Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 2
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Videa (5)

TV spot 2

Recenze (74)

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Seriál, který se snaží udělat z nechutného šmírování v cizím soukromí záslužnou činnost, při které se podaří rozkrýt rozvraceče lidově demokratického zřízení takového megaformátu, kteří se například snaží národní hospodářství rozložit neohlášeným dovozem 9 (slovy devíti!) elektronických kalkulaček. Jak ubohé. Všechny celníky bych nakopal doprdele, jsou stejní dneska jako včera, a ty komentáře většiny uživatelů, kteří se po shlédnutí tohohle cancu chtěli stát celníky, fakt nechápu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jak uz jsem jindy k necemu psal, je celkem zajimave, kolik povolani bylo za socialismu nametem k ruznym filmum ci serialum. V tomto se dostalo na celniky, kdy krome prvniho a posledniho dilu jednotlive casti na sebe nenavazuji a vzdy se odehravaji na jine hranici. Skoda, ze dva spolecne dily jsou v mych ocich nejslabsi. Naopak nejvice se mi libil druhy a ctvrty dil. Celkove prumerne detektivky na svou dobu, ale namet dobry a potesi i znacny zastup hercu, kteri si v tomto jiz zapomenutem serialu zahrali. ()

Reklama

lake-lake 

všechny recenze uživatele

co zaujme na první pohled jsou příšerné herecké výkony "plejády českých herců"; na druhý pohled se přidává vlezlá socialistická agitka. frekventovaná hranice Hřensko - Bad Schandau, kde smrdí trabanty a kde největším zločinem malého východoněmeckého nebo československého občana je pár drobných či cenností schovaných na dávno profláklých místech (oficiálně se mohlo vézt jen pár drobných na "rozinky, oříšky a mandl", jak v jednom fejeton pravil Rudolf Křesťan. a to se taky přísně psalo do celního prohlášení). a kdo byl podezřelý, z toho srdnatý celník brzy vydoloval přiznání. škoda, že se tam víc neřeší práce pasové kontroly čili fízlů - celní správa spadala pod minsterstvo obchodu a byla přece jen tou přijatelnější částí statečných Psohlavců. kdo se netvářil schlíple, byl poslán na osobní prohlídku. přejezd hranic přece v občanovi MUSÍ vyvolat strach a hrůzu! strašná doba, ještě že už je to pryč ()

movieretro 

všechny recenze uživatele

Tak jsem mněl možnost vidět kompleně všechny díly seriálu a musím říci, že nejsem zklmamanej.Pamatoval jsem si jediný střípek z dětství, a to jak nějací řidiči kamionu pašují sošky v nádrži.Pravda je ta že sošky jsou v kanystru na naftu s dvojitým dnem, ale uteklo 28 let od doby kdy jsem seriál viděl. Nějak nerozumím tomu, proč seriál, jak se zde píše v diskuzi, byl vysílán naposledy v roce 1982.Nepřipadá mi nějak na dnešní dobu závadný, daleko horší je např OKRES NA SEVERU. Seriál je hvězdně obsazen a velmi profesioníálně natočen ostatně jako většina našich seriálu v té době.Samozřejmostí je vyzvednutí celníků a jejich práce.V podstatě to funguje " mrknu a vidím ".Byla ovšem taková doba a s odstupem času je samozřejmě seriál úsměvný. Myslím že by si pan Hanzlík jak bývá jeho zvykem zase nemohl vzpomenout že v něm hrál, ale výkon podává excelentní, jako by byl celníkem od narození. Musím říct že jsem zavzpomínal, pašovali se Marlborky ale i cigarety Peter Stuyvesant, které pravda jsem neviděl hodně dlouho,Švajčiarské hodinky a tovar z Viednie, po ulicích jezdí kloubové Ikarusy a na hrančních přechodech " chcípl pes " takže naši hrdinové mají dost času na svojí práci. PRO VŠECHY KDO SE TĚŠÍ NA REPRÍZU,OD 28.5.2011 NA TV BARRANDOV! ()

Segrestor odpad!

všechny recenze uživatele

Že velký komančský náčelník Gustávo "Mň Mň Súdruhovia a Súdružky Mň Mň" Husacoo rozhodne odklepnout séroš o československých celnících bylo nasnadě. Nakonec o kom jiném? O dizidentech? O chartistech? Nebo snad o zaměstnancích rádia Svobodná Evropa? Tohle si doba nežádala. Ta vláda tam prostě nemohla stát jako kůl v plotě. Museli vidět, že ten tlak jde zespodu. Že prostě ten lid si to přeje... To je fuk. Zkusme zapomenout na to, co tenkrát na Červeném Hrádku nablil Milouš Jakeš do mikrofonu. Buďme rádi, že se to převedlo na kapitalismus. Soudruzi teď jsou ještě víc za vodou. Přejme jim to. Pro nás přínos, že se už přestali točit séroše o těhlech obskurních povoláních a už se zase točí jen o doktorech. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Merkur, latinsky Mercurius, je římský bůh obchodu, proto jeho symbol mají celníci ve znaku. Co je však zvláštní, že identický symbol často používají lékaři v některých zemích. V tomto případě se ale symbolu říká Aeskulapova hůl – pojmenování pochází od Aesculapiuse, starověkého řeckého boha lékařství. (sator)
  • Seriál se natáčel na hraničních přechodech Halámky, Hřensko, Rozvadov a Harrachov. Dále na zámku Hořovice, v Praze, Mirošovicích, Všechromech, Jažlovicích, Bratislavě, Chebu, Náchodě a Děčíně. (M.B)
  • Zámek Drahoslavice neexistuje, jedná se o zámek Hořovice ležící mezi Rokycany a Berounem. (sator)

Reklama

Reklama