Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý astronaut NASA Charles Farmer (Billy Bob Thornton) se odmítne vzdát svého snu podívat se alespoň jednou v životě do vesmíru. Na rodinné farmě si začne ve stodole stavět vlastní raketu, která by ho vynesla na oběžnou dráhu. Jeho „vesmírný program“ samozřejmě vzbudí zájem sousedů, kteří se jeho „kutilstvím“ dobře baví. Další, koho začne Charlesův sen zajímat, jsou novináři, kteří větří skvělý příběh na titulní strany. Na druhou stranu vláda neshledává na stavbě soukromé vesmírné lodi nic zábavného. Naopak považuje Charlesův koníček za podezřelý a postupem času za možné ohrožení, které je nutné zastavit. Jediný, kdo věří v Charlesův sen je jeho manželka Audie (Virginia Madsen) a jeho bývalý kolega z NASA (Bruce Willis). To, co začalo jako neuskutečnitelná fantazie jednoho snílka, začíná získávat reálnou podobu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha těch neuvěřitelných příběhů života, kterým musím fandit od začátku až do konce, protože se na ně příjemně kouká, jsou nadějné, a hlavně vypráví příběh člověka, který i takřka na stará kolena si chce něco dokázat a být slavný po celém světě, což je sen mnoha z nás, ale jen málokomu se podaří splnit. Astronaut v podání Billy Bob Thorntona byl rozhodně ukázkovou rolí, které mu s přehledem jdou, jenom si nedokážu představit, v čem by tento film měl být jinak zvláštní. Herci totiž ve zbylém případě ničím nezaujmou a samotný příběh prakticky taky ne. Ono je to totiž furt jedno a to samé. Tvůrci dají do filmu to, co divák chce vidět a tak to je. Astronaut je průměrný příběh o tom, jak si někdo snaží usnadnit život, o tom jak se svého snu snaží nevzdat celý život až do samého konce, natočen s citem, s umem, ale přecijen s trochu nudným scénářem se prostě nedá nic dělat. ()

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Námět vynikající a uchopitelný, zahráno příjemně, pohodové tempo...pocaď stále za 4*. Jenže vše jde až moc pohodově a podle plánu. A je to tak smutně nereálné. Ještě bych bral, kdyby se stalo co se mělo stát na jeden pokus. Ale dva? Nereálno umocněné. Pokud by to bylo mělo být skutečné drama, věřim, že by z toho šlo vytřískat mnohem více. Ve výsledku je to ale stejně dobrý film hodný shlédnutí. 6,5/10 ()

Reklama

slovan1 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět, s kupodivu normálním člověkem, který bojuje za splnění svého snu. Čekal jsem blázna, který si jen něco usmyslel a plácá se v nesplnitelném snu... Místo toho jsem dostal člověka, který je jednak duševně normální a navíc si jde za svým snem, kterým chce všem vytřít zrak. Pohodový rodinný film, který ale ničím nepřekvapí. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nádherný, poetický snímek o americkém donu Quijotovi, bláznivém jižanském farmáři, bývalém leteckém inženýrovi a neúspěšném astronautovi, který se si vzal do hlavy za každou cenu uskutečnit svůj celoživotní sen - dostat se po vlastní ose do vesmíru... Proto si za podpory své rodiny a posměchu všech ostatních staví na své farmě ve stodole kosmickou raketu a plánuje uskutečnit svůj záměr. O jeho plán se ovšem začnou zajímat americké federální úřady, dle jejich názoru na něco takového nemá právo, a posléze i média a astronautův záměr začíná být ohrožen... Tahle americká komedie má sílu, šarm a ukázkový potenciál neztraceného lidského ideálu, přesto se tváří nenápadně a jakoby nezávisle. Tvůrci v ní oslavují nejenom tvrdohlavou snahu uskutečnit svůj celoživotní sen, ale i tradiční americké hodnoty - sílu rodiny, pracovitost, začlenění v komunitě, propojení s půdou... Zajímavý je též plastický herecký výkon Billyho Boba Thorntona, který svou postavu zatlačuje kamsi do pozadí, čímž více vyniká její ikonografie (ikona astronauta - surrealistický začátek filmu s na koni se projíždějícím kosmonautem po texaské pastvině, ikona farmáře, ikona dokonalého amerického otce, ikona syna...). Vskutku nádherný film o uskutečnění amerického snu, jakož také o tom, že se někdy vyplatí bojovat i proti větrným mlýnům... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Na sobotní chvíli po obědě, kdy se po konzumaci knedlíků a mastné kachny nemůžete zvednout z gauče u televize, a ruka je tak těžká že se vám nechce ani vynakládat tu na její přesun k ovladači a přepnutí. Pro podobnou chvíli odevzdanosti programovému osudu je určen Astronaut farmer. Film plný sentimentálních řečí o lásce, patetického boje za naplnění snu a „plnohodnotných“ dialogů obtěžkaných životní zkušeností. A jako třešnička na dortu je tu Bruce Willise v asi nejtrapnějším cameu své kariéry. Zajímavé bylo snad jen trochu anarchistické jednání hrdiny, který většinu filmu staví svůj sen o letu do kosmu nad rodinu a její finanční zabezpečení. A nejvíc mě namíchlo, že děj v podstatě vykrádá skvělou povídku Raye Bradburyho (myslím, že se jmenuje Raketa, nebo tak nějak), ale nikde o tom není ani zmínka. Určitě jsou i horší filmy, tenhle měl ale vcelku dobrý námět, velmi kvalitní herce, a nezúročil z toho prakticky nic. Ruce pryč od astronauta Farmáře (ano, hlavní hrdina nejen, že je farmář, on se tak i jmenuje…)! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (2)

  • Když manželka odjíždí v neděli do kostela na mši, zavírá dveře auta, které se ale nedovřou. V dalším záběru už jsou zabouchlé správně. (Pepy)
  • Mark Polish, který hraje FBI agenta Mathise, napsal k tomuto filmu scénář. (Pumiiix)

Reklama

Reklama