Reklama

Reklama

Expozitura

(seriál)
všechny plakáty
Trailer
Česko, 2009, 20 h 25 min (Minutáž: 75–79 min)

Hrají:

Hana Vagnerová, Robert Jašków, Jan Dolanský, Pavel Zedníček, Jan Novotný, Zuzana Bydžovská, Martin Sitta, Michal Slaný, Miluše Bittnerová, Sabina Králová (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Televize nova uvádí další kriminální seriál "Expozitura". Ta nebude vyprávět smyšlené případy, ale bude natáčena na motivy skutečných kriminálních činů - Berdychova gangu, ten naprosto beztrestně vraždil, přepadal a vydíral. V "Expozituře" se setkáme s korupcí neuvěřitelných rozměrů.

V jednotlivých dílech "Expozitury" budou zvlášť řešeny různé případy, ale celým seriálem se také bude táhnout dramatický příběh policistky, která je čerstvě přidělena do Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a jejího parťáka, kteří nechtěli nechat Berdychův gang, aby si dělal co chtěl bez odezvy. Mladá policistka se ihned vrhá do práce, ale zjišťuje, že ne vždy jsou v případech odsouzeni jejich skuteční viníci. Jejího úsilí si nemohl jeden z největších zločineckých gangů na našem území nevšimnout a stává se nepohodlnou nejen pro ně, ale i pro zkorumpované špičky policie díky důkazům o jejich propojení s gangem a mění se ve štvanou zvěř v tomto nervy drásajícím příběhu...

Nova se v seriálu zřekla laciných triků a opravdu to rozjela ve velkém. Seriál "Expozitura" je nabitý akčními scénami, chvílemi napětí a plný překvapení. Scénář vychází z přímé zkušenosti autorů Josefa Klímy a Janka Kroupy, kteří při tvorbě pořadu Na vlastní oči kauzu Berdychova gangu rozkrývali. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (433)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Po čtvrtém dílu už to vzdávám, to se nezlepší. I přes slibované nahlédnutí do případu Berdychova gangu nás čeká nenápaditý scénář, který si hraje na krimi, ale většina vyšetřovacího postupu v něm, případně závěrečné odhalení se objeví náhle tím, že někdo přijde, že sám od sebe něco odhalil (psycholog balící hlavní hrdinku přijde jen tak s dokonale sestaveným psychologickým profilem násilníka) nebo že hrdinka dostane v několika dílech na závěr geniální prozření a vše odhalí (všimnout si pravopisné chyby po x týdnech, kdy v bordelu pracovala v momentě, kdy se nemůže najít mrtvola, to je opravdu scénáristická trapnost nadevše). Druhá slabina jsou tradičně, jako ve většině produkce Novy herci. Strašlivý výkon podává představitelka hlavní hrdinky, ať už je to hlavně v trapném monologu do kameru, který zesměšňuje styl seriálu a často úplně zkazí tempo nebo zmaří snahu o napínavý díl, jen aby se hrdinka párkrát empaticky uculila do kamery nebo drsňácky zachraptěla předstírajíc dojetí nad vlastními vzpomínkami. Pak jsou tu většinou nezajímaví herci v policejním týmu nebo jsou pod dohledem režiséra nezajímavě hrát - nikoho si neoblíbíte zřejmě kvůli tomu, že režisérovi/scénářům "mrtvost" dialogů a postav připadá normální. Hlavně že už Česko umí obšlehnout vizuální styl krimi seriálů ze Západu, jen to hraní, příběh a atmosféra se nějak nedaří. Seriál se snaží předstírat realistickou, běžnou stránku policejního života, ale přitom si sám podráží nohy pravidelnou sondou do soukromí postav a tím debilním monologem. Nejzábavnější postavou byl pasák Maroše Kramára v prvním díle - kdyby se seriál a herci ubíral tímhle směrem a nehrál si na to, na co nemá, bylo by to v pořádku. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

První díl mě možná nechytil tolik, jak jsem čekala, ale postupem času si mě "Expozitura" získala. Akční scény nejsou laciné, policejní tým je tvořen charismatickými lidmi (Dolanský, i když svině, je prostě kus!). Já tuhle kauzu moc nesledovala, takže mě zvraty udivovaly a překvapovaly. Nova stvořila asi nejlepší nekomediální seriál ve své historii. ()

Reklama

Ice.dog 

všechny recenze uživatele

Zřejmě na dlouhou dobu poslední český "akční/krimi" seriál. Po shlédnutí prvního dílu jsem čekal hodně, posléze každým dalším dílem šla bohužel úroveň dolu, hlavně místy opravdu tristní výkony Hany Vagnerové tomu vůbec nepřidaly... Seriál si příliš zakládal a schovával za nálepku "dle skutečnosti", ale některé tzv. "přimyšlené" události do scénáře, aby seriál byl zajmavější a napínavější většinou vyšli naprosto komicky... Hlavně král českých padouchů mezi policisty Pavel "Čmaňa" Zedníček působil občas ač profesionálně, tak směšně... Vidím to zhruba někde kolem 55%. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdinku musí nenávidět i její máma. Nevím jeslti je to jen tou herečkou, jejíž hlas je odporný asi tak jako stoka plná krys, a její intonace patří do skupiny: "nasere k smrti", nebo i scénáristickým profilem. miluju ty pseudohumanistický hlášky na téma: tohle to si nemůžete dovolit, jsem zvyklá pracovat podle předpisů. navíc socvidlák policistka si ráda hraje na drsňačku. moc hezký. další ze série seriálů a knih, kde nenávidím hlavní postavu ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Překvapivě to není špatné, hlavně co se týče zpracování a některých příběhů. Bohužel jiné příběhy jsou jak vycucané z prstu a co hůř, chování některých postav by mohlo být leckdy klasifikováno jako demence. Na český TV seriál je to tedy velmi slušná práce, kterou ale skutečně nejvíc sráží jedna věc: neuvěřitelně dlouhé díly. U některých se nudím a sestříhání bych uvítal. Jsem u 10. dílu a už by vážně mohl být konec. ~~~ 2,5* ()

Galerie (71)

Zajímavosti (37)

  • V epizodě "Válka gangů" pohne mrtvola na pitevně hrdlem. (Dekovnik)
  • Epizoda o takzvané „snake“ střele, která dokáže prorazit i neprůstřelné vesty, se zakládá na pravdě. V reálném světě se munice nazývala „libra snail“ a byla vyvinuta muničkou Libra Jevišovice. Několik tisíc kusů této munice skutečně uniklo na černý trh a její majitel čelil od novinářů obvinění z podpory terorismu. (Nick321)
  • TV Nova, která se na tvorbě seriálu podílela, prodala adaptační práva k Expozituře do USA a Ruska ještě před uvedením na české obrazovky. Expozitura se tak stala prvním českým seriálem, který v podobě adaptace prorazil na americký trh. (navabaca)

Reklama

Reklama