Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmového vyprávění, inspirovaného skutečným příběhem, je Chris Gardner, který se živí jako prodejce drahých lékařských přístrojů na měření hustoty kostí. Vůbec však nejdou na odbyt, a tak se situace tříčlenné rodiny neustále zhoršuje. Chris, který sám vyrůstal bez otce, nade vše miluje pětiletého synka Christophera a přísahá, že ho nikdy neopustí. Kvůli dluhům se však stále častěji dostává do sporu s družkou Lindou, která pracuje na dvě směny v prádelně a je vyčerpaná. Zoufalý muž se pod vlivem setkání s bohatým burzovním makléřem rozhodne přihlásit na kurz, pořádaný prestižní firmou, Linda však nevěří, že to k něčemu bude, a po těžkém rozhodování se rozhodne opustit ho. Na jeho naléhání mu však nechá syna. Přes neuvěřitelné potíže a smůlu se Chris dostane mezi dvacet vybraných uchazečů, málem však nabídku odmítne, protože během šestiměsíčního školení nebude dostávat plat. Nakonec přijme a věří, že uspěje. Mezitím se přestěhuje se synem do levného motelu a o víkendech se snaží prodat zbytek přístrojů. I když se mu to podaří, jeho finanční situace je zoufalá. Jsou vyhozeni z motelu a po noci, strávené na záchodcích v metru, začnou přespávat v ubytovně pro bezdomovce. Chris se učí, jak získat pro firmu co nejvíc nových klientů. Bude to však stačit? (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (654)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Z bláta do louže a zpět... Tak to je ve zkratce život Chrise Gardnera. Štěstí na dosah má pouze tři nedostatky, ale jsou natolik vážné, že udělaly z potencionálně dobrého filmu trosku, která nemá co nabídnout. Za prvé je tu nadsazená délka stopáže, poté poněkud unylá a v-l-e-k-l-á Mucciniho režie i hlavní postavu příběhu. Will Smith hraje sice tradičně perfektně a jeho postavu mu bez problému uvěříte. Což je, poněkud paradoxně, právě ten největší problém, jelikož tak děsivě nesympatický hlavní hrdina, aby se na filmovém plátně pohledal. Podlézavý, neschopný postarat se o rodinu, vtíravý, otravný, sobecký, hloupý (byť selský rozum mu nechybí). No, prostě typ člověka jakým by každý pohrdal. Během celé stopáže jsem se nemohl zbavit pocitu, že to celé dělá jen a pouze pro sebe a synek se k tomu pouze "náhodně" nachomítl. Když se vezme v úvahu jak moc je to zidealizované oproti skutečnosti, tak mě až zaráží, že o takové osobě někdo opravdu chtěl natočit film. Ovšem pravda je, že je to příběh o přetavení amerického snu ve skutečnost. Což jsme viděli již nespočtukrát a s hrdiny, kterým člověk i mohl konečný úspěch ze srdce přát. Podprůměrný film s výbornými herci a podařenou hudební složkou. Není k nepřežití, ale je totálně zbytečný. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Tak tomu říkám pech! A naprosto ve všem, uff... člověk už ani nečeká obrat k lepšímu, spíš je s chvěním okolo žaludku připraven na další Jobovu zvěst, která dopadne na Chrise Gardnera, muže odhodlaného čestným a poctivým způsobem, za využití své inteligence i talentu, změnit své životní podmínky, které si nezasloužil. Celé to směřuje k dobrému konci (už jen pro inspiraci skutečnem), ale ty nervy!! :-) ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Další imigrant pocítil potřebu vyznat se prostřednictvím filmu ze své lásky k té úžasné zemi, která mu poskytla útočiště. Tentokrát je to Ital Gabriele Muccino a ačkoliv neleze Američanům do jistých partií těla s takovou razancí jako třeba Jim Sheridan s In America, jeho vykřikování „Ameriko, Ameriko, děkuji ti“ je poměrně hlasité a, pokud se nenecháte zcela strhnout dojemností a „pravdivostí“ příběhu, také otravné. Já vůl se strhnout nechal, po cca třiceti minutách jsem zcela vyměknul a dále již nebyl schopen posuzovat story o skoro-houmlesákovy, který nikdy neztrácí naději a víru v Boha, s patřičným odstupem. Will Smith hraje výborně, věříte mu slzy i otcovské rady. Právě scény s jeho filmovým i reálným synkem patří k těm nejdojemnějším. Moudra typu „nikdy nikomu nedovol, aby ti říkal že něco nedokážeš“ v jeho podání překvapivě fungují, i když to jsou patetické bláboly vytržené z reality. Jako vytržený z reality působí navzdory větě „Based on Real Events“ celý film. Někdo bude považovat za dostatečně „krutě realistickou“ samotnou sociální, potažmo existenciální krizi, ale když to porovnáme s tématicky spjatými filmy jiných, převážně evropských režisérů, jeví se Štěstí jako káva natolik přeslazená, že by to některé cukrovkáře mohlo i porazit. Ale jak už jsem napsal, nedokázal jsem odolat a pokud hodnotím „jenom“ třemi hvězdičkami, pak hlavně kvůli množství nudnějších pasáží, které činí (ještě) lidštějšími jednotlivé postavy a příběh nijak významným způsobem neposunují. Při mnohých scénách mi naběhla husí kůže, jak byly krásné. Je to sice krása povrchní a pomíjivá, jenže na ní přece Hollywood stojí. 70% Zajímavé komentáře: POMO, Damiel, Smileface, castor, wipeout, shyster ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Život je ako rubikova kocka. Je sakra ťažké ju poskladať tak, aby všetky jej stránky boli v harmónii. Chris Gardner robil všetko preto, aby dosiahol pre svoju rodinu harmóniu a skrze nej vytúžený, každodenný pocit šťastia. Film je stavaný s obrovským perfekcionizmom na gradáciu emocionálnych vývojov, kde má i obyčajná čokoládová tyčinka v danú situáciu neuveriteľnú hodnotu. Kontrast medzi zúfalosťou a šťastím pre mňa ešte nikdy nebol tak silným javom. ()

mil@n.fanatik 

všechny recenze uživatele

Super film, který mě dostal až k slzám.. Jak člověk není v životě pořád spokojený jaký nemá mobil, auto, či luxusní byt... Tento film jen ukazuje, ať jsme každý rádi zato, co vlastně máme. Střechu nad hlavou a co jíst... Jen připomenu, že Will Smith zahrál opravdu geniálně... Jasných 5*, ani na vteřinu ve filmu mě nenapadlo jinak.. 95%.. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (26)

  • Jaden Smith, ktorý hrá Christophera, sa volá celým menom Jaden Christopher Syre Smith. (Pat.Ko)
  • Pro Willa Smithe (Chris Gardner) to byl v pořadí pátý hraný film, jehož výdělek jen v kinech USA překročil 100 milionů amerických dolarů. A šestý v pořadí debutující na prvním místě. (imro)
  • Původní Rubikova kostka neměla uprostřed bílého čtverečku své logo - to bylo přidáno až mnohem později. (don corleone)

Související novinky

Will Smith a remake Karate Kida?

Will Smith a remake Karate Kida?

01.10.2007

No ovšem, taky jsem si klepal na čelo. Will je sympaťák, ale na tohle už je opravdu starý. Samozřejmě, všechno má logické vysvětlení. Will bude pouze produkovat, a to společně s Jerry Weintraubem,… (více)

Will Smith: Smrt na dosah?

Will Smith: Smrt na dosah?

13.09.2007

Nelekejte se, nejúspěšnější černošský herec současnosti si nevzal příklad z Owena Wilsona a nepokusil se o sebevraždu. Ačkoli jeho nový projekt má s touhle nedávnou náplní bulvárního zpravodajství… (více)

Reklama

Reklama