Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (176)

LeoH 

všechny recenze uživatele

V Zorbově příběhu se toho dá najít hodně – třeba u nás ve zlínském divadle z něj druhdy udělali poměrně odpudivou oslavu drobného podvodníčkovství – a to, co v něm našli Kakojannis s Quinnem, mi dává smysl, hlavně to o blahodárném vlivu šílenství na život chlapskej. Ale pro optimismus si k nim chodit nebudu, záchvat smíchu nad jedním inženýrským debaklem a závěrečný taneček na pláži mě ze smutku nad sugestivně vylíčenými temnotami lidské povahy tak úplně nevyléčil. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Tohle je síla.Pan Quinn ukazuje cestu životem, kterou bychom snad měli jít všichni.Ale současně také jsou vidět nástrahy a následky.Ale to už k tomu patří.Ne naivní, ale řekněme nepopsaný spisovatel vletí po hlavě do čehosi, co neumí zpočátku uchopit, ale posléze se vyrovnává s vysokou škoulou života, kde je děkanem, asistentem i examinátorem Quinn.A dělá to sakra dobře.Jeden i druhý.Kolorit krétské vesnice, jednotlivých postaviček a také jejich mentality je velice silný. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl potřebu označit nějaký film za kultovní, pak by to by nejspíš právě tento. Pronásleduje mě od puberty a já se jím rád pronásledovat nechám. Jediný z pocitů, který pozvolna vyprchává, je nadšení. I když ten je možná ze všech nejdůležitější. Mix svobody, násilí a milosrdných lží jsem ale chápal dříve stejně jako dnes, přestože dnes je už jen málo svobody a lži jsou vesměs nemilosrdné. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Všetko riešiť s úsmevom, tancom a užívaním si života plnými dúškami? Áno, aj to je spôsob ako sa preniesť cez veľké životné trápenie a problémy, ktoré nedajú spávať... Samozrejme, A. Quinn bol excelentný, priam majstrovské herectvo, no mňa zaujalo aj to, čo bolo medzi riadkami. A síce dobová, rustikálna naturela krétskeho vidieka - zvyky a obyčaje obyčajných ľudí, ktoré mi neraz pripravili nejaké to prekvapenie. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze sa stotoznujem s uzivatelom Radyo, pretoze aj ja som sa tesil na tento film, ale film ako taky ma nenadchol tak, ako som to ocakaval, ale aspon grecke melodie sa mi celkom pacili. Avsak cely film stal na hlavnych predstaviteloch a ich hereckych vykonoch, preto niet cudo ze herecka vo vedlajsej ulohe Lila Kedrova dokazala premenit oscarovu nominaciu na vyhru, za to herec Anthony Quinn sa musel iba s nominaciou na hlavnu ulohu uspokojit, pretoze Oscara mu v roku 1965 vyfukol Rex Harrison za ulohu v muzikali MY FAIR LADY (1964). Tento muzikal bol favoritom vtedajsieho rocnika Oscarov a preto ani reziser Michael Cacoyannis nemal stastie a Oscara vyhral reziser George Cukor za spomenuty muzikal a rovnako to bolo aj v kategorii najlepsi film... 08.07.2010 _______ Anthony Quinn - (Alexis Zorba) +++ Alan Bates - (Basil) +++ Irene Papas - (Vdova) +++ Lila Kedrova - (Madam Hortense) +++ Sotiris Moustakas - (Mimithos) +++ Produkcia: Anthony Quinn +++ Hudba: Mikis Theodorakis +++ ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Závěrečná část filmu se natáčela na pláži Stavros, což je nedaleko vesnice Kokkino Chorio. Tady také Zorba (Anthony Quinn) tancuje svůj tanec „Sirtaki“. (CharlieZ)
  • Herec Anthony Quinn, který měl ke konci filmu předvést strhující předvedení některého řeckého tance, si těsně před dokončením filmu zlomil nohu a tak to, co ve filmu vidíme, jsou jeho vlastní vymyšlené kroky tance, který předváděl tak, aby ho noha co nejméně bolela (Kamkon)
  • Film se natáčel také ve vesnici Kokkino Chorio na Krétě. Účinkovalo v něm i mnoho místních občanů. Místo se následně stalo vyhledávanou turistickou atrakcí. Genius loci mnoho z nich okouzlil natolik, že se na místě usadili, což dokládají novostavby ve vesnici a v blízkém okolí. (CharlieZ)

Reklama

Reklama