Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (227)

ajuska 

všechny recenze uživatele

Autorka dětských knih Beatrix Potter je u nás prakticky neznámá, takže životopisný film logicky nemůže tolik zapůsobit jako na někoho, kdo tuhle osobnost zná. Nakonec tedy zůstává příjemný, trochu dojemný a svým způsobem okouzlující příběh neprovdané ženy, která musí na počátku 20.století bojovat s upjatou matkou, prosazovat svůj životní názor a zažít si i nějakou tu ránu osudu. Možná to není nic extra nového, ale velmi dobře se na to kouká (čemuž notně nahrává i vkusně uměřená stopáž). Výsledný dojem je někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Škoda. Kapesníčky připraveny, ale zase marně. Při zpětné rekapitulaci filmu, je naprosto vybízející udělat nejednu velice dojemnou scénu. Ovšem jestli se Chris Noonan bál to tolik dramatizovat, aby ona dojemná pasáž nevyzněla pro suchary spíš trapně, nebo to nechtěl tolik sladit, nevím. Celkový zážitek z příběhu bez slz je prostě a doslova suchý. Na druhou stranu co se týče technické stránky filmu, tak tam snad není co vytknout. Geniální kamera. U kompozic, pohybů, přeostřování a jeřábování kamery jsem opravdu chrochtal. Nádherně vykreslená anglická krajina, malebné detaily zbohatlíků u večeře, nebo detaily kreslení vodovými barvami na papír. Oživení maleb animací je také příjemné. Ale když se to vezme celkově, tak mi takovéhle malebné a slaďoučké drama prostě nesedlo. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Podle traileru to vypadalo na naprosto pohadkovou romantiku, ale film spis pripomina jen takovou prijemnou romantickou komedii s trochu divnou hlavni hrdinkou, ktera obcas vidi svoje ozivly kresby a mluvi na ne. Sice se na to pekne kouka, ale cely je to takovy desne mily, jednoduchy a primocary. Nicmene nekdy pul hodinky pred koncem se tvurci konecne proberou, objevi se jeden necekanej zvrat a posledni pulhodinka uz je vcelku zajimava. Ale jinak to asi neslo, kdyz to je podle skutecnejch udalosti. Co se tyce Ewana, ten ma teda brutalni knir, ale jinak hraje prijemne a Renee by spatna nebyla, jenze si zase hraje na tu roztomilou slecinku a pritom vypada jak hodne jeta ctyricitka. Jako romantika paradni, jako komedie slusny, ale jako zivotopis nic moc, celkove prumer. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Krasny pribeh, primo pohadkovy. Dobri herci, krasna priroda. Proste pohodicka klidek, jen jsem celou dobu cekal kdy se to zvrtne a ono nic. Byla smrt!!! ale byla podana tak krasne a romanticky, ze to zase nebylo ono. Trochu dramaticnosti by neublizilo. Ale asi by se to do toho pohadkoveho sveta slecny Potterove nehodilo. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Hezké, milé, pozitivní, úspěšné × uspěchané. Opět jsem od filmu očekávala mnoho, ale je pravdou, že nezklamal. Děj začal úspěšným nalezením vydavatele, který by vydal knížku pro děti s lákavým dějem a hezkými obrázky. Rychle pokračoval k nalezení přítelkyně a mladého muže, do kterého se naše hlavní hrdinka zamilovala. Zasnoubení. Láska. Úspěchy s dalšími a dalšími vydávanými knihami. Vše šlo až moc dobře... (divák co neviděl by neměl přijít o překvapení!) Líbila se mi nádherná krajina, (jednou se tam vypravím), krásné byli animace obrázků. Zpracování životopisu Beatrix Potterové je velmi milý pozitivní kulturní požitek. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Beatrix Potterová vydala během svého života přes 23 knih. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová se nakonec ve svých čtyřiceti sedmi letech vdala za právníka Heelise a natrvalo se usadila v Lake District. (Rodriguez)
  • Film se natáčel v těchto lokacích: Londýn, Sussex, ostrov Man, Skotsko, Whitehaven v hrabství Cumbria a The Lake District. (Zlatohlávek)

Reklama

Reklama