Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Malá Terezka přijíždí na prázdniny k babičce a dědovi, kteří tvoří svéráznou dvojici. Zatímco děda Malý, vesnický všeuměl, se celý život pokouší, samozřejmě marně, létat na rogalu, jeho žena vše shovívavě pozoruje a v klidu přitom pokuřuje doutníky. Prázdninová pohoda však netrvá dlouho. Místní zbohatlík a nepoctivec Napakunk chce, aby mu děda vyřezal sochu jeho dcery Pepiny v životní velikosti. Děda však odmítne. Pepina je totiž tak tlustá, že nenajde tak silné dřevo. Další den proto Napakunk porazí památnou lípu, pod níž se kdysi děda seznámil s babičkou, a přiveze ji dědovi. Ten ho však vyhodí a rozzlobený lakomec v noci zničí strašidelný park, který děda vyrobil pro Terezku. Té se podaří zachránit jediné dřevěné strašidýlko, Cvikýře. Ten nečekaně obživne a předvede Terezce své zázračné dovednosti. Nemůže sice konat dobré skutky, jen strašit, ale i toho dokáže Terezka využít. Od té chvíle se Napakunk stává obětí soustředěného útoku zlomyslných kouzel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (90)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Spíše slabší scénář mohla hodně vysoko vytáhnout kvalitní režie. V tom případě by se z tohoto pohádkového filmu jistě stala velmi nadprůměrná záležitost... Bohužel, režie je velmi slabá a neohrabaná. I velmi dobří herci zde hrají velmi špatně, a jejich projev místy hraničí s naprostou křečí, protože vlastně neví, co a jak mají hrát... Škoda... 60% ()

Gibson35 

všechny recenze uživatele

Pro mě hodně nostalgický film,vím že jako malej jsem ho měl rád.Když to ale člověk vidí skoro ve čtyřiceti letech,říká si že tak nesmyslný scénář asi ještě neviděl.Proč Cvikýř začne mluvit,proč to nakonec přežije,proč kladný hrdina Dočolomansky,pomáhá celý film záporákovi,proč záporák Napakunk na konci filmu rozdává peníze,proč ten malej kluk chvíli ráčkuje a pak ne a takových proč je tam tak 100. Asi bych dal normálně 1* nebo odpad,ale kvůli nostalgii,nebo diky tomu že si kvůli dabérce Cvikýře chvíli myslím že koukám na Rákosníčka,nebo protože mám prostě pana Hrušínského v jeho rolích rád dám 2* ()

Reklama

Arccos

všechny recenze uživatele

Upřímně, je to spíše slabší, scénář i herecké výkony. Důvod, proč nemůžu ohodnotit, je ale ryze osobní vztah k tomuto filmu - natáčel se totiž v naší a sousední dědině a okolí. Dědečkova strašidla strašila (ve všech významech tohoto slova) na zahrádce domu ještě donedávna a možná, že tam ještě pořád jsou. EDIT PO LETECH: Tak strašidla tam už nejsou, stejně jako ten dům... ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Strašidla z vikýře jsou veselou pohádkou pro malé i velké. Každý se snad někdy těšil na prázdniny k dědovi a babičce (i já nejsem vyjímkou). Nejinak tomu je i v případě malé Terezky, která touží po nějakém kamarádovi. To se jí jednoho večera splní a pak už začíná jedno dobrodružství za druhým... 60% ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Je to typickej dětskej snímek z dob komunismu, a to nemyslím nijak špatně, protože tehdá sme uměli udělat parádní filmy pro děti a mládež. Pro mě je to srdeční záležitost, viděl sem to eště jako prcek a hrozně se mi to líbilo. Včera sem to viděl znova a pocity mám stejný jako kdysi, i když tam dnes už vidim spoustu nedostatků, nemůžu jít pod čtyři hvězdičky. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Natáčeno v obci Machová v okrese Zlín. Dále v obcích Kojetín a Mysločovice, na zámku Račice, lomu Drysice a Kroměříži. (Vitex26)
  • Pracovní název filmu byl Strašidlo z Vikýře. (Keldak)

Reklama

Reklama