Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co kdyby někdo, koho dobře znáte a milujete, jednoduše zmizel? Hollywoodské superhvězdy Reese Witherspoonová, Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Alan Arkin a Meryl Streepová se již brzy dozvědí odpověď v napínavém thrilleru jihoafrického režiséra Gavina Hooda, zaměřeném na ožehavou tématiku tzv. „mimořádného vydávání podezřelých“ - jedné z kontroverzních součástí americké strategie v boji s potíráním terorismu. Reese Witherspoonová v něm hraje Isabellu, těhotnou manželku inženýra, původem z Egypta, který se během letu z Kapského města do Washingtonu „propadne do země“. A jak se posléze ukáže z dějové linie, v níž hraje prim Jake Gyllenhaal coby analytik CIA Douglas Freeman, nestalo se tak náhodou. Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), přestože má již dávno americký pas i občanství, byl totiž právě na příkaz CIA jako podezřelý ze spiklenecké činnosti eskortován zpět na černý kontinent. A při pohledu na jeho brutální mučení a vyslýchání jihoafrickou tajnou službou Freeman poprvé začíná pochybovat... (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (268)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hviezdne obsadený film s jasným posolstvom, ktorému na malom priestore dominuje M.Streep. R.Witherspoon v úlohe uplakanej manželky nemá veľmi šancu zaujať, zvládli by to aj herečky s menej hviezdnym menom. Opäť téma terorizmus, opäť trochu politiky a menej akcie ako naposledy v Kráľovstve. Kvalitná réžia, no predsa filmu niečo chýbalo aby sa mi viac zaryl do pamäte. Neviem prečo som mal celý čas pocit, že príde nejaký zvrat. Na druhej strane, takých filmov už je viac než dosť, niekedy popletené až tak, že ani sám režisér nevie vysvetliť o čom to je. Takže,prečo si nepozrieť film bez zbytočných mylných odbočiek a zvratov? Slabšie štyri hviezdy. 70% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Silný námět s mnoha skutečně mrazivými okamžiky, výsledným dojmem je však zklamání. Tvůrci totiž mířili na příliš mnoho cílů a ve výsledku nedostala adekvátní prostor žádná z postav ani žádný z nahozených motivů. Líbil by se mi příběh Isabelly pátrající po manželovi, líbil by se mi příběh uneseného Anwara s důrazem na vývoj jeho postavy, líbil by se mi příběh Fatimy a Khalida i příběh Abase Fawala. Každý z nich by mohl být skvělým filmem. V jednom společném si však překážejí, režisér těká z místa na místo, pokaždé se zdrží jen chviličku a hned zase nedočkavě přeskočí jinam, aniž by dal jedinému motivu šanci se pořádně rozvinout, jedinému z herců šanci pořádně svou postavu rozbalit. Vše tak nakonec navzdory mnoha opravdu silným momentům působí vlažně, nedotaženě, povrchně. ()

Reklama

Greg 

všechny recenze uživatele

"In all the years you've been doing this, how often can you say that we've produced truly legitimate intelligence? Once? Twice? Ten times? Give me a statistic; give me a number. Give me a pie chart, I love pie charts. Anything, anything that outweighs the fact that if you torture one person you create ten, a hundred, a thousand new enemies." I přes pomalý a rozvláčný úvod, jde jednoznačně o jeden z nejlepších filmů, které byly v roce 2007 natočeny. Jistě není v něm moc výbuchů, honiček ani jiné podobné akce, ale všechny filmy jich plné být prostě nemohou. Oscarový režisér Gavin Hood totiž diváka udržuje v neustálém napětí a neumožní mu ani na vteřinu doufat, že by mohl odhadnout zápletku, vývoj a už vůbec ne rozuzlení filmu. Vše pak korunuje famózním a opravdu neočekávaným závěrem, jehož malou vadou na kráse, je to, že se divák hned nemusí zorientovat v časové souslednosti... Kdo závěr nepochopí, může se na film určitě podívat ještě jednou. K pěti hvězdičkám pak filmu dopomohou skvělé herecké výkony v čele s Reese Witherspoon, Jakem Gyllenhaalem, Peterem Sarsgaardem nebo Meryl Streep a také nádherná hudba, absolutně vystihující tísnivou atmosféru celého filmu... Tento film mě naprosto pohltil a určitě se na něj podívám v budoucnu ještě několikrát. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Američania si radi strieľajú do vlastných radov, majú tak potom pocit akéhosi sebauvedomenia. Ja im to schvaľujem, ale forma Uneseného je natoľko schématická, že sa mi zdal tento film o terorizme skôr zbytočný. Absolútne statická kamera, žiaden autorský vklad, málo priestoru pre hlavnú Gyllenhaalovu postavu, no a hlavne logické nedostatky, keď som nechápal, prečo Američania aj Egypťania strácajú čas mučením väzňa, keď im začína byť jasné, že sa jedná o omyl. To mohli pokračovať vo vyšetrovaní inde a úspešnejšie. O čo im potom vlastne ide? Hood sa snaží byť politicky korektný, obidve strany sú v tom rovnako namočené, svedomie sa ozve iba vo Freemanovi. Trochu mi to pripomenulo Body of Lies, lenže to je svižne natočený triler veľkej režisérskej osobnosti. Záverečná pointa-slučka je síce trochu lacná, ale našťastie funguje. Čistý priemer. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Odvlečený má své lepší okamžiky (výslech), ale i horší (veškeré scény s Reese Witherspoon). Jake Gyllenhaal tady nehraje ještě takového bouráka jako jej mám zaškatulkovaného z poslední doby, spíše bych řekl že pouze lehce výraznější. Režie velmi fádní a J.K. Simmons zoufale nevyužitý. Zkrátka hodně postav, málo napětí, hodně keců. Téma terorismu jde natočit mnohem líp. 60% ()

Galerie (136)

Zajímavosti (6)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2007 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Citace „I fear you speak upon the rack where men enforced do speak anything,“ (Muž, který podstupuje mučení, řekne cokoli, jen aby bolest ustala,) je ze třetího jednání druhé scény hry „Kupec benátský“ od Williama Shakespeare. (jezurka42)

Související novinky

Místo Avataru Noc v muzeu 2

Místo Avataru Noc v muzeu 2

20.12.2007

Pravá blondýnka Reese Witherspoon se po těžkotonážním dramatu Odvlečen vrací k lehčím žánrům. Režisér Seth Gordon už brzy odstartuje natáčení komedie Four Christmases, námětem vzdáleně připomínajícím… (více)

Reklama

Reklama