Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co kdyby někdo, koho dobře znáte a milujete, jednoduše zmizel? Hollywoodské superhvězdy Reese Witherspoonová, Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Alan Arkin a Meryl Streepová se již brzy dozvědí odpověď v napínavém thrilleru jihoafrického režiséra Gavina Hooda, zaměřeném na ožehavou tématiku tzv. „mimořádného vydávání podezřelých“ - jedné z kontroverzních součástí americké strategie v boji s potíráním terorismu. Reese Witherspoonová v něm hraje Isabellu, těhotnou manželku inženýra, původem z Egypta, který se během letu z Kapského města do Washingtonu „propadne do země“. A jak se posléze ukáže z dějové linie, v níž hraje prim Jake Gyllenhaal coby analytik CIA Douglas Freeman, nestalo se tak náhodou. Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), přestože má již dávno americký pas i občanství, byl totiž právě na příkaz CIA jako podezřelý ze spiklenecké činnosti eskortován zpět na černý kontinent. A při pohledu na jeho brutální mučení a vyslýchání jihoafrickou tajnou službou Freeman poprvé začíná pochybovat... (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (267)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Ať hledám, jak hledám, nikde nevidím „podle skutečných událostí“. Jsem hloupá nebo jen důvěřivá? …ale vůbec bych se nedivila, že takové a i mnohé další praktiky amící a jiné státy provozují, Česká republika do nich ale asi nepatří, díky bohu :o) Každopádně pozvolné gradující tempo, místy až mrazivá atmosféra a beznadějný strach, hlavně můj, mi na nedělní večer připravil příjemný zážitek. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, ale poněkud nezajímavé zpracování. Charaktery mi přišly ploché (např. Corinne Whitman alias Meryl Streep by si zasloužila více psychologického pozadí – jaké byly její pohnutky, přesvědčení; jaký měla vztah ke svému manželovi apod.). Je to jeden z těch filmů, kde se spíše hodnotí vážnost tématu než filmové zpracování. Pro mě bohužel jen průměr, z bonusů na DVD rozhodně doporučuju půlhodinový dokument s autentickými výpověďmi obětí podobných praktik, běhal mi při tom mráz po zádech. Filmu vévodí nádherný soundtrack. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Hood umí hezky komponovat záběry, vyhraje si i s kamerovými filtry a scény mučení mu jdou od ruky, ale to je vlastně všechno. Kromě těchhle zmíněných věcí je totiž Odvlečen jen jedna velká nuda, v níž se strašně dlouho kecá, aby z toho v závěru vypadla tak otravně neuvěřitelná pointa, že ji nespasí ani překvapivá časová smyčka. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Komu inému zveriť scenár zachytávajúci vyostrené americko-moslimské vzťahy v najaktuálnejšej možnej verzii, než oscarovému režisérovi spred dvoch rokov, ktorý sa vie v atraktívnom africkom prostredí tak dobre pohybovať? Áno, Gavin Hood ukazuje, že záblesk, ktorým zasvietil v podaní filmu 'Tsotsi', nebol náhodný. Zručná réžia sa prejavila najmä v prvej polovici filmu, ktorá námetom pripomínala klasický politický thriller, ale striedanie lokácií, postupné pridávanie napätia a perfektná kamera postupne zmenili tento film na skvelý, napätím prekypujúci a záverečným zvratom jedinečný film. Navyše herecké výkony najväčších hviezd zatienili výkony hercov, od ktorých by som to až tak nečakal. Takže maximálna spokojnosť. 85%. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Politický thriller o vyšetřovacích metodách CIA. Někdy je vážně chyba nekoukat na trailer. Někdy naopak trailer zkazí celý film, ale tady upřímně už nebylo co kazit. Čtení obsahu by mi taky pranic nepomohlo, protože "napínavý thriller" tohle fakt není. Thriller by měl mít napětí a v tom lepším případě způsobovat mrazení v zádech. Ovšem v Odvlečen není žádné napětí ani omylem. Jake Gyllenhaal je absolutně nevýrazný a vůbec by se dalo říct, že se nejedná o hlavní roli. U filmu je jak páté kolo u vozu a nedostává žádný svůj prostor. Máme tu i Streep a Simmonse, ale většinu času se příběh točí okolo zcela jiných postav. Zajímavá je myšlenka dvou časových rovin, ale ve výsledku je to kormě Jakea to jediné, co je na filmu trošku zajímavé. Dvě hodiny je Odvlečen ubíjející nuda, kde se manželka snaží najít uneseného manžela. Pro mě v tom nebyli žádné emoce a děj byl nezajímavý. Navíc i trochu předvídatelný. Řekl bych, ať si CIA s teroristama dělá, co chce, ale nakonec já bude ten poslední, kdo se bude smát, až tady začnou lítat bomby i na Hlavním nádraží. (40 %) ()

Galerie (136)

Zajímavosti (6)

  • Scénář k filmu se dostal na černou listinu scénářů pro rok 2006; tato listina zahrnuje „nejoblíbenější“ nevybrané scénáře daného roku. (jezurka42)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2007 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Související novinky

Místo Avataru Noc v muzeu 2

Místo Avataru Noc v muzeu 2

20.12.2007

Pravá blondýnka Reese Witherspoon se po těžkotonážním dramatu Odvlečen vrací k lehčím žánrům. Režisér Seth Gordon už brzy odstartuje natáčení komedie Four Christmases, námětem vzdáleně připomínajícím… (více)

Reklama

Reklama