Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film dánské režisérky Susanne Bier (Bratři) byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film a patří k tomu nejlepšímu, co nám současná skandinávská kinematografie může nabídnout. Hrdinou filmu je charismatický a talentovaný dánský herec Mads Mikkelsen (Casino Royal) pracující v indickém sirotčinci, který zoufale potřebuje finanční prostředky. Ty se nabízejí z rodného Dánska, země, kterou nechal daleko za sebou. Životní situace, které ho tam čekají, změní obchodní cestu v dramatickou, bolestnou zkoušku pro všechny zúčastněné. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (277)

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Zatim suverenne nejhorsi Bierova, kdy na vyssi uroven stavim i jeji kycovite romanticke komedie, ze kterych jde aspon vycist urcita mira nadsazky a zameru (nekdy vice a lepe - Jednou v zivote, nekdy mene a hura - Ten jediny). Po excelentnich Bratrich, kdy divak v ramci hodnoceni situace konfliktu prava a moralky bez dalsiho prijme i poradnou davku primeho utoku na city, tady o podobne hloubce nemuze byt ani rec. Podstata pribehu neni nijak originalni nebo inovativni. Pri prvnim naznaku zapletky je jasne, jak se veci maji, jake jsou vztahy mezi protagonisty a jak vse nakonec dopadne. Temer vsechny dialogy ci monolgy postav, vcetne vsech obradu, jsou jedno velke klise na nedelni odpoledne. Detailni zabery uslzenych oci postav se nejprve mohou jevit jako ucinny dramaticky prvek, jak divakovi naznacit, ze se zacina dit neco klicoveho, pozdeji se vsak diky jeho castemu pouzivani ucel stava prostredkem a funkcnost zdaleka neni naplnena. Plac a hystericke projevy jsou jednoduse vydiranim, jehoz jedinym efektem je, ze protagonistum divak nekolikrat za film na dalku vzkaze "drz uz hubu!" Kladem snimku je urcite charismaticky Mads Mikkelsen a sympaticti dalsi herci, kteri se vsak tentokrat stali pacienty poskozenymi medicinou, kterou jim pani reziserka naordinovala. Susanne Bier nijak nezatracuji, protoze sve kvality a osobitnost jiz bezesporu prokazala a jeji rukopis a odkazy na sve predesle pociny jsou v kazdem novem filmu znat, do budoucna by se vsak mela vyvarovat neceho podobneho, co predvedla nyni. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Inu, svět je malý a o náhody tu není nouze, jak by také ano, když... ale víte Vy co, přesvědčte se sám, náhodný čtenáři, já nebudu spoilerovat a Vy nebudete zklamán minimálně tím, že byste byl ochuzen o pointu. Avšak zaručuji se, že nebudete zklamán i samotnou projekcí. "Vikingové" se opět vytáhli: chcete-li konkrétně, třebas za svůj pozdější počin "Lepší svět" Oscarem oceněná režisérka Susanne Bier či prominentní dánský herec Mads Mikkelsen, nezapomínejme však i na Rolfa Lassgårda, ten svou úlohu vskutku procítil. Jmenovaní i mnozí další vpravdě servírují drama, které nenechá v klidu, chytne za srdíčko, jak se lidově říká, možná bych to zvládl říci i odborněji, erudovaněji, leč myslím, že je to zbytečně. Svůj prožitek bych lépe nevyjádřil, a i kdyby ano, nezáleželo by na tom, kdybyste si k filmu nenašel cestu. To je asi ve zkratce vše, co jsem Vám chtěl komentářem říct. 85% ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina má v životě naprosto jasno, chce žít v Indii a pomáhat tam opuštěným dětem. Bohužel peníze na takovou činnost se taky těžce schánějí a tak i když se mu nechce, musí jet obhajovat svůj charitativní projekt domů do Dánska. Onen bohatý neznámý mecenáš ho pozve na svatbu své dcery, kde se nečekaně dostane do nedokončeného kruhu svého života a pak už nic nemůže být jako dřív... ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Tak tu opět máme kontrast světů a hodnot, tentokrát na dánský způsob... a opět se manipuluje s city. Zlověstná mračna se stahují nad velkolepým sídlem Jørgenových, a přesto, že cosi nevysloveného kalí idylu úspěšných, napravený indický samaritán zde morálně ční jako káravě zdvižený prst až do doby, než bude přinucen pohrabat se v minulosti a aplikovat ji na budoucnost... Tak nevím, nějak na mě neplatily vypočítavé oční detaily, dramatické záběry vycpanin a vystouplé Mikkelsenovy lícní kosti, a nevím přesně, zda za tímto neúspěchem stojí pouze tyto výše zmíněné podpůrné prostředky, nebo i spolupracující faleš dialogů či telenovelový námět. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který se mnou vydatně zacloumal. Na můj vkus se zde ovšem řeší snad až moc věcí najednou - jak píše POMO, z tohoto filmu by šly klidně udělat filmy dva, ne-li více. Teď samozřejmě otázka, jestli to filmu vyčítat - osobně se mi třeba líbí, že děj je skutečně nepředvídatelný a dokáže díky tomu několikrát překvapit, ale osobně mi to všechno prostě přišlo "až moc", špatně se to vysvětluje, je to spíš záležitost intuice. Na filmu mi rovněž vadila roztřesená kamera, kterou nemůžu ani vystát a zde mě teda vážně srala fest. Tím ovšem nedlouhý seznam mých výtek k tomuto filmu končí a jinak je to za mě samá chvála - herci jsou excelentní a scénář je nabit neuvěřitelnými emocemi. Velmi, velmi silný film, kterému však v mých očích k naprosté dokonalosti přece jen něco chybí - proto "jen" za 4 hvězdy. Mimochodem zrovna u tohoto filmu mi přijde praštěné cpát ho do kategorie "skandinávské kinematografie", kterou do značné míry vnímám jako umělou a jejíž typické atributy jsem zde hlavně ani nějak nenašel. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Nominace na Oscara za nejlepší zahraniční film. (mahler)
  • Jacob (Mads Mikkelsen) na konci filmu prišiel do Indie a pred vchodom do centra nemal na hlave šiltovku. Pri stretnutí s malým chlapcom, svojím obľúbencom, už ju mal a dal mu ju na hlavu. (GabrielGabko)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Dánsku a v indickom veľkomeste Bombaj. (MikaelSVK)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama