Reklama

Reklama

Avatar: Legenda o Aangovi

(seriál)
  • USA Avatar: The Last Airbender (více)
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy / Akční / Mysteriózní
USA, (2005–2008), 26 h 4 min (Minutáž: 23–48 min)

Hrají:

Zach Tyler, Mae Whitman, Jack De Sena, Dante Basco, Michaela Jill Murphy, Dee Bradley Baker, Mako, Grey Griffin, Mark Hamill, Jim Meskimen, Jason Isaacs (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(61)

Bezstarostný 12letý Aang musí ovládnout své živelné schopnosti a čelit svému osudu, aby navrátil rovnováhu do světa rozděleného násilným konfliktem. (SkyShowtime)

Recenze (188)

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

S blížiacim sa hraným remake-om, ktorým nás obdarí Netflix, som sa rozhodol o celkové zhliadnutie tejto dnes už klasiky. Je to hravé a často veľmi nenútene vtipné, no niektoré hodnotenia epizód sú over the roof. Tak to ale je u veľkého množstva seriálov. Má to svoju mytológiu vybudované celkom slušne a terajších 87 % je viac než štedrý prídel. Som zvedavý na úpravy a doplnenie, ktoré hraný remake nutne prinesie. Ide ale o veľmi slušný anime type seriál. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Inu, seriálům moc často plný počet hvězd nedávám, tak tady to máte. A to i přes fakt, že i tady některé epizody byli zkrátka výplňkové a odpočinkové. Avatar je zkrátka dost jiný animák pro celou rodinu, i díky faktu, že ačkoliv v něm není nic extra nevhodného pro mladší ročníky, opravdu si ho užijí a pochopí tak desetileté děti. Obsahuje spoustu dospělých témat jako okupace, genocida, odboj, nenávist v rodině a svoje hraje i fakt, že titulního avatara Aanga leckdy zastiňuje vnitřně rozpolcený pubertální princ Zuko. Inspirace anime, východní filozofií a částečně folklórem je osvěžující, ale snad nejvíc musím ocenit fakt, že před akorát tak dlouhým závěrem tvůrci mysleli i na reflexi dosavadní cesty našich hrdinů. ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

Adekvátní komentář se za vydatné pomoci kaktusové šťávy pokouším sesmolit už přes rok, a přesto nedokážu dát dohromady nic jiného než nekritický, übermegafanouškovský nerdgasmus sestávající z desítek stran. Nevyrostla jsem na tom, ranou pubertu mám dávno za sebou, vad jsem si vědomá, a stejně k tomu hořím podobnou upištěnou láskou jako neodpaněná dvanáctka k One Direction. Zmůžu se tudíž pouze na jediné objevné zdůvodnění, proč na to čumět stále dokola jako naprostý retard, a sice že je to jeden z nejlépe napsaných, nejzábavnějších, nejoriginálnějších, nejkomplexnějších a obecně nejlepších animovaných počinů, na jaký jsem kdy narazila. PS: no dobrá, Slepý bandita je boží a Jack DeSena by měl pracovat častěji. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Ono to vlastně není anime, ale to ani tak moc nevadí, jelikož tahle "kopie" japonských shōnenů se originálům nejenom vyrovná, ale v mnohém je i překoná. Chytlo mě to hned provním dílem, a nepustilo až do konce. Hlavním nosným pilířem je cesta, jejímž smyslem není cíl, nýbrž cesta samotná. Postavy si po pár dílech oblíbíte, po konci druhé série je budete doslova milovat. Občas to trpý (hlavně v první sérii) celkem velkým zjednodušováním, schématičností, předvídatelností a neskutečnými-náhodami (earthbender, který nesmí používat bending, a najednou se naskytne příležitost někoho s ním zachránit). Po prvních pěti dílech jsem to chtěl dokonce zabalit, díkybohu že jsem to neudělal. Postava jako je Iroh se obvykle v takovémhle druhu zábavy obvykle nevyskytuje. Toph je kapitola sama o sobě. Vtípky o vlastní slepotě (obzvlášť jeden v poušti) skutečně povedené. Konec už bohužel značně vyčpělý a natahovaný. A rozdělení na čtyři elementy se postupem času zvrhlo v pěkné zvrácenosti (3. sezóna), které s původní myšlenkou už něměli moc společného (prostě typická shōnenovská gigantičnost v chrelí proudů "čehosi". Modrý oheň? Létání pomocí ohně?). Book One - 80 % _ Book Two - 100 % _Book Three - 60 % Jo a výborné na procvičování angličtiny. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Už u první bylo znát, že je to.. typické. Roztahaný příběh o zbytečné epizody, místy zbytečné moderní prvky, předvídatelnost. Sestříhat ze tří seriálových sérii jeden, dva normální filmy by tak nemělo být vůbec těžké. Z tohoto pohledu mi tak filmový Poslední vládce větru přijde ještě snad i o něco snesitelnější, protože alespoň nezdržoval. Pravda, tam to bylo zase možná trochu moc rychlé. Chtělo by to zřejmě film i seriál "smíchat" dohromady. ~ První série ještě šla, pominu-li, že mi tenhle "japonský" styl animace nijak zvlášť nevoní, a že Avatar mi také sedí víc jako "malý mudrc" z filmu než rozjařené trdlo. Ale budiž. ~ Ve druhé sérii mi už vadila další postava (slepá dívenka), nahánění za "záchranou unesené dívky", breptající zvířecí duchové, Zukův a strýcův příběh, hledání Appa, vlastně celá zbytečně roztahaná část ve městě, zbytečně navracející se dřívější postavy a k tomu další zbytečné natahující díly, nemluvě o zbytečných klišé. Autoři měli zřejmě příběh na dvě série a najednou dostali zadání na sérii třetí, tak se musela vymyslet vata. ~ Třetí série už byla zbytečná a dvě by tak i seriálově byly až až. Nápad s "telekinetickým ocelovým polo-Golemem", dřevěné lodě s ponorkami... To už snad není fantasy, to je hovadina. Chyběl mi tam James Bond. Tady už tvůrci vůbec netušili, co dělají a snažili se být vtipní, což bylo ubohé. ()

