Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednomu království se doslova za humny usadil drak. Na královském hradě vypukne zděšení, vždyť drak bude určitě chtít princeznu Violu. A tak král vymyslí plán – povýší do královského stavu uhlíře Patočku a drak tak může sežrat jeho dceru Lidku. Nikdo ale netuší, že se Lidka zatím s dobráckým drakem Mrakem spřátelila. (Magic Box)

Recenze (197)

a-ja 

všechny recenze uživatele

Týjo, tak zjišťuju, že si tahle pohádka vypůjčila pár věcí z Pohádky o drakovi z roku 1972... Nojo, obě pohádky scénář Markéta Zinnerová... Tuhle pohádku miluju kvůli rtuťovitému králi Jiřímu Císlerovi, byl boží a jeho výstupy byly fakt vtipné moc... Jak už přede mnou napsal BarGoldstein: Naprosto mega kulervoucí Jiří Císler! ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

Jako malýmu se mi to líbilo, ale dneska si říkám, že tenkrát měli děti asi za blbce, jinak si totiž nedovedu vysvětlit, proř drak vypadal jako jedno velké žluté žužu. Docela bída. Vůbec si nepohráli s kostými a herci se zrovna taky nepřetrhli. On samotný scénář je docela asi bídou. A z hovna bič dělat se vždycky nevyplácí... 2* ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Roztomilá pohádka, která vystihuje náladu z knižní předlohy Markéty Zinnerové včetně hezkých ilustrací. Obsazení je velice trefné, a to jak tehdy píchatelné Ivany Andrlové v roli uhlířovy dcery Lidky, urostlého chlapáka Štefana Kvietika nebo vtipně pojatého krále Jiřího Císlera. Za humny byl hodný drak a žádný "princeznožravec", jak si vyděšení místní obyvatelé původně mysleli. Drak Mrak se tomu knižnímu a ilustrovanému podobal, to ano, a na trikových specialistech bylo ho oživit. Nečekejte špičkové digi triky od amerických trikařů z ILM, ale poctivou českou ruční prácičku, respektive maketu v kombinaci se slabou animací. Vše odpovídá roku vzniku filmu a sice 1982. Má výtka směřuje také k režisérovi Radimu Cvrčkovi, který mohl být více důslednější v režijní výrazovosti. Ta téhle pohádce chybí. Diváci si z tohoto důvodu pohádku až tak neoblíbili, ona sama neokupuje televizní obrazovky příliš často. A možná je to dobře. Přes všechny své kvality se přesto pohybuje v sympatickém průměru. 60% ()

VMa 

všechny recenze uživatele

A proč naší Lidce kouše hlavu princ a ne drak?. Opravdu milá pohádka plná této a jiných kouzelných hlášek. A to, že animace draka Mraka je slušně řečeno nedokonalá (a to ani ne tak animací samotnou, jako spíše tím, že je místy až moc vidět, že drak Mrak je proti dodanému pozadí - podobně jako Lucie Vondráčková v spoustě scén v Království květin), je myslím opravdu vedlejší a snadno odpustitelná záležitost. ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu tu máme iritující zženštilá princátka a špatně udělaného draka, na stranu druhou skvělého Kemra, perfektního cholerického krále Jiřího Cieslera a pár skutečně dobrých vtípků. Navíc, některý songy jsou boží. Když jsem byl malý, ani ten umělý drak mi nevadil a stejně jsem ho zbožňoval. 70% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (13)

  • Draka namluvil Josef Kemr, který zároveň hrál postavu dědy Kovandy. (funhouse)
  • V pohádce namluvil Gustav Bubník Jana Šťastného, Miroslav Moravec Štefana Kvietika a Petr Svoboda Maroše Kramára. (pávek)

Reklama

Reklama