Reklama

Reklama

Obsahy(1)

17 ročná stredoškoláčka Lisa (Anna Paquin) sa stane svedkom autobusovej nehody. A je presvedčená, že nehodu, pri ktorej vyprchal jeden ľudský život, nepriaznivo ovplyvnila. Pokúša sa veci napraviť a pokračovať v predošlom rytme života, lenže naráža na odpor a neúspech. Začína psychicky týrať svoje okolie, ubližovať ostatným, ale hlavne ubližovať sama sebe. Za drámou, v ktorej ružové ideály mladosti konfrontuje a deformuje dospelácka realita, je podpísaný rozbiehajúci sa tvorca Kenneth Lonergan. Spájať by ste si ho mohli s pozoruhodným celovečerným debutom NA MŇA SA MÔŽEŠ SPOĽAHNÚŤ (2000). Táto dráma mu zaručila dve oscarové nominácie plus vyhrala desiatky ďalších cien. (murakamigirl)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (101)

Kmotr 

všechny recenze uživatele

To je tak dobrý film. Přála jsem si, aby každá scéna byla delší a delší, až jsem sama sebe překvapila, že sto padesát minut je pro mě málo. Margaret jako film, jeho hlavní postava a herečka mají tolik co nabídnout, mluví a přemýšlí o důležitých věcech, nejsou povrchní a umí se dotknout diváka. Film je precizní mozaikou hudby, kamery a jejích netradičních úhlů, hereckých výkonů, má vše co jsem si mohla přát. Filmová symfonie, která mě dokázala vtáhnout, navázala se mnou dialog a já si jí chci dopřát znovu. FFKV http://www.fantomfilm.cz/?p=1682 ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Dlouho se mi nenaskytla na plátně příležitost setkat se s tak plastickou a rozporuplnou postavou jako je Lisa v Margaret. Do jejího bezstarostného života zasáhne jako blesk nehoda, na níž sama nese jistý až absurdní podíl viny. Zbytek filmu je o tom, jak bude toto břímě nést a jestli se jej nakonec dokáže zbavit či s ním žít. Její cesta k vysvobození je však komplikovaná a krajně nejednoznačná - a to i z morálního hlediska. Za její usilovnou snahou dohnat k zodpovědnosti i druhého spoluviníka se čím dál více vyjevuje především její snaha zbavit se viny vlastní. Právní boj poté není přímočarou cestou za naplněním spravedlnosti, ale spíše příležitostí k řadě hořkých situací, v nichž se vyjevuje hrdinčino nevyzrálé a nestálé nitro. Doslova emotivními náložemi jsou poté vyeskalované spory s matkou či přítelkyní oběti, v nichž Lisino podpovrchové sobectví, přirozeně vlastní jejímu věku, vyvstává v ostrých konturách. I přesto však zůstává její precizně vykreslený portrét lidský, nabízející i přes chvilkovou averzi mnoho příležitostí k empatii a pochopení. Tak jako každý člověk z masa a kostí, jenž někdy tápe a během hledání východisek není v zájmu pudu sebezáchovy imunní vůči chybám či sobectví. ()

Reklama

Philcze 

všechny recenze uživatele

Škoda, že jsou problémy s postprodukcí tak obecně zprofanované. Kostrbatý střih a nedořečené zápletky tak ještě více bijí do očí. Což o to, je to opravdu dobrý film, s parádními hereckými výkony a vynikajícími dialogy, ale ta dvouapůlhodinová stopáž mi k úplnému uzavření příběhu a obecně lepšímu zážitku, zatím nestačila. 70% (KVIFF 2012) ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Na celém filmu mě nejvíce fascinuje ta stopáž - a to jsem viděla jen tu verzi 150 minut :D Žasnu nad tím, že to někdo dokázal - tak - nechci použít slovo "běžný" film, ale není to prostě velkofilm, který někdy až bojuje o 120minut...Ale jak tu již zaznělo - postavy za mě byly krajně nesympatické - vyjma malého bratra,který tam měl "štěky" :D Ale Lisa je puberťačka, která až při pohledu smrti do tváře (a to reálně), pochopí, jak se během pár vteřin dokáže život změnit. Jen si říkám - její chování, které vyvrcholí nechráněným sexem, za mě - údajným - potratem a přiznáním lhaní u výpovědi - "promíjíme" jí to pro to, že je to holčina pod 20let a prostě s ní mlátí hormony? Nebo ji prostě všichni nemůžeme za toto chování vystát a vlastně na konci filmu nevíme co si o ní myslet? Za mě film, který obsahuje obrovské množství známých tváří, hodně smrti, za mě nesympatickou Annu Paquin (o které si myslím, že svého Oscara získala neoprávněně) a přitom téma, které nám může být tak blízké...každou vteřinu... ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Lisa (Anna Paquin) je dívka s problémy i potřebami obyčejné středoškolačky. Až do toho dne, kdy se stane svědkem dopravní nehody (kterou částečně sama zavinila), a ve které zemře kolemjdoucí žena. Od toho dne si Lisa začne více vážit života, začne více vnímat smrt a hlavně se bezhlavě vrhne do boje s dopravní společností, která odmítá za nehodu převzít vinu... Když píši tento komentář, tak vlastně stále ani nevím, jestli se mi tento film líbil nebo ne. Asi oboje zároveň - nejdřív mne vyděsila ta ukrutná délka, zvlášť když film obsahuje hromadu scén, ve kterých se nic neděje, nebo jsou "jen" vyplněny záběry na plnou či prázdnou ulici, zapadající slunce a tak podobně. Na druhé straně obsahuje také hromadu scén a náznaků příběhových linií, které zůstanou nedokončeny, spoustu otázek, které zůstanou jen vyřčeny (Lisa a její otec, Lisa a nový nápadník matky, Lisa a její přítel). A na třetí straně :) nosný příběh, který zpočátku vypadá docela zajímavě, než se dostane do stádia, kdy Lisa začne hysterčit (a A.Paquin v tom asi shledá zalíbení, neb v poslední půlhodině chytne hysterák asi osmkrát). Takže asi tak ... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • V závěrečných titulcích je uveden rok výroby 2008. Margaret se však dočkala premiéry až 30. září 2011, což bylo způsobeno sporem o konečnou délku filmu. Studio Fox Searchlight Pictures preferovalo nakonec uvedenou 150minutovou verzi, což posvětil i sám režisér Kenneth Lonergan, producent Gary Gilbert však trval na původní tříhodinové verzi. Rozhodnout musel až soud. (peetriss)
  • Hlavní domovní dveře řidiče autobusu vypadají jinak zvenku a jinak zevnitř. (vojacekr)

Související novinky

Once Upon a Time in Vary

Once Upon a Time in Vary

14.07.2012

S doznívajícími tóny pofestivalových projekcí ve vybraných pražských kinech pomalu opadá i nostalgie, se kterou jsme se mnozí před pár dny loučili s atmosférou Karlovych Varů. S filmovými prázdninami… (více)

Reklama

Reklama