Galerie (1 154)

Zajímavosti (185)

  • Podle oficiálních zdrojů vládl ohnivý lord Azulon národu ohně celkem 75 let. To dává smysl, jelikož Azulon nastoupil na trůn ihned po smrti svého otce Sozina v roce 20 AG a skonal roku 95 AG. Po jeho smrti, během korunovace jeho syna Ozaie, však jeden z mudrců zmiňuje, že panoval pouze po 23 let. (Azurovydrak)
  • Seriál je inšpirovaný ázijskými 2D seriálmi (anime), na čo je v seriáli kopa narážok, ale tiež sa chceli tvorcovia vyhnúť ich problémom, hlavne umelému pridávaniu energie, znamená to, že nadprirodzené schopnosti postáv neprimerane zosilňujú a pôsobia inak na konci ako na začiatku. Rozhodli sa preto vytvoriť prísne pravidlá a obmedzenia na všetky nadprirodzené prvky. Tieto pravidlá boli natoľko účinné, že aj na konci druhého seriálu bol silový level schopností ľudí na pohľad takmer rovnaký ako v prvom seriáli, teda sa za dokopy 7 sérii oboch seriálov skoro nezmenil. To je niečo, čo má problém napodobniť veľa fantasy svetov dodnes. (Krnac)
  • Maska modrého přízraku, kterou v seriálu Zuko několikrát použije, pochází z divadelního představení „Láska mezi draky“. Ono představení navštěvovala jeho matka Ursa, když ještě žila v malé vesnici Hira'a, a ucházela se o roli dračí císařovny. Poté, co byla nucena provdat se za Ozaie, si Ursa masky vzala s sebou na památku a uschovala je za podobiznu sebe a Ozaie ve svých palácových komnatách, odkud je posléze získal Zuko. (Azurovydrak)

Související novinky

Duch anime vládne Hollywoodu

Duch anime vládne Hollywoodu

18.04.2008

Šéfové velkých studií očividně věří, že Speed Racer sourozenců Wachowských (Larry a Andy) bude hit (a s přihlédnutím k vynikající trailerové kampani tomu začínáme věřit také). Jinak si nejde… (více)

Reklama

Reklama