Reklama

Reklama

Plechová kavalerie

(seriál)

Epizody(7)

Je léto a začínají žně. Vydáme se za volanty kombajnů s legendami českého hereckého nebe napříč bývalým Československem. Prožijeme společně pracovní i osobní příběhy party kombajnérů z Nepomuku, která svádí boj o zrno na Slovensku, na Hané i v jižních Čechách. (oficiální text distributora)

Recenze (183)

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čo môže byť krajšie ako spoznávať šíre lány vlasti milenej z kabíny kombajnu? Kolektív pracovníkov brigády STS Nepomuk v rámci hesla "work & travel" putujúc z južného Slovenska na južnú Moravu a odtiaľ do južných Čiech zisťuje, že "všude chleba o dvou kůrkách", akurát niekde vám ho viac omastia a niekde vám namiesto neho dajú Pacholíka a ešte sa tvária urazene, keď vám nešmakuje. Partia drsných chlapov pod vedením nepriebojného dosadenca Kubánka si o svojom brigadírovi myslí svoje, no on sa postupne zázračne povahovo mení, mužnie a asertívnie, že im nezostáva, než ho v novej podobe akceptovať, až na večného rebela Straku. Viac v komentároch k jednotlivým epizódam. O seriáli som dlho nemal potuchy, za socíku ma minul, dostal som sa k nemu skoro 35 rokov po jeho vzniku a bol som očarený. Námetom, scenárom, hereckým obsadením, chceným aj nechceným humorom. Pre mňa osobne patrí k tomu najlepšiemu z normalizačnej seriálovej tvorby a po treťom kompletnom zhliadnutí v priebehu dekády nemôžem dať menej ako plný počet. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od většiny ostatních recenzentů si nemyslím, že by byl seriál až natolik špatný, aby si nezasloužil označení minimálně jako průměrný (až lehce nadprůměrný). Ano, není zde žádný převratný děj, který by člověka uchvátil, stejně tak to není top ten práce pana Dietla; na druhou stranu je vše dobře propracované a vše má hlavu a patu, což se o dnešních milión-dílných seriálech absolutně říci nedá. Herecké výkony na pět hvězdiček, scénář na dvě a půl, průměrně tedy (po zaokrouhlení nahoru) čtyři hvězdy. ()

Reklama

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Podle mě je obdivuhodné, co se tu z toho tématu podařilo vykřesat. Plechová kavalerie je sice poplatná době a dobrovolně bych ji celou neshlédl. Ale o takový seriálový průjem, jaký je v dnešní době běžným a oblíbeným standardem, se nejedná. Hrají zde pouze vynikající herci, kteří mají co hrát, evidentně se v době vzniku ještě někdo zabýval hudbou v seriálech, texty se nepsaly cestou v metru na plac a scény pravděpodobně nemusely být hotové na první, maximálně druhý pokus. ()

Phobia

všechny recenze uživatele

Jestli někoho zajímají nudné historky zemědělských úderníků, nudné stranické schůze a nudné záběry na pole, pak z tohoto seriálu bude v nudném nebi. Já nebyla schopná dokoukat ani první díl a umím si představit spoustu zábavnějších činností, jak vyplnit 45 minut svého života - třeba sledovat, jak mi schnou promáčené fusekle. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Odpad dávat nebudu, i když je tenhle seriál tak strašně hloupý, protože existují ještě mnohem blbější a špatnější. Není to kdo ví jaký skvost a je z něho jasně cítit, že v tehdejší době byl myšlen opravdu vážně. Dnešní divak se mu může jedině zasmát. Z mého dětství si pamatuju, že se takhle jezdilo na brigády a kombajnéři si na melouchách přivydělávali, takže Dietl napsal pravdu. Ať se dívám, kam se dívám, tak jsem nikde nenarazila na shodný seriál, který by byl o brigádě kombajnérů (nebo o něčem podobném). Takže to bude zřejmě jen náš původní nápad. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • V epizodě si táta Holeček (Vladimír Menšík), vyslaný na žňovou brigádu jako „krytí zad“ Víťovi (Jan Hartl), čte před spaním román „Chirurg“ od Julije Krelina. Ten pojednává o lékaři, jehož práce mu přináší konflikty, ale zároveň i životní naplnění. (Všežrout)
  • Strojní traktorová stanice Nepomuk se nachází na adrese Na Máchovně 1270, Beroun. (sator)

Reklama

Reklama