Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (372)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Naprosto výjimečný, překvapivý filmový zážitek, poetický a zvláštním způsobem neuvěřitelně vtipný, zároveň také velmi provokativní. Nemám slov. Kromě toho, že to byl zjevně jeden z hlavních inspiračních zdrojů pro Rainmana (1988), tak určitou podobnost nacházím i ve snímcích Dave (1993), Forrest Gump (1994), Vrtěti psem (1997) a našly by se určitě další.. Hlavní hrdina, Chance, je mentálně zaostalý, ale neprojevuje se to tak zřetelně, jako například Raymondovo autistické klepání do hlavy. Některé věci jsou zde ale téměř doslovné - nutnost sledování televizních pořadů, zmínky o automobilu-veteránu, žádný cit k ženám... Rainman ale, ač je to nesporně výborný film, mnohem víc odpovídá hollywoodským postupům a je vlastně o moc jednodušší, co se týče hloubky určitých poselství - přiměl nás "jen" koukat se jinak na autisty... Ačkoliv zde hraje Peter Sellers, nejedná se o žádnou bláznivou komedii, naopak film je velmi vážný a právě proto jsou občasné vtipy svou nepatřičností a neuvěřitelností tak zábavné. Spíše než o komedii se jedná o filosofické zamyšlení o přirozenosti člověka, upřímnosti, o rozlišování mezi realitou a "televizní realitou", o moci.. zároveň se ale divák dobře pobaví. Kromě výborného výkonu Petera Sellerse musím zmínit ještě skvělou režii Hala Ashbyho, která film pozvedla vysoko nad průměr. Přes dvouhodinovou délku, snímek ani na chvíli nenudí. Rozhodně jeden z nejlepších filmů, co jsem v poslední době viděl. ()

anais 

všechny recenze uživatele

(SPOILER) Z počátku podobný motiv jako u Forresta Gumpa směřuje trochu jinam. Zatímco Gump působí v reálném světě jako mimoň, který díky svému nedostatku budí v lidech buď nenávist, soucit, nebo pochopení vlastní situace, Sellersův Chance proplouvá světem nepoznán. Ve světě, který je už tak komplikovaný, že ho jeho samotní aktéři nechápou, jsou zahradnické proslovy hlavního hrdiny tím nejsrozumitelnějším, čeho se jim může dostat. ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

peter sellers mal dostať oscara! hal ashby tiež! tento chlapík sa po zhliadnutí dvoch jeho filmov zapísal medzi mojich obľúbencov a má tam neotrasiteľné miesto. tento film je lahôdka, je to mrazivý, no pritom vtipný, geniálny a pri tom jednoduchý príklad dokonalého filmového podobenstva. veľmi veľmi odporúčam! chcelo by to napísať viac, určite si to pozriem ešte raz a vyjadrím sa s odstupom, teraz, čerstvo rozrušený výnimočnosťou tohto dielka by som sa nezmohol na viac, ako senilný výpočet superlatív na adresu hercov, scenáristu (a predlohy) a režiséra . . . ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantastický výkon Petera Sellerse, to je však to jediné co jsem si z tohoto filmu o zahradníkovi, který celý svůj život prožil uzavřený v obrovském sídle, kde pracoval jako zahradník a po smrti svého pána se vydal "do světa", odnesl. Možná to bylo proto, že během pár minut v pro něj "nehostiné" civilizaci byl opět uzavřen do jiného sídla, kde se zaplete s vládou, která ho považuje za záhadného génia, o kterém nikdo nic neví. Já vím jen to, že jsem se často nudil a Sellers to celý nedokázal utáhnout. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Poněkud uštěpačná satira... ale na co? Absurdní podobenství... ale o čem vlastně? Příběh negramotného, retardovaného zahradníka, jenž to díky dostatečně wall-street vzhledu a pomalé dikci dodávající jeho holým větám o hnojení a růstu nádech moudrých metafor dotáhne skoro až na prezidenta USA, chce nejspíš něco zásadního říci o stavu Spojených států, o tamním propojení světa politiky a financí, o vlivu médií na člověka, o rasové segregaci a tak dál. Jasné sdělení jsem však nerozšifroval. Jen jsem se zasmál, ale tak trochu proti své vůli, protože k smíchu tu byla především lidská ubohost a trapnost. A takový humor já nerad, neb zavání posměchem a dává člověku falešný pocit povýšenosti, že se smí chechtat, jak jsou ti druzí hloupí. Bylo to příliš jedovaté a přitažené za vlasy, ale zároveň nutno uznat, že Peter Sellers hrát umí a že to není natočené zle. Film zůstal někde na půl cesty k mým sympatiím. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Téměř devět let trvalo Peteru Sellersovi (Chance), než se mu podařilo nějaké studio přesvědčit k natáčení – hlavně proto, že v 70. letech byla jeho kariéra na dně. Až po úspěšném vzkříšení Růžového pantera se do projektu pustilo studio Lorimar Pictures. (džanik)
  • Závěrečná scéna napadla Hala Ashbyho během rozhovoru s jiným režisérem, když popisoval, jak jde všechno hladce a řekl: „Je to jako vznášet se ve vzduchu.“ (džanik)

Reklama

Reklama