Reklama

Reklama

Můj Vůdce: Skutečně skutečná skutečnost o Adolfu Hitlerovi

  • Německo Mein Führer - Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler (více)
Trailer

Do konce roku 1944 zbývá pět dnů a Adolf Hitler (Helge Schneider) propadá depresím. Prvního ledna má před zraky tisíců Berlíňanů a filmovými kamerami pronést novoroční řeč – bojovnou, údernou a ráznou. Jenže má deprese a na nějaké řečnění nemá ani pomyšlení. Třetí říše se hroutí a Adolf také. Jeho nejbližší spolupracovník a ministr propagandy Joseph Goebbles však potřebuje svého vůdce v dobré kondici, a proto přichází s nápadem, že s přípravou novoročního projevu může Hitlerovi pomoct jeho bývalý dvorní herec Adolf Grünbaum (Ulrich Mühe). Jenže Grünbaum je nejen židovského původu, ale ještě k tomu „žije“ i s celou svojí rodinou v koncentračním táboře. Goebbels neváhá a nechává celou rodinu přivézt rovnou do vůdcova sídla a Grünbauma posílá rovnou do kanceláře svého šéfa. Čas běží a vůdce musí být do novoročního projevu zpátky ve formě.

Adolf Hitler se jako komické postava ve filmu objevil už několikrát, ale ještě nikdy v celovečerním německém snímku. Hned po svém uvedení v německých kinech vyvolal film mimořádnou vlnu mediálního zájmu. Ozvaly se židovské i pravicové organizace, církve, oběti holocaustu… a ti všichni měli pocit, že film jejich životy jaksi poškozuje. Ne tak režisér a autor scénáře Dani Levy. Tento Švýcar židovského původu, který se tématem holocaustu zabýval i ve svých předchozích snímcích, totiž Adolfa Hitlera ukazuje jako bezbranného imbecila, s jehož mentálním rozpoložením může pohnout jen distingovaný židovský profesor.

Výrazné herecké výkony nedávno zesnulého Ulricha Müheho (Životy těch druhých) a Helge Schneidera (přední německý komik, improvizátor a satirik) z filmu činí šokující komedii, doprovázenou mrazivým pocitem nepatřičnosti. Současný film se s druhou světovou válkou vypořádává jako s akčním dramatem, thrillerem nebo srdceryvným melodramatem. Ale Levy se s ní vypořádává po svém – v duchu nejlepších tradic německé satiry, která si z Hitlera a nacismu utahovala před i po jeho nástupu k moci, dokud to tedy ještě šlo. Možná i díky této návaznosti patří v Německu Můj vůdce i přes svou kontroverznost k divácky nejúspěšnějším filmům letošního roku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dostali jsme lístky na festival úsměvů do Mladé Boleslavi a tak jsme se vydali na film, který se zdál být předem tragickým, leč není to tak příšerné, jak to mohlo být. Před filmem nás na pódiu překvapil samotný režisér a vysvětlil, že Můj vůdce je taková alegorie, výsměch Němcům a stojí si za tím, že Hitlera v jistých ohledech dost polidšťuje. Nelze zde brát nic historického. Prostě se do Hitlerova života vměstnal Žid. Ano, Žid, který mu má pomoct a nakonec s ním je jedna ruka. Pohlavárům se to samozřejmě nelíbí a právě oni jsou ti špatní. Prakticky oni jsou to, co Třetí říši drží na opěrných bodech. Je těžké natočit komedii na takovéto téma i když se to podařilo například Chaplinovi a jeho Diktátorovi a úspěšně. Tento navždy zůstane jako dosti kontroverzní. Ať už tím, že ho točil Žid nebo tím, že je tu Hitler troska, kterou otec v mládí bezdůvodně bil. S čistým svědomím mohu tedy říct, že komedie je to relativně průměrná s pár povedenými scénami, které rozhodně pobaví, ale celkově nedokážou potlačit fakt, jakým je zde Hitler zobrazován. --- Jak to jde? - Dobře, hned první den jsem mu dal knockout ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Režisér židovského pôvodu natočil film, ktorý si uťahuje z Hitlera na všemožný spôsob, ale aj keď to skúša na všetky strany , humor sa nedostavil. Jednoducho tu humor nefunguje a aj keď film sám o sebe nepôsobí trápne, v rámci žánru komédia , kam ho režisér radí, ide jednoznačne o sklamanie. Neviem či má byť smiešne vidieť Hitlera v teplákovej súprave, či hrať sa s loďkou vo vani...Možno by to smiešne mohlo byť, ale muselo by sa to podať inak. Vedel by som si predstaviť niečo podobné , ale s podstatne lepšími scénami a dialógmi , veď ten nasizmus s Hitlerom na čele je nekonečná téma, z ktorej by sa dalo vyťažiť mnoho vtipných scén. Aj Z. Troška by to určite dokázal vtipnejšie. 50%. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Ano opravdu je to neskutečná kravina. Trochu podnícen výbornou německou komedií Už je tady zas jsem se vrhl i na další parodické vyobrazení Adolfa Hitlera. Zdejší hodnocení mi mělo býti varování, ale rozhodl jsem se ho ignorovat a zkusit, jak mi sedne styl humoru. Opravdu nesedl. Je to zbytečně hloupé, neoriginální a zoufale nudné. Není to vůbec šokující a ani závratně podněcující k dalším myšlenkám. Dá se tedy říci, že naprosto zbytečné. Ztracená hodina a půl. ()

godspeed 

všechny recenze uživatele

Jsem vcelku spokojený. Naštěstí jsem nečetl recenze na tento film na CSFD před jeho shlédnutím. To bych si o něm taky mohl vytvořit mylný obrázek. Hitler a jeho nohsledi takoví, jaké by si je přál na konci války asi leckdo. Nicméně realita byla jinde. Třeba tento Vedoucí a jeho štáb existovali v jiné realitě. Té červenotrpaslíkovské, kapičku veselejší. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Hmm, s očakávaním, že toto bude kult, a moje 3* sa tu budú vynímať ako podpriemer, prídem do profilu filmu a zistím, že má o 7% nižšie hodnotenie ako totálne úbohá americká komédia, ktorú som hodnotila pred minútkou... je to hanba. Pritom Môj vodca možno nie je perlou európskej kinematografie, ale mal aspoň nejakú myšlienku a k tomu slušný satirický a čiernohumorný potenciál, riadnu dávku paródie aj štipku nefalšovanej absurdity. V tej americkej komédii prevažovali polonahé baby a marihuana. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Režisér Dani Levy je židovského původu. (Mr.Hudson)

Související novinky

Největší námořní tragedie ve filmu

Největší námořní tragedie ve filmu

25.01.2007

Německá televizní společnost ZDF oznámila, že natočí velkofilm o největší námořní tragédii. V lednu 1945 se přeplněný Wilhelm Gustloff po nárazu torpéda, jenž bylo vypáleno sovětskou ponorkou, během… (více)

Reklama

Reklama