Reklama

Reklama

Tráva

(seriál)
Trailer
USA, (2005–2012), 44 h 12 min (Minutáž: 26 min)

Tvůrci:

Jenji Kohan

Hrají:

Mary-Louise Parker, Hunter Parrish, Alexander Gould, Kevin Nealon, Justin Kirk, Elizabeth Perkins, Allie Grant, Andy Milder, Tonye Patano, Romany Malco (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(102)

Obsahy(1)

Americký komediálně laděný seriál vypráví o osamělé matce Nancy Botwinové, která po manželově smrti začne pokoutně prodávat marihuanu, aby uživila rodinu. A přitom nakoukne do lecjakých tajemství skrývajících se za domovními dveřmi sousedů... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (295)

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Po dopozeraní piatej série zvyšujem na 5 hviezdičiek z pôvodných štyroch. A to kvôli tomu, že Weeds je zrejme jediný seriál, ktorému je jedno, čo si pomyslí divák. Toho sa ostatné seriály snažia chrániť tým, že mu predkladajú stále to isté. Weeds nie- neustále ide dopredu len za cenu toho, aby (ako aj hlavná hrdinka) neskončil v stereotype. Tým pádom môže ktorákoľvek postava kedykoľvek zomrieť, kedykoľvek sa môže zmeniť miesto deja (obrovský posun po tretej sérii), vzťahy medzi postavami, ich psychika, zamestnanie, všetko. Usadlejším divákom sa teda možno zacnie za starými časmi (schválne si pri piatej sérii skúste spomenúť na tú prvú- príde vám to ako desaťročie), diváci ako ja sú však vďační originalitu a za to, že vo Weeds nie je miesto pre nudu. Mimo iného oceňujem balansovanie na hrane čierneho humoru a strachu o život. Po dopozeraní: tak teda späť na 4. Seriál sa posledné série začal značne vliecť. Napriek tomu som rád, že som ho dopozeral, koniec bol vcelku nostalgický a obstojný. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V první řadě tenhle americký seriál jasně ukazuje, jak je současná česká seriálová tvorba bezvýrazná a rutinní. Tráva nese všechny znaky americké moderní a dynamické produkce - tzn. atraktivní téma, zajímavé postavy a spousta zvratů, které nicméně jsou podané tak, že i za vlasy přitažené momenty jsou stravitelné. Co by mě ale zajímalo, která z Amerik je bližší realitě - ta, kterou popisuje seriál Tráva, plná drogových dealerů, promiskuity a pokrytectví, nebo ta, která je šokovaná nevěrou sportovce Woodse či manžela Sandry Bullock a která volí ty nejkonzervativnější moralisty na politickém kolbišti? Seriál popisuje příhody středostavovské paničky, které nečekaně zemřel manžel a protože nehodlá dopustit snížení životní úrovně své rodiny, začne kšeftovat s marihuanou a postupně se jí odhaluje svět překupníků, pěstitelů a konzumentů drog. Divák jejím prostřednictvím nahlédne i do života maloměstské komunity, kde se pod na první pohled nablýskaným povrchem elegantních vil odehrávají manželské konflikty a vyrůstají děti, které mají daleko ke skautským ideálům. Pro seriál je typická jemná ironie a pečlivě dávkovaný cynismus, díky němuž se postavy nemění v groteskní obludárium jako je tomu v Californication. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Tráva je bezva. Originální mix Americké krásy, Zoufalých manželek, Californication a civilní verse Godfathera. Ta bezelstná upřímnost a otevřenost je mi velice sympatická, a i toho paničkovského drbání nakonec tak moc není (stačí jedna správně scénársticky umístěná rakovinka). První i druhá série hraničí s genialitou, třetí už ovšem ztrácí civilnost a chytrý originální přístup který ze seriálu dělal unikát a z prvního dílu série čtvrté se zdá že seriál už může jít kvalitou jen čím dál víc dolů. 8/10 ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem z tohoto seriálku opravdu nadšen...zakladní podstata je celkem klasická, ale dealerství osamnělé mamky je zajímavě milé téma, trocha černého humoru neuškodí a celkově bych řekl, že se tvůrci snažili přijít s originálními nápady a nečekanými zvraty. Takže určitě palec nahoru. Po 3 sezónách jsem stále hodně spokojený. Ve druhé se z milého seriálu stala opravdová bomba s vytříbeným humorem a tlakem na zvědavost diváka. Ve (pro mě obecně) zlomové třetí sérii si seriál udržel svou kvalitu a nepřestává v tom, co mu šlo nejlépe a čím si získal diváka. Možná už na můj vkus tvůrci trochu moc zamotávají zamotané a některé postavy neustále mění postoje i přístup. Celkově bych ale mohl říct "I'm addicted to Weeds". U čtvrté řady už trochu klesá kvalita, ale finále je opět napínavé jako trenky a myslím, že nejsem sám, kdo se nemůže dočkat další série. V té, páté, už je však propad kvality i zábavnosti hodně velký - postavy jsou vyčerpané a příběh i dějové zvraty ztratily kouzlo. Snižuju hodnocení a myslím, že je na čase se seriálem skončit. ()

Zbyisek 

všechny recenze uživatele

Především z počátku byl seriál zajímavý. Místy srandovní, místy napínavý a plný zajímavých zvratů. Svůj vrchol podle mého Weeds zažila na přelomu druhé a třetí série. Bohužel to však ve 4. sérii začalo jít z kopce. Díly čtvrté série už nezačínají písničkou Little Boxes, bez které Weeds prostě už není Weeds. Příběh se navíc přesouvá do jiných končin a atmosféra předchozích dílů je tatam. Ke sledování páté série mě již téměř nic neláká. Už to považuji za zbytečné nastavování a vaření z vody. Když si tedy odmyslím slabší vývoj od čtvrté série, tak seriál hodnotím za 4* a můžu ho doporučit všem, kdo mají rádi drsný humor a jazyk a taky trochu toho napětí. ()

Galerie (589)

Zajímavosti (26)

  • Tři z hlavních herců mají narozeniny ve stejný den, 18. listopadu. Jsou jimi Elizabeth Perkins (Celia), Kevin Nealon (Doug) a Romany Malco (Conrad). (Tom Riddle)
  • Letecký záběr z úvodních titulků je ve skutečnosti na městečko Calabasas v Kalifornii. (Tom Riddle)
  • Autorka seriálu Jenji Kohan chtěla, aby první série končila nahou scénou Nancy. Její představitelka Mary-Louise Parker se na to však necítila. (Kulmon)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama