Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při horolezeckém tréninku objeví patnáctiletý Ivan Kočička zvaný Kocour v jeskyni mrtvého muže. Ten však záhadně zmizí a na jeho místě je spící pracovník archivu Hromada. Ivanovi se to celé nějak nezdá. Když později dojde v nedalekém zámku k loupeži, pustí se do nebezpečného pátrání na vlastní pěst… (Magic Box)

Recenze (154)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Točit filmy pro mládež není vůbec jednoduchý úkol, točit je v podmínkách socialistického státu ještě dvojnásob obtížný, protože film musel zároveň oslovit tu mládež a přitom nesměl jakkoli nabourávat státní a stranickou ideologii. To je trochu jako oheň a voda, protože mládež téměř vždy a všude má sklony k rebeliím různého druhu, počínaje naprosto nevinnými výstřelky a konče zcela zásadními dějinnými zvraty. "Třetí skoba" mezi konformitou a nonkonformitou balancuje docela obratně, byť ne úplně jednoznačně... Sázka na detektivní zápletku funguje poměrně dobře a taky snaha prezentovat příslušníky VB jako takové "hodné a chápavé strýčky" kupodivu docela vychází, nepochybně hlavně díky zasazení filmu do poklidného jihomoravského Mikulova. Děj je přesto místy poněkud přitažený za vlasy, ale to zase vyvažují poměrně přesvědčivé herecké výkony většiny zúčastněných. Suma sumárum, v rámci československé filmové produkce pro mládež jde o lehce nadprůměrný filmový počin, a také o jeden z nejlepších z dílny poměrně nemastného a neslaného režiséra Radima Cvrčka... Celkový dojem: 70% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Zručně natočený film pro všechny divácké kategorie, s detektivní zápletkou, které už dneska nikdo netočí. A hlavně, nezvládli by obdobně laděný film takto natočit ani náhodou. Dost se v něm odráží doba, ve které vznikl, ale nejedná se o nic negativního. Pátrání sice probíhá naivně, ale solidní řemeslná práce režiséra i herecké výkony, příjemná napínavá atmosféra s následným tipováním vrahovi identity, jsou asi největší devizou veskrze snesitelného filmu. 60% ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem detektivku a dostal jsem film pro děti, kde pořád nějaký pionýři lezou po skále nebo zpívaj. A pionýr Kočička alias Kocour, kterej se snaží případ vyřešit, mi lez na nervy celou dobu. A ty další neherce v rolích pionýrů ani nezmiňuju. Většina z nich byla vyloženě na odstřel. Za povšimnutí stojí snad akorát mladá Kuklová, která byla na svůj věk docela hezká kočička. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +3* Je pravda, že jsem tento film neviděl snad 25let, ale pamatuji že mě tehdy tato pionýrská kriminálka bavila a viděl jsem ji několikrát. Nebylo z ní cítit soudružsky normalizační tlaky a tak by se možná mohla líbit i současné generaci. Rozhodně patrí k tomu lepšímu, co v 80. letech v naší kinematografii vznikalo. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

sbinda 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený film s nádechem "foglarovek". Pustil jsem si to dnes na Primě víceméně náhodou a jako rýpal jsem hledal rušivé elementy, ale nenašel jediný. Film byl připraven a natočen poctivě. Natáčeni v exteriérech bylo příkladné, zápletka pak byla s nápadem, ale bez složitosti. Jaroslav Moučka byl pan herec a jasně zvedal laťku celého filmu, zbytek byl dobrej průměr. Dovolím si tímto tvrdit, že kdyby ostatní role byly obsazené těmi nejlepšími českými herci té doby, byl by považován za jeden nejlepší český film a detektivka pro mládež vůbec. 80% Česká televize, koukej jak to má vypadat. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Mezi nejcenějšími předměty, které byly ukradeny na Kotově, byl i velký kříž, který se objevuje také ve filmu Potkal jsem ho v ZOO (1994). Kříž je k vidění ve scéně, kdy zloději vykrádají sousední byt vedle bytu Ivoše. Je umístěn na starožitné skříni. (DexMASTER094)
  • Na původním filmovém plakátu je jméno představitele Kocoura (Kamil Koula) zkomoleno jako Kamil Korela. (navabaca)

Reklama

Reklama