Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (227)

Adman 

všechny recenze uživatele

Škoda. Kapesníčky připraveny, ale zase marně. Při zpětné rekapitulaci filmu, je naprosto vybízející udělat nejednu velice dojemnou scénu. Ovšem jestli se Chris Noonan bál to tolik dramatizovat, aby ona dojemná pasáž nevyzněla pro suchary spíš trapně, nebo to nechtěl tolik sladit, nevím. Celkový zážitek z příběhu bez slz je prostě a doslova suchý. Na druhou stranu co se týče technické stránky filmu, tak tam snad není co vytknout. Geniální kamera. U kompozic, pohybů, přeostřování a jeřábování kamery jsem opravdu chrochtal. Nádherně vykreslená anglická krajina, malebné detaily zbohatlíků u večeře, nebo detaily kreslení vodovými barvami na papír. Oživení maleb animací je také příjemné. Ale když se to vezme celkově, tak mi takovéhle malebné a slaďoučké drama prostě nesedlo. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Lehký a příjemný film o tom, jak se z dívky, které byla dopředu nalinkovaná budoucnost, řídila svými názory a postoji :) Film je působivý také z hlediska kreseb, které Beatrix provázely celý život a jejími nejlepšími přáteli byli zvířátka, s kterými byla již od dětství. A nezáleží na tom, zda byla živá či kreslená. Díky své představivosti a píly se právě díky tomu dostala tam, kam chtěla :) ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

najlepsim prepadakom pre mna je Obcan Kane, ostatne prepadaky maju smolu - zivot je drsny a proste sa nezaplatili. Tym nechcem povedat, ze som na penieze, len proste svedci to asi o tom, ze zase nebolo na vyplaty ap. Pre mna zase jeden z najprecenovanejsich filmov tuna, fakt nechapem, co na tom videli miestne 5 hviezdickove entity - a ze ich tu je. Ewan /Trainspotting, nejake Hvezdne Valky/ sice vie hart, ale pribeh mi vyfucal do prazdna, dejovej linie niet, dokonca ani havariu hovnocucu tam nedali. Hned by moje hodnotenie poskocilo : 5 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Hodně sladký film o spisovatelce Beatrix Potter (Renée Zellweger, jako mladá Lucy Boynton), která byla ještě po třicítce pannou a tak se jejími jedinnými přáteli stali zviřátka, která malovala. Jediné drama zažíla, když náhle zemřel Norman Warne (Ewan McGregor), její nakladatel, se kterým byla tajně zasnoubena. Ale byla to skutečná láska, nebo spíše kombinace vděčnosti a touhy se zbavit pannenství? K tomu, že skupovala pozemky u jezer lze snad jen podotknout, že původní krajina se zachovává dobře, když nemáte žádné problémy s financemi. Byla z velmi dobře zajišrěné rodiny, pracovat nemusela, a tak se mohla bez omezení oddávat svým koníčkům malování a psaní příběhů pro děti. Což se nakonec ukázalo jako velmi výnosné. Nakonec se i ve čtyřiceti zbavila pannenství, když se provdala za vesnického právníka a přítele z dětství Williama Heelise (Lloyd Owen). Zajímavé bylo jen snobské pokrytectví Beatrixiny matky Helen (Barbara Flynn), kterým se povyšovala nad všechny, které uznala za nerovné. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, film jsem viděl pouze 20 minut a přepnul jsem program. Mám rád herečku Renée Zellweger a proto jsem se na film tak těšil. Ale když jsem viděl, jak jede v kočáře, ve svých čtyřiceti si za jízdy povídá s králíčkem a animace ožívá...... řekl jsem DOST! Tak na tohle nemám nervy! Tohle opravdu nevydržím................... Hvězdičku dávám za Renée Zellweger! ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Beatrix Potterová svou první knihu vydala na své vlastní náklady a díky slušnému prodeji s ní nakonec nakladatel uzavřel smlouvu. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová vydala během svého života přes 23 knih. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová se nakonec ve svých čtyřiceti sedmi letech vdala za právníka Heelise a natrvalo se usadila v Lake District. (Rodriguez)

Reklama

Reklama