. Ale silné... ()

Luksa 

všechny recenze uživatele

Tady budu pět jen chválu. Stručně řečeno celý seriál je neskutečně zábavné dobrodružství ve stylu některých anime seriálů, který zprvu vypadá jak pohádka pro děti, ale postupem času se přeloupne v něco mnohem epičtějšího, nejednoznačnějšího a čím dál víc návykovějšího. Za velký klad bych zmínil postavy, které jsou skvěle podané, sympatické a zajímavé, většina z nich postupuje vývoj, což nespočívá jen v naučení se nové bojové techniky, ale i v charakteru a osobnosti. Další velký klad je svět - máme zde čtyři odlišné národy, které mají vlastní kulturu a národní zvyklosti, scenérie kde se děj odehrává je okouzlující a za celou dobu se neokouká. Poslední vyzdvihuji děj se spoustou vedlejších linek a subpříběhů, které se všechny protnou v epickém finále, jako celek seriál tedy působí komplexně, epicky a nesmírně promyšleně. Co ještě? Animace, humor, akční scény, vše perfektní. Navíc i díky postavám, se kterými jsem se ztotožnil jsem nepostrádal ve vypjatých situacích ty pravé emoce, a ke konci mi bylo hrozně líto, že už je konec. No, Last Airbender asi bude srdcová záležitost a už teď je řadím po bok těch nejlepších seriálů jaké jsem viděl. MASTERPIECE // P.S. co se týče sympatií 1. Iroh (jednoznačně), 2. Zuko, 3. Katara, 4. Aang, 5. Mai. ()

Galerie (1 154)

Zajímavosti (185)

  • Momo v japonštině znamená „broskev“. Lemur získá své jméno poté, co Aangovi podá právě tento konkrétní druh ovoce. (Azurovydrak)
  • Aangovo tetování v avatarském stavu září proto, že vede přes všechny kanály chi v jeho těle, tudíž je spojeno s jeho duchovní podstatou. (Azurovydrak)
  • Postava Balvana byla inspirována profesionálním wrestlerem Dwaynem Johnsonem. Tvůrci se pokoušeli Johnsona přemluvit, aby postavu též nadaboval, ale neuspěli. Dabingu se nakonec chopil další wrestler Mick Foley, Johnsonův dobrý přítel. (Azurovydrak)

Související novinky

Duch anime vládne Hollywoodu

Duch anime vládne Hollywoodu

18.04.2008

Šéfové velkých studií očividně věří, že Speed Racer sourozenců Wachowských (Larry a Andy) bude hit (a s přihlédnutím k vynikající trailerové kampani tomu začínáme věřit také). Jinak si nejde… (více)

Reklama

Reklama