Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 5
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Videa (5)

TV spot 5

Recenze (74)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Žehlička byla těžká, vedle ní šroubovák. Došlo mi to, ale pozdě." Jak já jsem miloval celní kontroly. Ty nekonečný hodiny strávený na hranicích, kde celníci obětavě bránili socialismus tím, že nacházeli pašovaný valuty pod poklicemi kol. To byla báječná buzerace. Snad se to nevrátí. Ovšem jako připomenutí tehdejší reality je to dokonalý a herecký obsazení je reprezentativní. Navíc každou epizodou prostupuje láska. Ne ta z velkýho filmovýho plátna, ale taková ta cudně socialistická. Jenže mě třeba to škádlení mezi kastelánem a úřednicí z ministerstva vlastně docela bavilo. A dědci maryášníci byli dokonalí. ()

papyrosaurus 

všechny recenze uživatele

Divil jsem se, že jsem o tomto seriálu doposud neslyšel? A přitom zde hrají kvalitní herci, obraz má tu správnou sedmdesátkovou barvu (moc pěkná kvalita mimochodem) a potěší taky že každý díl se odehrává u "jiného hraničního přechodu". Nejvíc mě zaujal asi ten druhý díl s Vinklářem odehrávající se na zámku. Pro Evu Hudečkovou jsem měl vždycky slabost -byla to kočka!! Pro někoho kontroverzní téma práce celníků za minulého režimu mi zas tak nevadilo. Pozor nelze je tak úplně paušálně spojovat s politickým systémem ani pohraničníky schovanými někde u drátů v lese. A to že hrabali v autech? No při dnešní světové situaci si těch kontrol na letišti užijeme ještě více. Celkově pěkný seriál. ()

Reklama

lake-lake 

všechny recenze uživatele

co zaujme na první pohled jsou příšerné herecké výkony "plejády českých herců"; na druhý pohled se přidává vlezlá socialistická agitka. frekventovaná hranice Hřensko - Bad Schandau, kde smrdí trabanty a kde největším zločinem malého východoněmeckého nebo československého občana je pár drobných či cenností schovaných na dávno profláklých místech (oficiálně se mohlo vézt jen pár drobných na "rozinky, oříšky a mandl", jak v jednom fejeton pravil Rudolf Křesťan. a to se taky přísně psalo do celního prohlášení). a kdo byl podezřelý, z toho srdnatý celník brzy vydoloval přiznání. škoda, že se tam víc neřeší práce pasové kontroly čili fízlů - celní správa spadala pod minsterstvo obchodu a byla přece jen tou přijatelnější částí statečných Psohlavců. kdo se netvářil schlíple, byl poslán na osobní prohlídku. přejezd hranic přece v občanovi MUSÍ vyvolat strach a hrůzu! strašná doba, ještě že už je to pryč ()

whenry 

všechny recenze uživatele

Nebýt poměrně pomalého tempa vyprávění a místy až nepatřičně dlouhých dialogů, byl by to (na dnešní poměry) nadprůměrný seriál. Sledovatelné dílko z toho dělá plejáda výborných herců. Za vidění stojí hlavně třetí díl. Případ živého muže, kde se v poněkud odlišné poloze představil Rudolf Hrušínský. V roli nadporučíka Drnka z kriminálky totiž sympaticky srší ironií, sarkasmem a vtipem. A jasné mínus? Zejména v prvním dílu mi neuvěřitelně lezl na nervy muzikantský celník Jaromír Hanzlík... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Úchylné a ještě jednou úchylné. Snažit se vytvořit z povolání socialistického celníka ctnostné řemeslo, které stojí za to, aby se dědilo z děda na otce a z otce na vnuka. K popukání jsou pasáže, kde zadek Hanzlík hltá zkušenosti svých předků se stejným zaujetím jako mladý KFC, když mu starý KFC odhaluje tajemství 11 bylinek. Jediný kladný bod si u mě vysloužila Hudečková, za prvé svými vnadami a za druhé tím, jak ňoumu Hanzlíka zcela zaslouženě sprdává. Jinak ta Hanzlíkova postava je dobře psychologicky napsaná, tak si pravého socialistického celníka představuji - v civilu trouba, ale jen si navlíkne uniformu, sebevědomí mu naroste o 1000% a vyžaduje dodržování pošahaných předpisů. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Točilo se v Chebu a Pomezí nad Ohří. (sator)

Reklama

Reklama