Reklama

Reklama

Hedvábná cesta

  • Kanada Silk (více)
Trailer

Psala se tehdy šedesátá léta 19. století a šarmantní francouzský bohatý syn starosty Hervé Joncour v podání Michaela Pitta měl všechno, o čem ostatní muži sní. Výnosnou práci, luxusní hřejivý domov a v něm především čarokrásnou milující ženu s tváří Keiry Knightleyové. A přesto nebyl zcela spokojený. Chyběly mu totiž životní výzvy. I z toho důvodu se nakonec vydal do Japonska, v té době téměř nepřístupného cizincům, aby jednal s tamějšími hedvábnými magnáty o možnostech interkontinentální spolupráce a pokusil se zařídit obchod snů. Nakonec ale v zemi vycházejícího slunce nalezl mnohem víc, přičemž možnost propašovat zapovězené hedvábné červy do Evropy byla tím nejmenším. Japonsko nabídlo svému hostu především lásku dívky, konkubíny, jejímuž půvabu navzdory všem kulturním a společenským překážkám Joncour okamžitě propadl. Tím se ale dostal před nevyhnutelnou volbu. Vynikající kamerou a hudební složkou, z pera Ryuichiho Sakamota, působící obrazové romantické drama natočil v roce 2007 kanadský režisér François Girard, jehož unikátní smysl pro poetiku mohlo české publikum ocenit již v roce 1998 v nezapomenutelných Krvavých houslích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

sulimo 

všechny recenze uživatele

Tohle si hraje na poezii tak intenzivně a zárověň marně, že to je takřka nekoukatelný film - jinak řečeno, jsou zde pronášena příliš silná slova na tak obyčejný příběh. Pitt se mi navíc k tomu do role dobrodruha, se svým ženským obličejem a až jakousi nevyspělostí prostě nehodil. Neuvěřitelně zdlouhavý a nudný film, kde jediný, co opravdu stojí za to je krásná příroda a hudba (ta je někdy dokonce snad až moc kvalitní na tuhle podprůměrnou nudu). ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si říkala "Jéé, to bude krásný romantický film!".. A romantika tam byla.. Byla všude.. Dokonce i při nákupu vajíček.. Ta zpočátku příjemná hudba se najednou stala fádní a vtíravou a jediná změna, kdy atmosféra lehce zhoustla, byla tehdy, když zemřely housenky.. A všechny! Tisíce housenek!! No hrůza.. Co se týče děje, neviděla jsem v něm nic zajímavého.. Michael Pitt si vzal Keiru Knightley, vyspal se s ní, odjel do Japonska, tam se s chtíčem v očích podíval na Sei Ashinu, vrátil se domů, přivezl vajíčka, pomiloval Keiru, odjel do Japonska, pomiloval Sei... Žádné napětí, nic moc nečekaného (samozřejmě až na to, že zemřely ty nebohé housenky!!!).. Jediné, co můžu pochválit, je KEIRA a kamera (ta byla dokonalá!).. Jinak to byla hrůza a strašně jsem se nudila.. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nalejme si čistého saké: niečo tak nudného, studeného a prázdneho (snáď s výnimkou mierne prekvapivého záverečného zvratu, ktorý tomu v poslednej chvíli dodal akú-takú myšlienku) sa len tak nevidí. Pekné obrázky, nič viac. Ani štipka vášne, ani náznak emócií či atmosféry. Zúfalstvo, z ktorého nevytrhne dokonca ani Alfred Molina, a to už je čo povedať. Nemám nič proti pomalým, melancholickým filmom, pred pár dňami som si maximálne vychutnal Zabitie Jesseho Jamesa, ale hoci má Silk len 100 minút, mal som dojem, že je dvakrát dlhší. A niekto by mal tvorcom vysvetliť, že z Viedne do Kyjeva sa skutočne necestuje cez Moravu. Ale ak chcete vidieť Keirine "lentilky" a jedného japonského bobríka odvahy, nech sa páči... ;-) P. S.: Michael Pitt je smrteľne nesympatický. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tak jsem doufala, že to přeci jen bude dobrý film. Ano pár momentů tam bylo, proč to nebyla úplná ztráta času. Nádherné scenérie, krásné milostné scény pojaté zase trošku "jinak", krásná scéna s pitím čaje, hra s vodou obou osudových žen. Alo co to tomu chybělo? Film byl nějak bez šťávy, Keira podle mně nedostala šanci něco zahrát, nebo prostě nebyla ve formě, Michael Pitt, mě do této role nějak vůbec nesedl. (Trošku mě vadí, když z nás diváků dělají ještě větší blbce, než jsme, např.nepřivezl vajíčka bourců, vesnice by tím pádem byla byla bez práce a v zimě by byli o hladu, ale on jim všem dal vybudovat svoji zahradu, takže vesnice se pak měla v zimě skvěle...). Jinak celý film je založený na pointě o 2 dopisech, což byla výborná myšlenka, ale neuměle zpracovaná. Škoda, že film nenatočili třeba Francouzi, takhle mi to Francii nepřipomínalo ani z rychlíku. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Keira teda v roce 2007 moc štastnou ruku při volbě rolí neměla. Tenhle film je jasnej už od začátku, takže od něj člověk nemůže čekat nic moc víc než poetickou podívanou s pěknejma japonskejma krajinkama. Bohužel Michael Pitt je hnusnej, slizkej a odpudivej a jeho hypersmutnej pohled by se nejlépe hodil pro prokletého básníka než pro zlomeného chlapíka, jehož ženuška natáhla brka. A je fakt těžko uvěřitelný, že zrovna tenhle "sekáč" napřed zbouchne Keiru a pak nějakou sexy japonku. Nicméně po tý, co jsem už téměř usínala, se ve filmu objevila alespon jedna super hláška, kdy japonec sledující ptáky se následně oblíkne před Pittem a prohlásí "tak už jste je viděl taky". Ale to se musí vidět. No holt podobná slátanina jako Pokání. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • Film je natočen podle románu Alessandra Baricca, který v ČR vyšel pod názvem Hedvábí. (Yardak)
  • První zmínky o chovu bource morušového spadají už do 3. tisíciletí př. n. l. Výrobní monopol na hedvábí držela Čína až do 6. století (n. l.), pokus o vývoz technologie se trestal smrtí. (formelin)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno