Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama nelítostného střetnutí nováčků, neboli „zobanů" s „mazáky" se odehrává v československé armádě v sedmdesátých letech. Přesto nelze říci, že konflikty, které zde můžeme sledovat, patří minulosti. Nejsou dokonce ani výhradně a jedině doménou armády. K eskalaci těchto problémů může dojít všude tam, kde se zmocní vedení nekontrolovaná a nemravná moc, mající dost nástrojů k prosazení své vůle. Armáda se může přirozeně stát relativně vděčným prostředím pro vybujení šikany, protože je postavená z dobrých důvodů na strohém principu podřízenosti a nadřízenosti. Ale vždy jde o problém širší a obecnější, který se bohužel projevuje v různých sociálních zařízeních i v dnešní společnosti.
Knihovník Cejnar je pro vojenskou kariéru fyzickými i psychickými vlastnostmi ten nejméně vhodný. Usiluje jen o to, aby povinné období služby prožil bez pošlapávání lidské důstojnosti. Má ale smůlu. Zrovna v jeho útvaru je skupinka mazáků, kteří mají o náplni povinné vojenské služby jiné představy. Jejich násilnické sklony rostou úměrně s inteligentním odporem zobanů, které inspiruje ten zcela nehrdinský, ale zarputile zásadový Cejnar.
Scénář napsal Zdeněk Krhounek, který vzhledem ke svému dlouholetému působení v armádě velmi dobře znal i nešvary spojené s šikanou. Za režii Zobanů získal režisér Jiří Vanýsek cenu Pierot 94. (Česká televize)

(více)

Recenze (95)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

České drama z vojenského prostředí, kde je naplno zobrazena šikana nováčků ze strany mazáků a jejich nadřízených. Snímek se odehrává v nejmenovaných kasárnách v 70. letech, kam právě přišli nováčci a záhy se seznamují s podmínkami, v nichž musí sloužit vlasti. Četař Konečný (M. Etzler) a jeho pravá ruka agresivní svobodník Třetina (P. Halberstadt), oba psychicky narušení jedinci, se vyžívají v nechutném a primitivním ponižování svěřených vojínů a svou autoritu upevňují fyzickým bitím a zastrašováním. Stížnosti nebohých vojínů směrem ke Konečnému nadřízenému I. Barešovi jsou neúspěšné, neboť velitel nechce vystoupit proti svým lidem a také je mu jasné, že by to byl i jeho konec. Mezi nováčky dokážeme rozlišit čtyři výrazné osoby: intelektuál a knihovník vojín Cejnar (M. Bumbálek), submisivní vojín Matula romské národnosti, odbojný a nebojácný vojín Adam (T. Sagher) a fyzicky disponovaný, i mezi utlačovateli respekt budící řezník neznámého jména. Po fyzické likvidaci Adama a svalovce, jediných vojínů, kteří si nenechali líbit šikanu a ponižování, jsou ostatní nováčci nejednotní, slabí a trýznitelé mohou rozpoutat pravé peklo, v němž se ocitají především inteligentní Cejnar s Romem Matulou. Snímek J. Vanýska obsahuje mnoho mrazivých scén, jež jsou horší, než si divák vůbec dovede představit. Děsivé drama vrcholí bezhlavým útěkem nesourodé dvojice nováčků z kasáren, neboť cokoli bylo lepší, než tam zůstat, spíše divím, že se o útěk nepokusili už mnohem dříve. Zobani jsou v každém případě dechberoucím snímkem, jenž ukázal, co všechno dokáže člověk vydržet a současně, že míra lidského ponižování má jistou mez, která už nejde překročit. Je to také obžaloba někdejšího vojenského systému, kdy dohled nad nováčky měli primitivní všehoschopní agresoři s neomezenou mocí. Vanýskovým filmem a jeho otřesnou autentičností jsem byl šokován a otřesen a po zásluze uděluji plný počet hvězd. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Tenhle kousek je takové zrcadlo pro nás mladé jak to asi vypadalo na vojně i když trošku přibarvené ale z doslechu vím že dost podobná šikana se fakt děla.Moc moc sem držel palce vojínu Adamovi aby rozbil držku všem mazákům a hlavně Etzlerovi který mimochodem zahrál v životní formě.Škoda že se vojín Banýr vic nezapojil do boje proti mazákům,když na to měl takový fyzický předpoklady a chudák nakonec dopadl nejhůř když se ho jako největší hrozby mazáci zbavili.Vojín Adam nakonec končí popořádné nakládačce ve špitálu a dale se ve filmu skoro neukáže!Film končí když knihovník Cejnar a cikán Aladar se dají na útěk.Aladar je na útěku Etzlerem zastřelen a Cejnar si ho ale pěkně podá a stihne si na něm vybít zlost než je v pohraničním pásmu stihnou zadržet pohraničáři.Supr kousek který ani vteřinu nenudí!!!!! ()

Reklama

Jozka7 

všechny recenze uživatele

Hodně tvrdý film popisující jeden z nejdrsnějších případů šikany v čs. armádě, kdy po osmašedesátém bylo u některých útvarů málo režimně spolehlivých důstojníků. A podle toho to taky někde vypadalo... Děj filmu se však odehrává později, natáčen byl na jihomoravské základně Pohraniční stráže “Devět mlýnů” u Hnanic na Znojemsku, kousek od známé vinice Šobes v Podyjí. Když jsem fím viděl poprvé, připravoval jsem se k odvodu a pocity po shlédnutí filmu nebyly úplně nejlepší. Trošku jiná káva než většina naší vojenské produkce (Copak je to za vojáka, Chlapci a chlapi). Závěr mi přišel poměrně nerealistický, takovéhle hrátky by PS ve svém revíru nikdy nestrpěla, ale snižovat hodnocení nebudu, ten film si pamatuji dodnes a pocity z něj mne nepřešly ani po opakovaných shlédnutích. Mrazivě přesný Etzler. ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

No tak to byla teda pěkná slabota. V prvni části filmu jakoby byly vystříhaný pasáže. Něco (i důležitýho, jako třeba likvidace lopatou) se stane a žádný objasnění už nepřijde. Už celkovej vstup do příběhu je neúplnej a zmatenej. Je tu velkej zmatek i v čase, je to měsíc, nebo rok? Kdo byl na vojně moc dobře ví, že bažantí masová vzpoura je obzvlášť v prvních něsících holej nesmysl, stejně jako absolutní absence důstojníků (když teda nepočítám toho jednoho pošťáka). A střelby pod vedením četaře záklaďáka? To snad ne. Takže z faktickýho hlediska je film velká snůška nesmyslů (teda kromě šikany, ta je realistická), z hereckýho je to vážně až na Etzlera taky velká tragédie, scénář a režie jak už jsem psal má velký thliny a u útěku jsem už jen odpočítával zbejvající stopáž. Myslim, že Vanýsek na vojně nebyl, protože by to takhle natočit nemohl a jak to tu tak čtu, každej druhej koment je tu od lidí, kterým se vojna taky vyhnula, proto možná vidí jen ty hrůzy a jsou z toho šokovaný a proto hodnotí tak vysoce. V každým případě by si ale měli uvědomit to, jak moc špatně jsou Zobani natočený. A TO šokuje mě 40% ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Tak tento film mi zostane ležať v hlave ešte veľmi dlho. Tak vydarený televizák z ČT som snád ešte nevidel. Priam démonický herecký výkon Miroslava Etzlera, ktorý je tu nezabudnuteľný. Sadistický čatár Konečný je možno jeho životná rola. Hlavne je tu vidieť tá neuveriteľná beznádej a nemožnosť brániť sa šikane mazákov, ktorej brutalita sa neustále stupňuje. Ku koncu dokonca prerástne k pokusu o útek dvoch "zobanov" za hranice. A každý pokus o vzburu je tu tvrdo trestaný. Inak mne prišli herci, ktorí hrali zobanov v pohode to isté môžem povedať aj o mazákoch. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Když četař Konečný (Miroslav Etzler) zastřelí Aladara, má za uchem krev. O záběr později zezadu už však žádnou krev na uchu nemá. (ČSFD)
  • Film bol natáčaný v priestoroch kasární znojemského pluku s názvom Devět mlýnů. (Jello Biafra)
  • Film je natočený na základe skutočného prípadu vojenskej šikany z roku 1970. Josef Konečný, ktorého tu stvárnil Miroslav Etzler, bol za dvojnásobnú vraždu a šikanu najskôr odsúdený na trest smrti, ale vzhľadom k dosiaľ vykonanej službe bol nakoniec rozsudok zmenený na doživotie. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama