Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (226)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, film jsem viděl pouze 20 minut a přepnul jsem program. Mám rád herečku Renée Zellweger a proto jsem se na film tak těšil. Ale když jsem viděl, jak jede v kočáře, ve svých čtyřiceti si za jízdy povídá s králíčkem a animace ožívá...... řekl jsem DOST! Tak na tohle nemám nervy! Tohle opravdu nevydržím................... Hvězdičku dávám za Renée Zellweger! ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Autorka dětských knih Beatrix Potter je u nás prakticky neznámá, takže životopisný film logicky nemůže tolik zapůsobit jako na někoho, kdo tuhle osobnost zná. Nakonec tedy zůstává příjemný, trochu dojemný a svým způsobem okouzlující příběh neprovdané ženy, která musí na počátku 20.století bojovat s upjatou matkou, prosazovat svůj životní názor a zažít si i nějakou tu ránu osudu. Možná to není nic extra nového, ale velmi dobře se na to kouká (čemuž notně nahrává i vkusně uměřená stopáž). Výsledný dojem je někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

Reklama

Socrates 

všechny recenze uživatele

První půlhodina filmu byla vyloženým utrpením. Pohádka o zvířátkách v lidských šatičkách s pro mne nejnesympatičtější hlavní postavou, kam moje paměť sahá. Při každým záběru na úděsně se šklebící Renée se mi otevírala kudla v kapse a měl jsem co dělat, abych nepřepnul TV. Jestli se takhle přiblble pitvořila slečna spisovatelka i ve skutečnosti, tak potěš pámbu. Po šílenym nástupu ale naštěstí miss Potterová začala mimiku svý buclatý tvářičky trochu krotit a pokročilo se dokonce i v příběhu - dozvěděli jsme se ze života Beatrix i jiný věci, než jak buzerovala tiskaře a vydavatele při vzniku svých knih a nakonec musím říct, že tý hoďky a půl, kterou jsem filmu věnoval, nelituju. ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se velice těšila, na internetu jsem četla chválihodné recenze, ale musím říci, že mě tento film příliš neuchvátil. Chvilkami jsem si připadala, jako když právě sleduju nějaký z těch německých romantických filmů, ve kterých jsou nejlepší snad jen záběry krajinek, ale i těch zde bylo na můj vkus až přespříliš. Musim přiznat, že mi snímek nestrhl ani svou atmosférou, ani dějem, ale přesto jsem se u něj občas pobavila a za plus tomuto filmu přidávám, že mi dal alespoň možnost poznat, kdo že to vlastně byla ona Beatrix Potterová a co znamenala pro dětskou literaturu.... ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem průměrný, spíše povrchní film o ilustrátorce a spisovatelce, z jejíhož života se pravděpodobně mnoho nedozvím, ale bude to alespoň líbivost sama s hezkými obrázky, přírodou atd. - no a dostala to. Pro mozek unavený dvanáctihodinovou směnou v práci půvabné, pro diváky očekávající myšlenky, překvapení či snad dokonce děj nedoporučuji. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • René Zellwegera Ewan McGregor spolu hráli již ve filmu Kašlu na lásku (2003), kde též ztvárnili zamilovanou dvojici. (skinny)
  • Film se natáčel v těchto lokacích: Londýn, Sussex, ostrov Man, Skotsko, Whitehaven v hrabství Cumbria a The Lake District. (Zlatohlávek)
  • Beatrix Potterová ve své závěti odkázala Národnímu fondu přes 16 km2 (čtverečních) půdy a 15 farem. (Rodriguez)

Reklama

Reklama