Reklama

Reklama

Plechová kavalerie

(seriál)

Epizody(7)

Je léto a začínají žně. Vydáme se za volanty kombajnů s legendami českého hereckého nebe napříč bývalým Československem. Prožijeme společně pracovní i osobní příběhy party kombajnérů z Nepomuku, která svádí boj o zrno na Slovensku, na Hané i v jižních Čechách. (oficiální text distributora)

Recenze (183)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Odpad dávat nebudu, i když je tenhle seriál tak strašně hloupý, protože existují ještě mnohem blbější a špatnější. Není to kdo ví jaký skvost a je z něho jasně cítit, že v tehdejší době byl myšlen opravdu vážně. Dnešní divak se mu může jedině zasmát. Z mého dětství si pamatuju, že se takhle jezdilo na brigády a kombajnéři si na melouchách přivydělávali, takže Dietl napsal pravdu. Ať se dívám, kam se dívám, tak jsem nikde nenarazila na shodný seriál, který by byl o brigádě kombajnérů (nebo o něčem podobném). Takže to bude zřejmě jen náš původní nápad. ()

Coliseum 

všechny recenze uživatele

Nemůžu přece jinak, než vzpomenout na své překrásné mládí v malebné vesničce, mém rodišti, přesně v půli cesty hlavní vlakové tepny Praha – Kolín. Chlapec sem byl zvídavý, veškeré osazenstvo vísky bylo zaměstnáno v místním JZD a přilehlém mlýně, tedy o zábavu bylo, především v době žní, postaráno. Stejně jako filmová ocelová svita, i našinci patřili k hlavnímu vývoznímu artiklu obce (kromě jablek a třešní). Naši kombajnéři, ostří, klasem šlehaní pacholci, známí na západ i východ okresu každé léto vyjížděli na pomoc spřáteleným, leč méně vybaveným družstvům. Jízda na kombajnu, pomoc se sběrem, čištění zanesených žácích „hlav“, poslech neuvěřitelných historek o všemožných lapáliích, znemožňujících chlapíkům a jejich plechovým parťákům práci… To vše člověka podprahově formovalo a utvářelo to jeho budoucí názory na obyčejné lidi doby dávno skončivší, a to, doufejme, nevratně. Dehonestující průpovídky mužů v modrém jsme, co by naivní caparti, taktně, naivně a samosebou nechápavě přecházeli a i kdybychom chápali význam oněch oplzlých vtípků, často hraničících s pedofilií, odpuštění bylo by promptnější než oddělení zrna od plevy, protože: každoroční vítězství nad klasem a pokoření plánu bylo vítězstvím nejen socialistického zemědělství, bylo i nepatrným, o to víc ale hřejícím vítězstvím každého z nás. Mimochodem, podobně „strmý“ sráz s hájovím v pozadí existoval i u nás a stejně jako jednomu z hlavních hrdinů seriálu se i našemu hrdinovi, tehdy pětadvacetiletému Jardovi, podařil husarský kousek s překocením kombajnu v bok. Jarda jako malý spolkl digitálky. Nikdy nevyšly a traduje se, že ještě několik let po pozření se z jeho útrob ozývalo oznamovací pípání. A já tomu věřím. Stejně tak nemám problém věřit kavaleristům. Všechno není jen o agitce, ta se dá jako hlavní argument použít vždy. Tohle je nevinná, občas mile pitomá, freska o životě obyčejných lidí. Hlavní je vydatná svačina, dostatek náhradních dílů, pivo, slivovice, rum a umění mariáše. Tehdy i teď. ()

Reklama

Dzonysek 

všechny recenze uživatele

Chápu, že tenhle seriál je celkem agitka o slastech a strastech mechanizovanýho zemědělství. Ale na druhou stranu, Jaroslav Dietl celkem věrohodně vystihnul charaktery obyčejnejch kombajnérů a herecký výkony působí taky přesvědčivě. Třeba Jaroslavu Moučkovi role předsedy (soudruha ředitele) sedí, jak kdyby se pro ni narodil. Takže i přes spoustu slabých a místy skutečně k smrti únavných scén, i přes kupu zavádějících a zkreslujících zobrazení, přes všechno hodnotím průměrem, právě s ohledem na herecké obsazení a výkony. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Další z řady normalizačních nutností,tentokrát z prostředí kombajnérů a žní.Napsané to je vcelku ucházejíce,některé postavy jsou opravdu zábavné(Menšík,Filipovský)a některé i zajimavé(Hartl,Hanzlík,Hrušínský)a celkově vše opět drží nad vodou herci.Což je patrné u většiny vynucené socialistické produkce té doby-nebýt velmi kvalitních herců a hereček,nedalo by se dnes na ro dívat a ani pes by po tom neštěkl.Je to opravdu velmi jednoduché téma s místy dost naivními zápletkami,kterému se dnes většina lidí asi bude smát,ale znám mnohem horší a stupidní seriály,než je právě tento.Plecháči to mají u mě za 45%,hlavně kvůli hercům,na které je pořád stejná radost se dívat a i když hrají v tomhle,tak prostě HRAJÍ,což se dnes u seriálové tvorby moc nevidí. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Ze seriálu se sice člověk dozvěděl, jak to chodilo u kombajnérů, ale není to prostředí natolik zajímavé, aby o tom mohl vzniknout seriál, natož sedmidílný. Jen těžko se tu hledají nějaké velké konflikty, a tak scenárista musel doslova vařit z vody a postavit např. celý jeden díl na tom, že kombajnéři dostali ke svačině místo párků pribináčky. Inu, velká natahovaná nuda. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • Nakládání kombajnů na vlak v prvním díle se natáčelo na nádraží v Dobřichovicích u Prahy, kde široko daleko žádná STS nebyla. (Stejšn)
  • Ve třetím díle s názvem Hektary se mění průměr řemenů pro kombajn, které Vít Kubánek (Jan Hartl) přebírá ve skladu. Ty, které později přivezl na pole ke kombajnům, byly o poznání větší. (M.B)
  • Kombajnér (Vladimír Menšík) říká: „Byl rozpálený jako drajfus.“ Drajfus je trojnožka do kamen nebo na napařování knedlíků. (sator)

Reklama

Reklama