Reklama

Reklama

Plechová kavalerie

(seriál)

Epizody(7)

Je léto a začínají žně. Vydáme se za volanty kombajnů s legendami českého hereckého nebe napříč bývalým Československem. Prožijeme společně pracovní i osobní příběhy party kombajnérů z Nepomuku, která svádí boj o zrno na Slovensku, na Hané i v jižních Čechách. (oficiální text distributora)

Recenze (183)

Coliseum 

všechny recenze uživatele

Nemůžu přece jinak, než vzpomenout na své překrásné mládí v malebné vesničce, mém rodišti, přesně v půli cesty hlavní vlakové tepny Praha – Kolín. Chlapec sem byl zvídavý, veškeré osazenstvo vísky bylo zaměstnáno v místním JZD a přilehlém mlýně, tedy o zábavu bylo, především v době žní, postaráno. Stejně jako filmová ocelová svita, i našinci patřili k hlavnímu vývoznímu artiklu obce (kromě jablek a třešní). Naši kombajnéři, ostří, klasem šlehaní pacholci, známí na západ i východ okresu každé léto vyjížděli na pomoc spřáteleným, leč méně vybaveným družstvům. Jízda na kombajnu, pomoc se sběrem, čištění zanesených žácích „hlav“, poslech neuvěřitelných historek o všemožných lapáliích, znemožňujících chlapíkům a jejich plechovým parťákům práci… To vše člověka podprahově formovalo a utvářelo to jeho budoucí názory na obyčejné lidi doby dávno skončivší, a to, doufejme, nevratně. Dehonestující průpovídky mužů v modrém jsme, co by naivní caparti, taktně, naivně a samosebou nechápavě přecházeli a i kdybychom chápali význam oněch oplzlých vtípků, často hraničících s pedofilií, odpuštění bylo by promptnější než oddělení zrna od plevy, protože: každoroční vítězství nad klasem a pokoření plánu bylo vítězstvím nejen socialistického zemědělství, bylo i nepatrným, o to víc ale hřejícím vítězstvím každého z nás. Mimochodem, podobně „strmý“ sráz s hájovím v pozadí existoval i u nás a stejně jako jednomu z hlavních hrdinů seriálu se i našemu hrdinovi, tehdy pětadvacetiletému Jardovi, podařil husarský kousek s překocením kombajnu v bok. Jarda jako malý spolkl digitálky. Nikdy nevyšly a traduje se, že ještě několik let po pozření se z jeho útrob ozývalo oznamovací pípání. A já tomu věřím. Stejně tak nemám problém věřit kavaleristům. Všechno není jen o agitce, ta se dá jako hlavní argument použít vždy. Tohle je nevinná, občas mile pitomá, freska o životě obyčejných lidí. Hlavní je vydatná svačina, dostatek náhradních dílů, pivo, slivovice, rum a umění mariáše. Tehdy i teď. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Jestli je tohle nejhorší český seriál všech dob... Myslím si, že jsou horší seriály natočené před rokem 1989. Určitě jsou české seriály, které jsou neporovnatelně horší než PK - na mysli mám zejména produkci nekonečných TV seriálů za posledních pět let. Některé zápletky byly dobré, jiné hodně špatné. Herecké výkony zrovna tak. Hartl se nemusí stydět, že v tom hrál. Nevím, co je špatného na postavě zemědělce. O žádné super propagandistické dílo se taky nejedná. Neškodný seriál, který stačí jednou vidět a který podle mě nikoho a nic neuráží. 45 % ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"A KRUCI! TADY NĚKDO HRAJE FOTBAL S PRIBIŇÁKAMA!" Agitka neagitka, Dietl to měl prostě v paži a i když se můžem pošklebovat řešeným pseudoproblémům, tak premisa o nezkušeným inťošovi, na jehož bedra je naražená tíha velení bandě kombajnérskejch mazáků a handrkování se s ješitnejma lokálníma papalášema, je super, každej díl má svůj poctivej konflikt, všechno se ve finále pěkně zúročí a celou dobu to má kvalitního záporáka. Navíc to jistí kvalitní herci na čele s Menšíkem a ty Moučkovy soudruhy ředitele fakt žeru. A ty hlášky! "TO JE ALE PĚKNEJ VEČER, CO? TAKOVÝ VLAHO..." ()

Stejšn odpad!

všechny recenze uživatele

O kvalitě tohoto seriálu svědčí už i jen to, že ho ČST nikdy nereprízovala. Dala ho jenom jednou a pak shledala, že je tak blbý, že to nejde znovu vysílat. Na obrazovky se znovu dostal až po 30 letech na komerční televizi a blbý je stále stejně. Vypíchl bych za všechny třeba zápletku jednoho dílu, který se celý točí kolem nedodaných jogurtů do závodní jídelny... ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Možná jsem trochu úchyl, ale mě to baví:-)) Nekolegiálnost družstev, špatné svačiny, nedostatek řemenů do kombajnů, věčně nadržený Hanzlík, postrach všech brigadýrů Bohouš Straka...zápletky a postavy jako hrom! A pak tu samozřejmě máme hi-tech Moučku, který telefonuje ze svého automobilu a operativně řeší naložení kombajnů na vagony...to si nikdo nesmí nechat ujít:-) P.S V posledních dvou dílech (např. scéna s převrácením kombajnu) je využito i akčního soundtracku! To jsem si dřív nevšiml:-)) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • Ve třetím díle s názvem Hektary se mění průměr řemenů pro kombajn, které Vít Kubánek (Jan Hartl) přebírá ve skladu. Ty, které později přivezl na pole ke kombajnům, byly o poznání větší. (M.B)
  • V 50. letech, po kolektivizaci vesnic a založení jednotných zemědělských družstev, byly zakládány strojní traktorové stanice (STS). Strojní traktorové stanice vlastnily veškeré zemědělské stroje a poskytovaly služby zemědělským družstvům. Služby zahrnovaly veškeré zemědělské práce, počínaje přípravou polí před setím až do sklizně. Rozmachem družstev si již družstva sama kupovala zemědělské stroje a práce na polích si vykonávala sama. Strojní traktorové stanice už jenom prováděly opravy těchto strojů. (sator)

Reklama

Reklama