Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 2
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Videa (5)

TV spot 2

Recenze (74)

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Navedla mě k tomu scéna na internetu se Strýčkem Jedličkou a jeho vyprděným a vychrochtaným Mercedesem. Taky jsem se chtěl podívat jak se tady žilo a na možná zajímavou práci celníků. Spletl jsem se v obou věcech. Všechno tady stálo za hovno (ale to už jsem věděl) a celníci nebyli zrovna milí lidé, ale pořádní buzeranti. A tento seriál je taky opruz. Jak mohli dát Hanzlíka hrát mladého kluka, to nechápu ještě teď, to je tak do očí bijící až to bolí a proč polovinu většiny dílů tvoří rozhovory důchodců (gerontů) úplně o hovně, tak to nechápu pořád. Jinak je to nuda k uzoufání, jediný Hrušínský to má celé na párku a hraji si jak chce. Díl ve slovenštině tomu pak nasadil korunu. 2-* ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Seriál, který se snaží udělat z nechutného šmírování v cizím soukromí záslužnou činnost, při které se podaří rozkrýt rozvraceče lidově demokratického zřízení takového megaformátu, kteří se například snaží národní hospodářství rozložit neohlášeným dovozem 9 (slovy devíti!) elektronických kalkulaček. Jak ubohé. Všechny celníky bych nakopal doprdele, jsou stejní dneska jako včera, a ty komentáře většiny uživatelů, kteří se po shlédnutí tohohle cancu chtěli stát celníky, fakt nechápu. ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

První a pátý díl mi z detektivního hlediska přijdou nejslabší, i když v prvním pobaví zejména Zázvorková a Beyvl. Škoda že v posledním Zázvorková chyběla. Hanzlík sice objeví drogy v saxofonu, za což mu kolegové vyslovují uznání ještě po roce, ovšem šperků ukrytých za kozama (čili nejčastější ženskou skrýš) nechá projít bez kontroly. Hlavně že buzeruje turistu kvůli dvěma papouškům bez papírů, načež následuje jedna z nejvtipnějších scén celého seriálu, kdy Prachař papoušky vypustí.:) Ve druhém dílu mě krádež obrazu sice moc nezaujala, ale zato to napravili hereckými výkony Vinklář s Vránovou. Díly o zavražděném v mrazícím voze a pečlivé slovenské celničce byly průměrné. Celkově mi hodnocení vychází něco mezi dvěma a třemi *, ovšem s přihlédnutím k tomu, že mnozí seriál zodpadňují už jen z principu, že byl natočen za normalizace se přikloním ke třem. Navíc tolik důmyslných schovek pašeráků se hned tak někde nevidí.:) 50% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jak uz jsem jindy k necemu psal, je celkem zajimave, kolik povolani bylo za socialismu nametem k ruznym filmum ci serialum. V tomto se dostalo na celniky, kdy krome prvniho a posledniho dilu jednotlive casti na sebe nenavazuji a vzdy se odehravaji na jine hranici. Skoda, ze dva spolecne dily jsou v mych ocich nejslabsi. Naopak nejvice se mi libil druhy a ctvrty dil. Celkove prumerne detektivky na svou dobu, ale namet dobry a potesi i znacny zastup hercu, kteri si v tomto jiz zapomenutem serialu zahrali. ()

lake-lake 

všechny recenze uživatele

co zaujme na první pohled jsou příšerné herecké výkony "plejády českých herců"; na druhý pohled se přidává vlezlá socialistická agitka. frekventovaná hranice Hřensko - Bad Schandau, kde smrdí trabanty a kde největším zločinem malého východoněmeckého nebo československého občana je pár drobných či cenností schovaných na dávno profláklých místech (oficiálně se mohlo vézt jen pár drobných na "rozinky, oříšky a mandl", jak v jednom fejeton pravil Rudolf Křesťan. a to se taky přísně psalo do celního prohlášení). a kdo byl podezřelý, z toho srdnatý celník brzy vydoloval přiznání. škoda, že se tam víc neřeší práce pasové kontroly čili fízlů - celní správa spadala pod minsterstvo obchodu a byla přece jen tou přijatelnější částí statečných Psohlavců. kdo se netvářil schlíple, byl poslán na osobní prohlídku. přejezd hranic přece v občanovi MUSÍ vyvolat strach a hrůzu! strašná doba, ještě že už je to pryč ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Merkur, latinsky Mercurius, je římský bůh obchodu, proto jeho symbol mají celníci ve znaku. Co je však zvláštní, že identický symbol často používají lékaři v některých zemích. V tomto případě se ale symbolu říká Aeskulapova hůl – pojmenování pochází od Aesculapiuse, starověkého řeckého boha lékařství. (sator)
  • Ve čtvrtém díle "Stopa stříbrných draků" celnice Tomašovičová (Viera Strnisková) otevře ve vlakovém kupé aktovku, v níž jsou kartóny cigaret. První vytáhne značku Lord, poté Marlboro. Při výslechu podezřelého v kanceláři však na stolku leží tři kartóny Marlboro, ovšem mají docela jiný obal a tři Peter Stuyvesant (čtvrtý má celnice v ruce). Lordky někam záhadně zmizely. (Robbi)

Reklama

Reklama