Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh vychází z režisérova života, zvláště z let dospívání, které prožil v newyorské čtvrti Queens. Když se Dito po dvaceti letech vrací z Kalifornie zpět domů, je nucen se vyrovnat se všemi démony minulosti. Jeho otec je těžce nemocný a Ditovi přátelé z mládí skončili buď na ulici, nebo ve vězení. Při vzpomínání na divoké roky adolescence, plné užívání drog, rvaček či prvních sexuálních zkušeností, Dita zachvátí pocit viny, že jemu jedinému se podařilo překonat hráz své čtvrti a odejít do velkého světa. Při hovorech se svým otcem poznává, kdo byli jeho opravdoví přátelé. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Mně celá ta parta a ta rodina tak lezla na nervy, že bych taky utekla. Ten způsob, jak byl film natočený, mi hodně neseděl, když už došlo k nějaké dramatické akci, bylo to podáno tak mimochodem, že to vůbec nepůsobilo a až jste se divili, co to v tom filmu najednou dělá. Herci byli fajn, ale to je tak všechno. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Před minulostí nikdo neuteče … Obhroublá slupka ukrývá citlivý příběh, jehož hlavní hrdina až po mnoha letech poznává sílu opravdového přátelství a soudržnosti. Kdysi dokázal odejít z ghetta, ve kterém vyrůstal - a zabouchl za sebou dveře. Napsal autobiografickou knížku o dospívání ve čtvrti, kde byste rozhodně bydlet nechtěli, ale to podstatné mu paradoxně unikalo. Snímek měl místy dokonale autentickou atmosféru, ale při jeho sledování mě opakovaně vytrhovaly z děje dvě časové linie. Nepřekážely mi proto, že tady BYLY - nemůžete jen tak vyloučit základ, na kterém je příběh vystavěný. Jenomže hlavního hrdinu Dita i jeho kamaráda Nerfa v mládí a v dospělosti představovali různí herci - a jejich vzhled byl tak odlišný, že jsem se s tím až do konce filmu nedokázala srovnat a tahle "maličkost“ mi dost kazila celkový dojem. ()

Reklama

Seti 

všechny recenze uživatele

Slabší průměr. Musím přiznat, že v první polovině jsem se chvílema celkem nudil. Druhá polovina už byla lepší, ale celé to na mě působilo tak nějak sterilně bez výraznějších silnějších momentů (snad jen smrt Irčana jako poslední kapka stála za to). Jo a jestli byly, kromě příběhu, alespoň z části autentické i dialogy, tak mě to přesvědčilo o faktu, že spousta lidí v Americe má fakt vypatlanou makovici, protože většina rozhovorů byla totálně o hovně. Připadalo mi, že postavy jen blábolí nebo se hádají, nemá to hlavu ani patu a většinou ani žádný smysl (a to včetně dospělých, u kterýchž to bylo ještě viditelnější). Co bylo výborné, tak určitě herecké obsazení, ale v celku jsem čekal určitě víc. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Dito Montiel nás provází prostřednictvím filmu svými zážitky z ne zrovna radostného dospívání v newyorské čtvrti Queens. Kvalitní herecké obsazení, které se jen tak nevidí a kterému vyložene vévodí v roli mladého Dita mladý Shia LaBeouf. Realisticky ztvárněný život v osmdesátých letech, špinavé ulice a rvačky na denním pořádku jsou hlavními atributy tohoto snímku, kterému místy bohužel dochází dech. Každopádně díky spoustě známých i méně známých tváří rozhodně film stojí za vidění. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Většinou si stahuju filmy v originále, ale zrovna tento byl v nabídce i s dabingem, který se mi docela zamlouval, tak jsem si řekla, proč ne. Jenže, chyba:) Vojta Kotek byl v pohodě, ale zbytek mě příšerně tahal za uši. Nevím, jestli to bylo tím, že každé druhé slovo byla vulgární nadávka a že se tam furt někdo s někým dohadoval, kecal a vysvětloval. Když pominu tedy fakt, že scénář nebyl zrovna přehlídkou promyšlených dialogů a životních mouder, Průvodce k rozpoznání tvých svatých přináší jinak docela uspořádaný pohled na léta dospívání mezi městskými gangy i rodinnými problémy. Shia LaBeouf v hlavní roli zase válí a jeho dospělá verze v podání Roberta Downeyho je opět nehorázně sexy:) K pousmání je rovněž fakt, že tak profláklá béčková hvězda, jakou je Eric Roberts, si zahrál dospělou verzi Channinga Tatuma. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Na konci titulků nechá režisér Dito Montiel krátce promluvit svého otce. (StevenW.)
  • Dito Montiel nechtěl obsadit Shia LaBeoufa do role mladého Dita, protože měl záměr obsadit někoho neznámého. Ačkoliv byl také LaBeouf po první zkoušce zamítnut, přišel podruhé a vyrazil pěstí do zdi díru. Tím režisérovi dokázal, že má potřebnou dávku agrese pro roli, a byl nakonec obsazen. (CliffLee)

Reklama

Reklama