Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (728)

novoten 

všechny recenze uživatele

Schumacher je ďábel. Vysekává parádní vizuál s dynamickým střihem, ždíme atmosféru do nejzávratnějších výšin a úžasně stylizovanou noirovou linii si vychutnává v každé vteřině. Nic jiného mu totiž nezbývá. Samotný Walterův příběh je v úvodu pouze slabším odvarem libovolné paranoidní podívané, ale jakmile se hlavní hrdina dostane na konec dvaadvacáté kapitoly, scénář zařadí nejvyšší rychlost a z pohodlné dálnice to najednou strhne z toho nejstrmějšího srázu. Všechno se slije do nekoukatelného chaosu, kde na sebe scény téměř nenavazují, Carrey zmateně pobíhá za číselnými domněnkami a ne zrovna hloupá, ale zoufale předvídatelná pointa vše pohřbívá do kabátu silně podprůměrné jednorázovky. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Moment, loknu si kofoly a jdem na to. Ok. Takže: Twenty fucking Three! Hned v úvodu na nás autoři pálí seznam událostí, z jejichž datumů vzejde přesmyčkami číslo 23. Možná je to působivé, ale jen chvíli, než si uvědomíte, že podobným způsobem lze v podstatě dostat jakoukoliv cifru. Kdybychom si toto odbyli na úvod, bylo by to možná v pořádku, jenže finty jako: "Krvi trvá 23 vteřin než oběhne tělem", do nás scénář hustí každých pět minut, takže číslici 2 a 3 budete po filmu dlouho nenávidět. Snímek u mě obstál, tzn. udržel si moji pozornost po celou dobu stopáže. Knihové sekvence mají svůj půvab, pěkné vizuální pojetí a atmosféru. Scény z normálního Walterova života nikoliv. Jim Carrey hraje detektiva Fingerlinga mnohem lépe než Waltera Sparrowa, to samé lze říci o Virginii Madsen. V polovině se film zvrtne do ukázkového guláše, aby se z něj v samém závěru vcelku slušně vyhrabal. Režisér Schumacher odvedl svoji práci dobře, scénárista Phillips obstál pouze z části. Tak mě teď napadlo, že Walter tu knihu neměl nikdy číst, jelikož jméno jejího autora mu to jednoznačně zakazovalo. Podívejte se: knihu The Number 23 napsal Topsy Kretts. Nic?? Jen si to jméno vyslovte, nezní takhle náhodou jako "Top Secret" = "Přísně tajné"?? Jenomže co je zakázané, tak lidi přitahuje ještě více, že?? A koukám, že tento komentář jsem napsal ve 12:57... 1+2+5+7 = ... 15! To ale není 23, namítnete. No a co??:) 30 miliónů dolarů(rozpočet)/75 miliónů dolarů(rozpočet) ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Narodil jsem se 26.4. - 2+6x4=32. Rok narození 1988, takže je mi právě teď kolik? 23! Táta se narodil 1.7., máma 4.3. a brácha 27.4 - 1+7+4+3+27+4=46, 46:2=23! Pomaturitní večírek jsme měli 8.6. 2007 - 8+6+2+7=23! Na ČSFD jsem se zaregistroval 27.4. 2008 (27+4:2+8=23,5; 5 je součet dvojky a trojky!) ve 21.54 (21+54=75, 75:23=3,2!), a v tuto chvíli mám 32 bodů. Z ulice do mého pokojíčku vede 23 schodů, v televizi naladím 23 programů, ve skříni mám 23 párů ponožek, v šuplíku mi zbývá 23 kondomů a v peněžence 23 korun. Sepíšu si epitaf a jdu na balkon; mám to na něj 23 kroků, poletím 23 metrů a venku je -23 stupňů... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud máte kvalitní scénář, herce i režiséra, může se vám v žánru mysteriózního dramatu podařit klidně i takový majstrštyk, jako byl svého času Klub rváčů. Pokud máte k dispozici scénář slabý, nezachrání to ani snaživý režisér a hvězdné obsazení. Pro Jima Carreyho představoval snímek výjimečnou příležitost zahrát si opravdu temný komplikovaný charakter, jaký se v jeho kariéře ještě nevyskytl. Dál než k pitvořícímu se strýčku Olafovi z Řady nešťastných příhod se vlastně Jim nedostal. Veškerá jeho energie ale přichází vniveč, protože jeho paranoidní postava se prostě v tom nešťastném a slabomyslném předvídatelném scénáři nemůže rozvinout náležitým směrem. Snad nejlépe rozdíl mezi špičkovým filmem a podprůměrným kouskem charakterizuje závěrečná scéna u Klubu rváčů, kdy se hroutí všechny jistoty stávajícího světa a antihrdina příběhu ví, že je za to osobně odpovědný. V 23 vidíte kýčovitě moralistní scénu, která předchozí děj shazuje někam na hranice směšnosti. Celkový dojem: 35 %. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Brilantný thriller, ktorý síce mohol byť lepší, ale aj tak je veľmi dobrý. Od začiatku do konca je film napínavý a bez vaty, so skvelým Jimom Carreym, vynikajúcim vizuálom a hudbou a premysleným dejom. Ten jemný existencialistický podtext mohol byť viac rozvinutý. PS: moje registračné číslo na csfd je 12650 - tj. 6+5+12=23!!! ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • Postava Jima Carreyho Walter Sparrow hraje na saxofon s třiadvaceti klapkami. (imro)
  • Nepřiznanou inspirací filmu je německý snímek 23 (1998) režiséra a scénáristy Hanse-Christiana Schmidta o mladém hackerovi Karlu Kochovi (August Diehl), jehož obsese z čísla 23 dohnala k sebevraždě. Zabil se 23. května 1989. (imro)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama