Reklama

Reklama

Carter Chambers a Edward Cole jsou zcela odlišní. Jeden je černoch, druhý běloch, jeden je prostý automechanik, druhý bohatý vlastník miliardového obchodního impéria. Jeden prožil příkladný život s jedinou ženou, dětmi a přáteli, kterým vždy pomáhal, jak mohl. Druhý má za sebou několik krátkých manželství, má jedinou dceru, s níž se nestýká, a s oblibou terorizuje své okolí. Jeden chtěl být profesorem historie a je pyšný na své vědomosti, druhý chtěl vydělávat peníze a je pyšný na to, kolik jich má. Dvě věci však mají společné. Nepříjemnou zprávu o zdravotním stavu a nemocniční pokoj, do kterého je svede osud a Edwardovo rozhodnutí, že v nemocnici, kterou vlastní a málo podle něj vydělává, budou všechny jednolůžkové pokoje nahrazeny dvoulůžkovými. Přes všechny rozdíly se muži pomalu sbližují a jednoho dne Edward objeví zmačkaný papír, na který Carter začal psát, čeho chtěl v životě dosáhnout a co chtěl prožít. Přesvědčí ho, že by měl seznam naplnit, a přidá do něj několik svých položek. Potom na vlastní zodpovědnost opustí nemocnici a s pomocí Edwardova asistenta Tommyho vyrazí. Absolvují seskok padákem, automobilový závod, nechají si udělat tetování, zaletí si do Francie, dají si kafe na vrcholku egyptské pyramidy. Společná cesta kupodivu není jen sérií výstředních zážitků, ale má pro oba mnohem hlubší význam. Vede je k úvahám o smyslu života, sebezpytování a pokusu o napravení chyb, kterých se v životě dopustili. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (961)

nash. 

všechny recenze uživatele

Odlehčený, úsměvný, přesto v podstatě vážný film o umírání, který nabízí nejen zamyšlení nad tím co je v životě důležité a co nikoli, ale také zábavu, občas břitké dialogy a většinou potěšení z hereckých partů veteránů, kterým jejich typické polohy dokonale sednou i na smrtelné posteli. Reiner je zkušený řemeslník, který zručně míchá dojetí s úsměvem, Nicholson a Freeman si umí diváka omotat kolem prstu během několika minut, děj odsýpá a člověk se usmívá a současně ho mrazí, když do té pohody uhodí mrazivý tón, který rozezní tu poznámka, tu záběr nebo nečekaný (i když vlastně očekávaný) zvrat. "Pětačtyřitet let rychle uteče.. jako kouř klíčovou dírkou." ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Obdivuji, že film si dokáže udržet pozornost, i když je snad celou třetinu své stopáže zalezlý v nemocničním pokoji, což je dílem nezpochybnitelného charismatu obou hlavních představitelů. Jejich Bucket list sice obsahuje samé atraktivní body, často se ale jedná pouze o sled scének, které by povětšinou byli pro skutečného člověka s podobným zdravotním stavem mission: impossible. A právě tyto chvíle jsou největší slabinou filmu, s realitou nemají vůbec co dočinění a působí strašně odtažitě. Závěr lze pak odhadnout i bez zaříkávadel a civění do skleněné koule. Nakonec se nám to sice všechno pěkně vyškrtá, ale tohle je prostě výsměch všem rakovinou stiženým lidem. 45 miliónů dolarů(rozpočet)/171 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se tento snímek může tvářit jako komedie - a občas vskutku komediální je - tak v zásadě se jedná o působivé drama dvou odlišných mužů, které spojuje blížící se smrt a s tím i určité touhy a přání. Jestliže jste někdo přemýšlel jak byste se zachovali, kdyby jste se dozvěděli, že už máte jen pár měsíců života, tak tady máte výborný příklad toho, jak zbývající čas naplnit. Samotný závěr snímku je až dojemný a tvoří tak opravdu výbornou tečku za tímto filmem. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Rob Reiner natočil několik kvalitních dramatických snímků na přelomu osmdesátých a devadesátých let, vystřídal v nich několik témat a protože ten čas opravdu letí, sáhl nakonec i po stáří a umírání. Odvedl slušnou práci, krom toho si nemohl do hlavních rolí vybrat lepší veterány. Tvrdý kontrast mezi beznadějnou nemocniční pasáží a bezstarostnou částí cestovatelskou je ale poněkud hardcore - film jakoby nevěděl, zda chce vyprávět příběh o sklonku života, jehož hrdinové ví, že tu již za několik měsíců nebudou, nebo o dvou dědcích, kteří na stará kolena díky svému setkání objevili lecos ze sebe samých, a chtějí ještě něco v těch mizerných životech prožít. Nepříliš funkčnímu koktejlu pak definitivně podráží nohy přímočaře sentimentální konec a poněkud povrchní scénář. Než si pro nás přijde je rozhodně filmem, který za vidění stojí, je podívanou lehkou, hřejivou a pohodovou... na druhou stranu, má vážně film o umírání vytvářet jen úsměvy? Vzhledem k odlehčenosti vyprávění je v pořádku, že element definitivního konce zadupávají do země oba staří pánové, od samotného filmu to ale působí poněkud marnotratně. Uslzené finále na tom nic nemění. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $45miliónovTržby USA $93,466,502Tržby Celosvetovo $174,310,956Tržby za predaj DVD v USA $36,718,357 //počet predaných kusov 2,180,849║ Nečakane nudný priestrel s nezáživným Jackom Nicholsonom, dejová pasivita a samoúčelnosť až sa na to nedá pozerať o zábavnosti škoda hovoriť, planoba! "Poloprázdne kino len civelo na plátno a mlčky bez pousmiatia len sledovalo čo to za otravnú potvorinu na nás Reiner vybalil." /videl v kine: 40%/ a dosť ľutoval ()

Galerie (57)

Zajímavosti (25)

  • Úryvek z vědomostní televizní soutěže Jeopardy! (od r. 1984), na který se Carter (Morgan Freeman) dívá ve vaně, byl natočen speciálně pro tento film. (Mr. Filuta)
  • Zrcadlové brýle, které má v jedné scéně na očích Jack Nicholson (Edward), nebyly ve scénáři. Režisér Rob Reiner je zakomponoval do děje poté, co si je na plac přinesl samotný Nicholson, jenž má vlastní zkušenosti s pobytem v nemocnici. (Matty)

Reklama

Reklama