Reklama

Reklama

Funny Games USA

  • USA Funny Games (více)
Trailer 1
Drama / Thriller / Horor / Psychologický
USA / Francie / Velká Británie / Rakousko / Německo / Itálie, 2007, 111 min

Chcete se vsadit, že v devět ráno budete mrtví? Prodloužený víkend s rodinou v luxusním venkovském sídle? Proč ne! Funny Games USA je průzkumem dnešní brutální společnosti a jak násilí ovlivňuje naší kulturu. Anna vypráví příběh své rodiny, která byla fyzicky i psychicky týraná dvěma neočekávanými návštěvníky. Peter a Paul se s milým úsměvem a v bílých rukavičkách objeví u dveří jejich chaty. Anna s rodinou nemá ani tušení, jak drsná hra na ně čeká! Vše začne nabírat rychlé otáčky, když se Paul vsadí, že rodina nepřežije do zítřejšího rána… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 025)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Funny Games U.S. je parádní exploitation, i když v mnoha směrech natolik odlišný od ostatních. Film téměř bez hudby (a když už zazní, tak pořádně tvrdá) a předlouhými záběry. Divák sleduje jakousi hru, kterou oběti ale nemají šanci vyhrát. Bez veškerého toho klasického násilí se pak cítíme hodně ošizeni, protože nám to režisér zkrátka nedopřeje. Jenže kdo je tady pak ten deviant a zvíře, co vyloženě chce všechnu tu brutalitu vidět? Celý snímek je tudíž jeden velký podfuck na diváka. Já jsem však nad míru spokojen. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Film patří k těm, u kterých si člověk klade otázku, co by jen dělal v takové situaci - obyčejná rodina versus dva znuzení spratci bez emocí, bez zábran, bavící se terorizováním lidí. Psychické deptání a celková (až nečekaná) brutalita filmu nebyla znehodnocena hektolitry krve. Osobně mi vadily proslovy hlavních antihrdinů přímo do kamery, pár záběrů bylo zbytečně dlouhých - přetáhly dobu, kdy ještě narůstá napětí a sklouzly do "to je nuda, bude se už něco dít?". A vrcholně mě nas*al ten závěrečný časový veletoč. Jinak skvěle mrazivý film, asi bych jen ocenila trošku konvenčnější verzi. 71% ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Předchozí Funny Games jsem neměl možnost vidět, ale toto zpracování nabízí mnoho zásadních chyb, které nešli ignorovat. Obsazení záporáků a jejich chování bylo povedené, tak na druhou stranu, i když se obsazení obětí také povedlo, tak mě někdy jejich nelogické chování dost vytáčelo(hlavně ke konci). To je největší zápor filmu, jež mě díky tomu připadal závěr vtipný už kvůli tomu, že jsem při sledování nebojoval se záporáky, ale se scénáristy. Bohužel tento thriller řadím mezi podprůměrné filmy, takže hodnotím 2 hvězdičky… ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Majstrovsky zaranžovaný psychologický teror bez hudby, so statickou kamerou a minimom strihu. Znepokojivé, drzé a bezohľadné, povýšenecké, desivé, nepríjemné. Michael Haneke je režijný génius a možno tak trochu diabol. Od prvej do poslednej minúty som bol ako zmrazený. Iba scéna „diaľkový ovládač“ a pomrkávanie do kamery mi trochu znížili výsledný dojem. Režisér tu príliš okato a hlavne zbytočne zdôražnuje know-how, na ktorom stojí celé jeho dielo. Prečo narúšať intenzívnu a originálnu thrillerovú jazdu prívlastkom "filmový experiment"? Funny Games však i tak ostávajú rebelantským, bravúrne obsadeným majsterštykom, ktorého hodnotenie po usporiadaní si myšlienok zdvíham na maximum. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Ak niekto natočí s veľkým časovým odstupom doslovný remake, kritika ho strhá (Psycho), ak však natočí remake od slova do slova režisér originálu v inej krajine a s inými hercami, svetlo sveta údajne uzrie jeden z najzaujímavejších filmov roka. (Funny Games US) Chápem, že Funny Games po 10 rokoch nestratili až toľko, ako Psycho za dlhší čas a chápem, že umiestnením do amerického prostredia vzniká odlišné vyznenie. Prečo sa však podobné kritéria neuplatňovali aj predtým? Hanekeho film je ale i bez ohľadu na to iba lacná provokácia a neférová hra s divákom vrcholiaca nič neriešiacim finále. Výslednému dojmu nepomáha ani nie najlogickejšie správanie obetí a nezáživná druhá polovica. Rozumiem, prečo si podobné kontroverzné experimenty, akým bol napríklad aj Goemul nájdu svoje publikum, ich nekritické vynášanie do nebies ale považujem za silne diskutabilné. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu je reklama na značku Converse v podobě bot, které nosí Paul. (Mr.Critic)
  • Film je přesná kopie původních Funny Games. Včetně úhlů kamery a střihu. (Elisebah)
  • Podle Naomi Watts přijal od herců režisér jediný návrh na změnu, a totiž to, aby se Ann vysvlékla dříve než v původním filmu. Haneke souhlasil, že díky tomu bude Anne působit ještě více zranitelněji. (Morien)

Související novinky

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno