Reklama

Reklama

Na sever Aljašky

  • USA North to Alaska (více)
USA, 1960, 122 min

Režie:

Henry Hathaway

Kamera:

Leon Shamroy

Hrají:

John Wayne, Stewart Granger, Ernie Kovacs, Fabian, Capucine, Mickey Shaughnessy, Karl Swenson, Joe Sawyer, Kathleen Freeman, John Qualen, Stanley Adams (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Sam McCord (John Wayne) je úspěšný aljašský zlatokop s pověstí starého mládence, který se odmítá oženit. Jednoho dne jej jeho přítel George (Stewart Granger) pošle do Seattlu, aby mu přivedl jeho snoubenku. Ta je však již dlouhou dobu vdaná. Sam poté v místním nevěstinci najde „náhradu“ za Georgeovu milovanou, a to krásnou a půvabnou prostitutku Michelle (Capucine). Té nabídne bohatství, pokud s ním odejde na Aljašku. Michelle tuto nabídku však pochopí tak, že se má stát ženou Sama, nikoli George, a tak přijímá. Věrný přítel Sam sice chce svému kamarádovi pomoci nalézt lásku, ale až příliš pozdě si uvědomí, že ji nalezl také… (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

sud 

všechny recenze uživatele

John Wayne tu dokázal, že měl skvělý komediální potenciál. Svojí role se dokonale zhostil a přímo zazářil. Jedna z jeho nejlepších rolí. Ostatní, Stewartem Grangerem počínaje a country zpěvákem Fabianem konče, mu úžasně nahrávají na smeč a zároveň nejsou v jeho stínu. Westernový režisér Henry Hathaway dokázal natočit ve westernovém prostředí s westernovými herci skvostnou romantickou komedii alá Billy Wilder. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem drsný zlatokopecký příběh plný chlapských intrik, čekala jsem prostě něco úplně jiného, když jsem se rozhodla koupit tento film. Dostalo se mi komedie plné vtipkujícího Johna Waynea (a já jeho hlášky hodně ráda), jedné příjemné Francouzky, která mi byla okamžitě sympatická, několika salónních rvaček a naštěstí i těch intrik. A navrch jednoho zjištění, které si nechám pro sebe. Čekala jsem všechno možné, ale ne to, že se budu tak parádně bavit a že ta dobrá nálada mne ani po čase neopustí. "Jó, Sam McCord byl silný chlap, když na Aljašku jel "... jen v lásce byl malinko nedůvtipný. Film samotný za 4*, ta pátá je za luxusní náladu, kterou z něj mám. Není to samozřejmost! P.S. Ta komedie byla romantická. ()

Reklama

helianto 

všechny recenze uživatele

Čistá romantika na kovbojský způsob. Když říkám čistá, míním vypíglovaná, vyčištěná a vyblýskaná do naprosté americké dokonalosti. Drsní hrdinové amerického Západu v čisťoučkých nažehlených oblečcích, kteří ctí ženu tak, že si to v ničem nezadá s ideály středověkých rytířů, prostitutka, která by z fleku mohla být svým vybraných chováním a vystupováním ozdobou salonů té nejvyšší společnosti a čistá jako Matka Boží, přátelství tak obětavé, že se nám až chce zamáčknout slzu. Lehce zdlouhavý, ale ne nepříjemný, příběh, vyvedený v krásných barvách ideálu a dokonalosti, zakončený alespoň pořádnou závěrečnou rvačkou ve stylu Bud Spencera a Terence Hilla. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nemastné neslané, žádná složka ve filmu pořádně nepřevažuje. Velmi příjemný začátek westernové komedie se změní v romanci, v které pokračuje skoro až do konce, kdy se závěrečnou bitkou přesouvá opět na začátek. Nejhezčí na filmu je, dnes známá, úvodní píseň. Jako zajímavost bych vyzdvihla dřevorubecké závody. Hezkou scénu považuji dvoření 17 mladíka. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Westernová hříčka, orámovaná dvěma poměrně originálními bitkami s veselými prvky, ze kterých jakoby čerpala i naše hezká česká "Koňská opera" (1964). Kvalita děje, který se nachází mezi nimi, však ke škodě věci poznenáhlu, leč nezadržitelně uvadá. Nedá se říct, že by ubylo komediálních momentů, ale hravá lehkovážnost, s níž se zápletka sbratřila hned v úvodu, se jí nenápadně - a snad i trochu podrazácky vzdaluje. Výsledek sice lze označit jako pozitivní, nicméně už ne jako přehnaně zdařilý. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Scéna, kde George (Stewart Granger) lechtá na nohou Angelu (Capucine), nebyla předstíraná. Skutečně jí lechtal, a tak byl její smích opravdový a nehraný. (Mol)
  • Velkou část filmu provází melodie a píseň „North To Alaska“. Tento hit z roku 1960 nazpíval Johnny Horton, který se však úspěchu nedočkal, jelikož 8 dní před uvedením filmu zemřel při dopravní nehodě. Píseň napsal Mike Phillips spolu s Tillmanem Franksem. V roce 1973 ji převzala do svého repertoáru skupina Greenhorns a do češtiny ji pod názvem „Bílej sníh“ přebásnil Mirek Hoffmann. (sator)
  • Billy (Fabian) při otevírání šampaňského zhasne na stole jednu svíci. V následujícím střihu svíce opět hoří. (Mol)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno