Reklama

Reklama

Prečo oslavujem 1.máj

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1952, 21 min

Obsahy(1)

Slovenský dokumentární snímek, určený školní mládeži, vysvětluje historii a význam oslav Prvního máje formou vyprávění starého dělníka účastníka prvomájových oslav za buržoasní republiky. (Filmový přehled)

Recenze (2)

ripo

všechny recenze uživatele

První máj se stal na památku protiprávně popravených dělnických vůdců v Chicagu největším svátkem pracujících celého světa. Tento svátek, který v kapitalistických zemích má ráz manifestačního boje proti vykořisťování, se v Sovětském svazu a dnes i u nás a ve všech lidových demokraciích stal svátkem budovatelů, dnem, kdy svobodný lid radostně oslavuje své pracovní úspěchy. Znát historii tohoto svátku je povinností každého občana našeho státu, každého pracujícího. Pracovníci slovenského populárně vědeckého filmu volili dobrou formu, jak vysvětlit dějiny a význam Prvního máje školním dětem — rámcem vyprávění zasloužilého pracovníka, účastníka bojovných Prvních májů za buržoasní republiky. Filmový přehled 5/1954 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi vtipný dokument, ktorý nielenže oslavuje prvý Máj, ale áno, je "nestydatou" oslavou komunizmu a najmä Sovietskeho zväzu. Ale zabudnite na to, Plichta sa pohral s formou, našiel množstvo archívnych záberov (i keď to vtedy asi nebolo ťažké a do archívov stačilo iba prísť a materiál si zobrať) a dozvieme sa, pri akej príležitosti sa tento sviatok oslavuje. Je zaujímavé, že vznikol v USA v 19. storočí, takže jeho privlastnenie si ako sviatok východného bloku je mierne zavádzajúce. Táto história je rozprávaná deťom: pionierom, pretože tie mal Plichta rád. ()

Reklama

Reklama