Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co kdyby někdo, koho dobře znáte a milujete, jednoduše zmizel? Hollywoodské superhvězdy Reese Witherspoonová, Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Alan Arkin a Meryl Streepová se již brzy dozvědí odpověď v napínavém thrilleru jihoafrického režiséra Gavina Hooda, zaměřeném na ožehavou tématiku tzv. „mimořádného vydávání podezřelých“ - jedné z kontroverzních součástí americké strategie v boji s potíráním terorismu. Reese Witherspoonová v něm hraje Isabellu, těhotnou manželku inženýra, původem z Egypta, který se během letu z Kapského města do Washingtonu „propadne do země“. A jak se posléze ukáže z dějové linie, v níž hraje prim Jake Gyllenhaal coby analytik CIA Douglas Freeman, nestalo se tak náhodou. Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), přestože má již dávno americký pas i občanství, byl totiž právě na příkaz CIA jako podezřelý ze spiklenecké činnosti eskortován zpět na černý kontinent. A při pohledu na jeho brutální mučení a vyslýchání jihoafrickou tajnou službou Freeman poprvé začíná pochybovat... (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (268)

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Nepřesvědčivý. U filmu jsem se z většiny dost nudil, protože se tam toho moc neděje a krom Reese jsem si neužil ani ničí herecký výkon. Možná to bylo dáno mdlou režií a nijak úchvatným scénářem? Kamera je slušná. Možná jsem si to dostatečně neužil, protože jsem se přitom věnoval studiu, ale u dobrých filmů si mě vždy najde scéna, která mě od vedlejší činnosti odtrhne a připoutá. Nestalo se a když jsem si náhodou všiml klasického amerického konce..tak bylo jasno. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Odvlečen je spíše civilně zpracovaný snímek bez nějakých okázalých velkolepostí, ať už, co se týče zpracování, či obsazení. Ač právě hereckému obsazení dominují "hvězdná" jména, jako Jake Gyllenhaal, Meryl Streep, Peter Sarsgaard či J.K. Simmons, přišlo mi, že jejich party zastávaly poměrně málo prostoru. Myslím, že v tomto případě dostal "neamerický" casting mnohem více prostoru, než právě ony zmiňované Hollywoodské stálice. A myslím, že je to tak správně. Herecky se totiž všichni činili nadmíru dobře. Fanynky Jakea si téměř v úvodu filmu mohou užít pohledy na jeho svalnaté tělo a vášnivé scény s jakousi holkou:) Jinak bych ale řekla, že "Jacky boy" je v tomto filmu, co se hereckého výkonu týče, spíše pasivní pozorovatel, než aby se nějak aktivně činil. Možná to bylo jeho postavou, ale přišel mi poněkud netečný:) ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh jako bych už někde viděl. Každý kus scénáře vypadl z jiného filmu, kde byl navíc i lépe zpracován. A proto se na jednom místě slévá Nepohodlný, Úhel pohledu nebo Babel, do toho se obrátí ne úplně srozumitelné časové uspořádání a já jenom marně hledám fragmenty, které se mi doopravdy líbily, místo aby pouze nenudily. Tím něčím jsou podle očekávání Reese, které její postavu do posledního puntíku věřím, a Jake Gyllenhaal, který s přehledem dokazuje, že je pravý herecký chameleon. Smutně jasné dvě hvězdy pro sterilní prohrábnutí vztahů s muslimy, které stejně nikam nevede. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Z počátku film působí jako další klasické politické drama, které nemůže nijak překvapit. První polovina je dost rozvleklá a pomalu se rozjíždí, ta druhá půlka už ale nabírá na obrátkách a z filmu se stává vážně výborný politický thriller. Dobrá zápletka, parádní atmosféra po celou dobu filmu a skvělý závěr jsou největším plusem filmu. Vím, že jsem napsala, že film má skvělý závěr, také má, přesto mi na něm něco vadilo a to, že nebyl dotažen do konce, neboli spíše nebyl úplně ukončen. Film však hodnotím velmi kladně. Nemůžu se ale zbavit pocitu, že z daného tématu šlo vytřískat ještě více, proto 4* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Před časem jsme i u nás zaslechli o tajných přeletech speciálů USA, dokonce i o tajných věznicích v Evropě... Když už mají americké tajné služby mučit tak raději jinde ne v USA asi... Film skvěle ukazuje na dnešní dobu honů na čarodějnice, kdy někdy i sebemenší náznak či něčí domněnka může mít pro nezúčastněnou a nic netušící osobu dalekosáhlé důsledky. Samozřejmě, člověk ve filmu fandí Anwarovi a posléze i Freemanovi. Oproti tomu vedoucí egyptských policistů nebo šéfka CIA jsou zlo samo... Divák se děsí faktu, že slibně se rozvíjející pátrání po Anwarovi v mžiku skončí u pomyslné zdi s názvem - Národní bezpečnost USA. Říkáte si co kdyby se to proboha stalo mně? ---- Ale ruku na srdce, osobně věřím, že bez těchto zlounů za zdí Národní bezpečnost by náš svět - svět západní civilizace, byl mnohem méně bezpečný. Pokud se někdo z náboženských důvodů (a bohužel jsou to převážně muslimové), hodlá odpálit v metru plném lidí, dát nálože na vlakové stanice či s uneseným velkým dopravním letounem narazí do mrakodrapu, pak jsou tu lidé kteří nesou břímě odpovědnosti potřební. Jsem si jist, že dochází k přehmatům jako v tomto snímku. Jsem si jist, že při waterboaringu řeknete i to co nevíte, budete si vymýšlet jen aby vyšetřijící skončili. A to je jen jedna ze široké škály donucovacích prostředků jak člověka zlomit. V sedmnáctém století lidé natažení na skřipci a pálení ve slabinách kleštěmi také nakonec doznávali účast na čarodějnických sabatech, líbání kozla a létání na koštěti... Jenže, i když připustíme, že se přehmaty dějí... -. Můžeme si dovolit ten luxus chovat se lidsky vůči zfanatizovanému nepříteli, nectícího žádné zákony, žádné právo, kterému je vše jedno? Můžeme si dovolit vyšetřovat podezřelé při podezření z příprav teroristických útoků jen v rámci platných zákonů se všemi právy, která by v demokratické a právní zemi měla být obviněnému garantována? Stále hledám odpověď, ale i přes dojem z tohoto filmu se kloním spíše k NE, NEMŮŽEME. Dávám čtyři matice. * * * * ()

Galerie (136)

Zajímavosti (6)

  • Citace „I fear you speak upon the rack where men enforced do speak anything,“ (Muž, který podstupuje mučení, řekne cokoli, jen aby bolest ustala,) je ze třetího jednání druhé scény hry „Kupec benátský“ od Williama Shakespeare. (jezurka42)
  • Scénář k filmu se dostal na černou listinu scénářů pro rok 2006; tato listina zahrnuje „nejoblíbenější“ nevybrané scénáře daného roku. (jezurka42)

Související novinky

Místo Avataru Noc v muzeu 2

Místo Avataru Noc v muzeu 2

20.12.2007

Pravá blondýnka Reese Witherspoon se po těžkotonážním dramatu Odvlečen vrací k lehčím žánrům. Režisér Seth Gordon už brzy odstartuje natáčení komedie Four Christmases, námětem vzdáleně připomínajícím… (více)

Reklama

Reklama