Reklama

Reklama

Poslední kat

  • Velká Británie The Last Hangman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se věnuje životnímu období 1933 - 1950 Alberta Pierrepointa, anglického kata. Ve svém oboru byl nejlepší a dokonce byl pověřen popravami německých válečných zločinců. Tuto práci vykonával s láskou a vždy měl na paměti, aby obsouzenci při výkonu trestu netrpěli a po smrti se jim dostalo náležité úcty, protože trest si již odpykali. Žádný sadistický vrah ale lidská bytost, která během těchto let pomalu dochází k přesvědčení, že smrt nic neřeší a sám proto podává rezignaci. Za zmínku stojí herecký výkon Timothyho Spalla. (Pizza)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek o jednom zaměstnání. Tím nebylo nic jiného než katovské řemeslo. Snímek je natočen dle skutečné postavy Alberta Pierrepointa a ukazuje nám, jak se vlastně k tomuto řemeslu dostal. Sledujeme jeho postupné zdokonalování techniky věšení i zvyšující se rychlost výkonu... Málokdo asi ví, že možnosti jak oběsit jsou dvě. Pověsit odsouzeného za hrdlo a nechat ho viset tak dlouho dokud se vlastní vahou neuškrtí, nebo pomocí správně naměřené délky provazu dle váhy odsouzence a s pomocí uzlu mu při pádu do propadliště zlomit vaz. První ze způsobů je často velmi dlouhý a odsouzený umírá ve strašných bolestech a křečích. (Ubohá Milada Horáková prý takto umírala skoro 6 minut.... ) Druhý je velice rychlý. Pierrepoint se díky své zručnosti vypracoval na špičku mezi katy a byl povolán do Norimberka aby tam pověsil válečné zločince. Rychlost byla u poprav na místě, eliminovala případné problémy se vzpouzejícími se odsouzenci při samotném výkonu. Pierrepoint je prý skutečně posílal na smrt tak rychle, že si ani pořádně nestačili uvědomit co se děje... V autobiografii vydané v roce 1974 projevil jasný nesouhlas s trestem smrti, který nazval primitivní pomstou. Herec Timothy Spall byl neuvěřitelně přesvědčivý (i svojí vizáží) a jsem si jist, že mu jeho výkon zajistil jednu z rolí ve Sweeney Toddovi. * * * * ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

"....oni alespoň měli motiv! Zabíjeli z lásky, nenávisti...." Společenské vyhoštění kata bylo odjakživa na denním pořádku - kdysi byl katem vzdělaný člověk, který ovládal také spoustu věcí ohledně medicíny a lékařství vůbec...svým způsobem to bylo umění. Co jiného si zaslouží člověk, který zabil tolik milionů lidí(norimberský proces - i když teda zase historicky trochu jinak zobrazený) či pedofil nebo vrah? Líbilo se mi to zobrazení sílícího neklidu v ulicích Londýna či kde to přesněji bylo...Nejhorší pro kata muselo být rozhodně popravení jeho jediného přítele. A kdyby jen to - dokonce i jeho družka se s ním nebyla schopna o tom bavit a sama k němu z této stránky cítila odpor. Nikdo nikdy nemůže pochopit pocity člověka, který povahou zlý není a dělá tyto věci třebaže u nich v rodině to byla tradice či proto, že jinak více peněz nedokázal sehnat aby uživil sebe i rodinu apod. Mě tento film silně zaujal, ale trochu mi tam něco chybělo, ale opět děkuji perfektním anglickým filmařům a čest jejich umu - smekám pomyslný klobouk! "Plody mé zkušenosti měli tuto hořkou pachuť...Hrdelní trest z mého pohledu nedosáhl ničeho jiného než pomsty." Albert Pierrepoint,1974 ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Příběh skutečného profesionála s pevnými nervy i charakterem a navzdory náplni své práce i šlechetnou, soucitnou duší, cynici a lidé nevyrovnaní s chodem světa nemohli v oboru, a zároveň v soukromém životě, uspět, jak vyplynulo i z příběhu samotného, ve kterém jsem postrádala otázky spojené s justičními omyly a reakce na ně... Timothy Spall - který jistě neobsazuje místa ve dvacítce nejpřitažlivějších mužů světa podle časopisu People, ale umí zařvat jako lev, v očích má celý herecký index a snad nikdy jsem ho nezahlédla v marné roli - mě lehce přesvědčil o svých schopnostech být kýmkoliv, kým se mu jen zachce. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, smrt byla jeho řemeslem. Už od začátku filmu je zřejmé, že jde o psychologicky působivou záležitost. Musím přiznat, že můj obdiv má především Timothy Spall, který kata ztvárnil. Přesto vše se mi zdá, že film se snaží vsugerovat zjednodušený pohled na Alberta Pierrepointa. Ve filmu není vůbec hlubší zmínka o jeho postojích k nevině popravených lidí a k justičním omylům, které zůstaly zde nezodpovězeny. Přesto, že s tím ve své duši během své profesní dráhy zápasil. Dokonce ve svých pamětech o těchto problémech psal. Neobvyklý životopisný příběh je zajímavým způsobem natočen. Ještě dodám. Trest smrti je velké dilema. Obzvlášť, když mnozí zločinci dnes mají dost často lepší život než jejich oběti. Bohužel již zmíněný justiční omyl je velký strašák. Tak sám nevím…. I když se v duši trochu vzpírám takovému závěru. Tak ten, kdo zabije zvláště surovým způsobem, by měl sám asi taky zemřít. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Trochu krejčí, trochu funebrák, občas neproplacené cesťáky. Zdá se to jako normální povolání, ale to zatáhnutí za páku dělá z jeho řemesla psychicky náročný unikát. Klientela prosí o pomoc, naříká, mlčí, modlí se, vyžaduje rychlost a Albert Pierrepoint ve své profesionální chladnokrevnosti tlačí časy dolů jak mechanici od Ferrari, jenže.., i když se tomu snaží usilovně vyhnout, jeho duše je na místě exekuce i s tělem mistra popravčího.. Nesedla mi mrazivá strojovost obsahu (i když chápu, že nejlépe vyjádřila podstatu katova zaměstnání spojeného s nepřipouštěním si možnosti justičního omylu) a abych pravdu řekl, jisté pochyby budilo i Mydlářovo přesvědčení, že okamžikem smrti jsou odsouzení nevinní. Nikdy je totiž nelze stavět na stejnou úroveň s obětí, už kvůli té možnosti volby, co činu předcházela.. Nicméně Timothy Spall je ve své roli (i díky vizáži uzenáře od vedle) zcela přesvědčivý. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama