Reklama

Reklama

Avatar: Legenda o Aangovi

(seriál)
  • USA Avatar: The Last Airbender (více)
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy / Akční / Mysteriózní
USA, (2005–2008), 26 h 4 min (Minutáž: 23–48 min)

Hrají:

Zach Tyler, Mae Whitman, Jack De Sena, Dante Basco, Michaela Jill Murphy, Dee Bradley Baker, Mako, Grey Griffin, Mark Hamill, Jim Meskimen, Jason Isaacs (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(61)

Bezstarostný 12letý Aang musí ovládnout své živelné schopnosti a čelit svému osudu, aby navrátil rovnováhu do světa rozděleného násilným konfliktem. (SkyShowtime)

Recenze (188)

Karmin 

všechny recenze uživatele

Lehká, oddechová a hloupoučce humorná zábava pro teenagery, s občasnými morálními poučeními, kde se hodně bojuje, ale nikdo doopravdy neumírá (nebo alespoň ne v záběru). Na to, že je to čistě americký seriál, dokázali tvůrci zakomponovat velké množství různých klasických anime fíglů. Navíc vytvořili celý specifický svět se zvláštní atmosférou. Čtyři národy mají každý svou vlastní kulturní stylizaci (Voda - Eskymáci, Vzduch - Budhističtí mniši, Země - Starobylá Čína a Oheň - takoví trochu démoničtější Japonci) a ze všeho dýchá orientální mysticismus. Jednotlivá bojová umění ovládající živly jsou vybrána z reálných existujících učení právě kvůli svým charakteristikám, kterými jednotlivé živly připomínají - plynulé Tai Chi pro vodu, točivé Ba Gua pro vzduch.. Aktualizováno: V současné době se vysílá třetí série a nutno přiznat, že teprve od druhé série se seriál pořádně rozjel. Zápletka je složitější, dobrodružství napínavější, nápady zajímavější, svět rozmanitější a postavy sympatičtější (a jejich charaktery přestávají být rozhodně černobílé). Také jich hodně přibylo a především asasinská parta ohnivé princezny Azuly tomu dodává šmrnc. ()

sirien 

všechny recenze uživatele

Já sem nedal komentář? Tohle je jedna z nejepičtějších seriálových ság ever. Nenechte se zmást tím, že (a jak) to je kreslené. Postavy mají ohromnou hloubku a naprosto excelentní dynamiku vzájemných vztahů, napříč příběhem všechny rostou a mění se (mnohé více, než jen jednou nebo v jednom směru), záporáci tu jsou tak epičtí a hustí, že je musíte milovat i když je nesnášite a celý příběh má jasné směřování, které jde od úvodu přes krásně rostoucí gradaci až k úžasnému závěru. Plus to je jeden z mála seriálů, kde vedlejší zápletky a fillerové epizody nejsou opruz, ale stojí za to je vidět. Teda, na konci je trochu cítit, že tam došlo k pár ústupkům dětskému publiku (neumře tolik postav, kolik by mohlo), ale i tak to vyzní velmi silně. ()

Reklama

Smejdik 

všechny recenze uživatele

Avatar a jeho skvělá banda vás v první knize, která se nemusí zdát tak úžasná, vtáhnou do děje a představí vám svět, jehož jméno sice nepoznáte, ale který vám bude na konci tak blízký, že vám bude líto opouštět jej spolu s hrdiny, kteří na něm zažili tolik dobrodružství. I přes prvoplánové zápletky a mnohdy dětinský humor byla první série opravdu dobrou přípravou na dvě následující. Jak příběh pokračoval, sbližoval mne s hrdiny a vtahoval do sebe neuvěřitelným způsobem. Druhá řada, která nám představila pár nových postav, byla dospělejší s inteligentnějším humorem. Ten pravý nářez ale přišel s řadou třetí. Ta překonala obě předchozí knihy. Příběh plynul tak rychle, že si člověk ani neuvědomil, že přišel závěrečný čtyřdíl. I když v podstatě od začátku víte, jak to nakonec dopadne (je to přeci jen pohádka), trnete u obrazovky a držíte všem palce, užíváte si ty epické souboje (kam se hrabe třeba Gandalf!) a téměř nedýcháte, dokud to neskončí. A ono to bohužel končí... je vám líto, že tuto partu musíte opustit, protože jste si s ní užili tolik srandy, napětí, emocí... Nehledejte v Avatarovi podprůměrné anime - se skvělým castingem, propracovanou animací a (na animovaný seriál) nezvykle dobrou hudbou se řadí k tomu nejlepšímu, co jsem měl možnost vidět. Ale přiznávám, možná je to tím, že elementy mě fascinovaly už od malička a připadal jsem si, jako bych nechal procházet svou fantazii skrze tvůrce...ale není to krása, když při sledování seriálu chcete být vzdušným nomádem? :) Shrnutí: Book 1 - 80%, Book 2 - 90%, Book 3 - 100%, jdu si to dát ještě jednou! ()

Luksa 

všechny recenze uživatele

Tady budu pět jen chválu. Stručně řečeno celý seriál je neskutečně zábavné dobrodružství ve stylu některých anime seriálů, který zprvu vypadá jak pohádka pro děti, ale postupem času se přeloupne v něco mnohem epičtějšího, nejednoznačnějšího a čím dál víc návykovějšího. Za velký klad bych zmínil postavy, které jsou skvěle podané, sympatické a zajímavé, většina z nich postupuje vývoj, což nespočívá jen v naučení se nové bojové techniky, ale i v charakteru a osobnosti. Další velký klad je svět - máme zde čtyři odlišné národy, které mají vlastní kulturu a národní zvyklosti, scenérie kde se děj odehrává je okouzlující a za celou dobu se neokouká. Poslední vyzdvihuji děj se spoustou vedlejších linek a subpříběhů, které se všechny protnou v epickém finále, jako celek seriál tedy působí komplexně, epicky a nesmírně promyšleně. Co ještě? Animace, humor, akční scény, vše perfektní. Navíc i díky postavám, se kterými jsem se ztotožnil jsem nepostrádal ve vypjatých situacích ty pravé emoce, a ke konci mi bylo hrozně líto, že už je konec. No, Last Airbender asi bude srdcová záležitost a už teď je řadím po bok těch nejlepších seriálů jaké jsem viděl. MASTERPIECE // P.S. co se týče sympatií 1. Iroh (jednoznačně), 2. Zuko, 3. Katara, 4. Aang, 5. Mai. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Skoro bych nevěřil, že v mém věku mě ještě dokáže tak nadchnout nějaký animovaný seriál, ale stalo se a jsem tomu skutečně velice rád. Poslední vládce vzduchu je totiž nádherným vyprávěním o strastiplné cestě poznání, nacházení vnitřní rovnováhy a naplnění osudu. Příběh se vyvíjí postupně od jednoduchého základu hravých příhod přes pozvolné rozšiřování hlavních i vedlejších dějových linek až k poměrně rozsáhlému a úžasně propojenému celku, v němž do sebe všechno perfektně zapadá a v jehož světle mají prakticky všechny události a činy svůj smysl. Kromě toho se navíc jedná o velmi propracovaný kousek rovněž z hlediska pozadí a mytologie světa, ve kterém se odehrává, a skýtá tak mnohá překvapení i nemálo námětů k užitečnému zamyšlení. Ovládání živlů pomocí pohybových cvičení je velmi nápadité a větší souboje nebo bitvy jsou mnohdy dech-beroucí. Je prostě skvělé nechat se unášet tím rozmanitým světem čtyř národů na hřbetě létajícího bizona a prožívat všechna ta dobrodružství vzbuzující místy opravdu silné emoce všeho druhu. 100 % ()

Galerie (1 154)

Zajímavosti (185)

  • Ovládání lávy měla být původně pouze kombinace ovládání ohně a země, tudíž schopnost, kterou by mohl používat pouze avatar. V seriálu Legenda Korry (od r. 2012) je však schopnost představena jako pouhý sub-element ovládání země. (Azurovydrak)
  • Spolutvůrce seriálu Bryan Konietzko uvedl, že jeho oblíbenou postavou, kterou kreslil, byl Momo. Poznamenal, že mnoho pozic, pohybů a celková řeč těla lemura vycházejí ze vzpomínek na jeho kočku z dětství, Buddyho. To vysvětluje, proč Momo připomíná chováním typickou kočku. (Azurovydrak)
  • Vládci ohně mají přirozeně hřejivá těla, mohou sálat teplo do okolí a zvyšovat teplotu kolem nich. Vnitřní oheň jim také může pomoci odolat otravě. (Azurovydrak)

Související novinky

Duch anime vládne Hollywoodu

Duch anime vládne Hollywoodu

18.04.2008

Šéfové velkých studií očividně věří, že Speed Racer sourozenců Wachowských (Larry a Andy) bude hit (a s přihlédnutím k vynikající trailerové kampani tomu začínáme věřit také). Jinak si nejde… (více)

Reklama

Reklama