Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu, který připomíná rané filmy Bressonovy a Wendersovy, je mladík Sebastien (hraje ho Georges Babluani). S vidinou, že si vydělá spoustu peněz, vstoupí do podivného světa za zavřenými dveřmi, který připomíná noční můru a kde se hraje ještě podivnější hra o život. „Často se mi vracejí vzpomínky z dětství,“ říká režisér. „Zafixované obrazy jsou jako paprsky světla protínající temnotu. Jsou vždy nejasně přítomné, ale když se pokouším znovu objevit jejich panenskou kvalitu, postrádám přitom pocit nevinnosti z dětství.“ Originální černobílý snímek ve stylu „film noir“ je pozoruhodnou výpovědí o lidech, jejich aroganci, zlobě i strachu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (89)

anais 

všechny recenze uživatele

Mladý hrdina spravuje střechu na krásném starém domě. Jednoho dne se mu do ruky dostane obálka s adresou na hotel. Dopis byl určen člověku, který ho najal. Jenže ten zemřel. Hrdina se vydávána adresu udanou v dopisu. Postupně nachází další a další indicie, zjišťuje kam dál se má přemístit. V těchto chvílích je film nejlepší. Sledujeme putování na neznámé místo, za neznámým cílem. Ve chvíli, kdy ale dojde k odhalení (tak v půlce filmu), film dost ztratí. V dalších větách se objeví nějaký ten SPOILER, tak kdo nechce, ať dál nečte. Hrdina je přiveden až na místo tajemné hry. Z té se vyklube ruská ruleta, a on je jedním z hráčů. Celá soutěž je natočena velmi dobře. Řvoucí rozhodčí, a hlavně čekání na rozsvícení žárovky (kamera kolem ní krouží, divák i hráči napjatě čekají) , aby padly výstřely, působí velmi stylově. Co naplat, největší plus začátku je fuč. Už víme, kam měl hlavní hrdina dojít, a podstatě je jasný i závěr, protože ten by se bez našeho mladíka jaksi neobešel, že? „Třináctka“ je černobílý film s pomalým tempem, který vás však pohltí tajemným odkrýváním dalších a dalších stop. Ty však jednou skončí, a zůstane jen skvěle natočená, kafkovská řežba. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Přespříliš ambiciózní a naivní námět shazuje to, co je zde alespoň trochu povedené, tj. herecké výkony, originální vizuální ztvárnění a vůbec celou formální stránku filmu. Bavil jsem se, atmosféra je od začátku napínavá, ale námět a scénář jsou opravdu dost mimo realitu, možný zisk z takto nebezpečné hry mi přijde neúměrně nízký k jejímu riziku. Snímku navíc schází na jedné straně emocionální hloubka a více osobního dramatu, který je vesměs omezen na hlavního hrdinu, a na straně druhé pečlivější anamnéza cynismu a jakési té pouliční morálky. ()

Reklama

dANo 

všechny recenze uživatele

Veľmi pútavý thriller v štýle film-noir, hlavne vďaka dobrému príbehu a celej tej atmosfére počas hrania tej brutálnej psycho hry postavenej na princípe ruskej rulety. Pochváliť sa dá tiež kamera a herecké výkony pôsobia celkom vierohodne, takže suma sumárum je to veľmi pozerateľné a diváka to v druhej polovici tak silno vtiahne, že rýchlo zabudne na pomalší rozbeh... ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Rozhodla jsem se, v rámci vědeckého zkoumání, podrobit "Ruskou ruletu" a "13" porovnávacímu testu a zjistit, zda měla slavná jména jako Statham, Rourke, Winstone a 50 Cent rozhodující vliv na kvalitu barevného remaku - tak neměla, některé postavy bych dokonce nazvala škodnou, jen mně je teď dvojnásob líto promrhaného potenciálu, který ani v jednom případě Géla Babluani nevyužil a český distributor ještě vyspoileroval... taková škoda :-(. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem bohužel viděl remake, ale i tak si myslím, že oba filmy mají nejen téměř totožný děj ale i celkovou kvalitu. Tady to nebylo tolik nabité hvězdnými ksichty, ale i tak herci odvedli slušné výkony. Černobílý obraz taky nebyl špatný, občas to mělo pár solidních momentů, ale i tady byla hromada nudnějších pasáží. Chtělo to více akčnosti než jen pár prostřelených hlav. Přesto všechno jde o průměrnou záležitost, která navíc prostě nemá. Plusový bodík za to, že nemám rád happyendy a režisér Géla Babluani se s osudy svých hrdinů prostě nepáral. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno